Bernardino Telesio

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bernardino Telesio

Bernardino Telesio (7. marraskuuta 15092. lokakuuta 1588) oli italialainen renessanssifilosofi ja luonnontieteilijä. Hän syntyi Calabriassa, Etelä-Italiassa, mutta opiskeli Milanossa, Roomassa ja Padovassa.[1] Kunnon renessanssioppineen tavoin hän sisällytti opintoihinsa sekä klassikoita, luonnontieteitä että filosofiaa. Siltä pohjalta hän kävi hyökkäykseen Padovassa ja Bolognassa kukoistanutta keskiaikaista aristotelismiä vastaan.

Telesio hylkäsi akateemisen pohdiskelun ja ehdotti asioiden tarkastelunpohjaksi aistihavaintoja. Hän julkaisi luonnontieteen ilmiöitä selittäviä teorioita. Hänen käsityksensä kylmästä liikkumattomasta Maapallosta, jota kuuma Aurinko kiertää, todettiin pian virheelliseksi. Muutkin Telesioksen esseet sisältävät ontuvia argumentteja ja puutteita oleellisten tosiasioiden osalta, mutta samaan aikaan ne ovat myöhemmän empirismin edelläkävijöitä ja kuvastavat siirtymää auktoriteettien kunnoittamisesta kohti kokeellista tiedettä ja tutkijan omaa vastuuta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Boenke, Michaela: Bernardino Telesio The Stanford Encyclopedia of Philosophy. The Metaphysics Research Lab. Stanford University. Viitattu 3.11.2012. (englanniksi)
Tämä filosofiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.