Bernard-Marie Koltès

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Bernard-Marie Koltès (9. huhtikuuta 1948 Metzissä1989 Pariisissa) oli ranskalainen näytelmäkirjailija ja teatteriohjaaja.

Ranskalainen Théâtre National de Bretagne ohjaajanaan Rachid Zanouda esitti Koltèsin näytelmän Läntinen satamalaituri (Quai ouest) Tampereen teatterikesässä 2.-8.8. 2010. [1]

Koltèsin nuoruus oli väkivaltainen ja kapinallinen. Vaikka hän kokeili kirjoittamista nuorena, hän siirtyi teatterin pariin vasta 20-vuotiaana. Hänen näytelmänsä Médée herätti huomiota 1970.

Hän kirjoitti noin kymmenen näytelmää, joista ensimmäinen oli pitkä monologi La Nuit juste avant les forêts esitettiin 1977 Avignonin festivaalilla.

Jean Genet vaikutti Koltèsin kirjoitustyöhön. Muiden absurdin teatterin kirjailijoiden tavoin hän tunsi olevansa vieraassa maassa, hänen tapauksessaan homoseksuaalina heteroseksuaalissa maailmassa. Afrikassa hän näki kuinka eurooppalaiset vaikutteet hävittävät alkuperäiskulttuureja. Aiheesta syntyi näytelmä Combat de nègre et de chiens. Käytyään Amerikasa hän kirjoitti näytelmän Läntinen satamalaituri (Quai Ouest,1985) veljestä ja sisaresta vieraassa kulttuurissa. Psykopaattitappaja Roberto Succo antoi aiheen viimeiseen näytelmään Roberto Zucco. Se esitettiin postuumisti Berliinissä vuonna 1990 ja esityksen ohjasi Peter Stein. Sitä on sen jälkeen esitetty kaikkialla Euroopssa ja Yhdysvalloissa. Koltès käänsi Shakespeare näytelmän The Winter's Tale ranskaksi.

Koltès kuoli 1989 aidsin aiheuttamiin komplikaatioihin.

Näytelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palkintoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1982: Prix du jeune talent de la Société des Auteurs et Compositeurs Dramatiques
  • 1982: Ensimmäinen palkinto Fringe Festivalsilla Edinburghissa näytelmästä La Nuit juste avant les forêts

Lähde[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]