Berliner Stadtschloss

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Berliner Stadtschloss noin vuonna 1900

Berliner Stadtschloss (suom. Berliinin kaupunkilinna), joskus myös Berliner Schloss (Berliinin linna) oli 1400-luvulta vuoteen 1950 Berliinin keskustassa sijainnut palatsi. Sitä kutsutaan kaupunkilinnaksi erotuksena useista muista Berliinissä ja sen liepeillä sijaitsevista linnoista.

Kaupunkilinna oli aluksi Brandenburgin rajakreivien ja vaaliruhtinaiden, sittemmin Preussin kuninkaiden ja Saksan keisareiden asuinpaikka. Hohenzollernin hallitsijasuku asutti sitä lähes 500 vuotta. Saksan monarkian kaaduttua vuonna 1918 rakennuksesta tehtiin museo. Linna oli pääosin barokkityylinen, mutta sen itäpäädyssä sijainneet vanhimmat osat olivat renessanssityylisiä ja peräisin 1400-luvulta. Yhdessä viereisen protestanttisen tuomiokirkon, Berliner Domin, kanssa Stadtschloss oli kaupungin keskustan, Mitten, hallitsevin rakennus ja myös sisätiloiltaan huomattavan arvokas.

Linna vaurioitui toisessa maailmansodassa, mutta se olisi ollut korjattavissa. Sodan jälkeen se kuitenkin jäi kaupungin itäiselle miehitysvyöhykkeelle ja vuonna 1950 Saksan demokraattisen tasavallan virkavalta purki linnan säilyneet osat poliittisista syistä – sen katsottiin edustavan preussilaista militarismia.[1] Ainoastaan julkisivun se kohta, jossa oli parveke, jolta Karl Liebknecht oli vuonna 1918 julistanut Saksan sosialistiseksi tasavallaksi, jälleenrakennettiin vuonna 1964 läheisen hallitusrakennuksen (Staatsratsgebäude) julkisivun osaksi. Kaupunkilinnan pitkään tyhjillään ollutta tonttia käytettiin paraateihin ja puistona, kunnes vuonna 1976 paikalle rakennettiin Tasavallan palatsi, joka puolestaan purettiin Saksan jälleenyhdistymisen jälkeen vuosina 2006–2008 – monien mielestä jälleen poliittisista syistä, vaikka virallisena syynä olivat Tasavallan palatsin asbestiongelmat. Paikalle päätettiin rakentaa kopio linnasta sotaa edeltäneessä asussaan.

Humboldt-Forumiksi virallisesti kutsuttavaa kopiota oli tarkoitus ryhtyä rakentamaan vuonna 2010, mutta säästösyistä aloitusta lykättiin vuoteen 2014.[2] Suunnitteilla on, että uudisrakennuksen julkisivuista kolme olisivat kutakuinkin Stadtschlossin mukaiset. Itäisestä julkisivusta sen sijaan on tarkoitus tulla täysin moderni. Myös 74 metriä korkea kupoli on tarkoitus rakentaa takaisin. Sisätiloiltaan rakennuksesta aiotaan tehdä moderni, täysin erilainen kuin alkuperäinen oli. Rakennukseen tulisi museotilaa, kirjasto sekä näyttämötila kulttuuritapahtumille.

Linnan edessä sijaitseva Schlossplatz-aukio oli DDR:n aikana nimeltään Marx-Engels-Platz, mutta on sittemmin saanut vanhan nimensä takaisin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hentilä, Marjaliisa & Hentilä, Seppo: Berliiniin: retkiä lähihistoriaan, s. 15. Helsinki: Kirjapaja, 2008. ISBN 978-951-607-693-8.
  2. Berliner Schloss: Wiederaufbau wird auf 2014 verschoben Der Spiegel Online 7.6.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 52°31′03″N, 13°24′10″E