Bas Rutten

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bas Rutten
Henkilötiedot
Syntynyt24. helmikuuta 1965 (ikä 59)
Tilburg, Alankomaat
Kansalaisuus  Alankomaat
Vapaaottelija
Lempinimi El Guapo
Aktiivisena 1993–1999, 2006
Pituus 185 cm
Paino 98 kg
Painoluokka Avoinsarja
raskassarja (1999, 2006)
Kätisyys oikea
Taistelutyyli Kyokushin, taekwondo, thainyrkkeily, judo, koukkupaini
Tilastot
Ottelut 33
Voitot 28
– tyrmäyksellä 12
– luovutuksella 13
Tappiot 4
– luovutuksella 3
– päätöksellä 1
Tasapelit 1
Aiheesta muualla
www.basrutten.com

Sebastiaan "Bas" Rutten (s. 24. helmikuuta 1965 Tilburg, Alankomaat) on hollantilainen, nykyisin Yhdysvalloissa asuva vapaaottelija. Hänellä on viiden asteen musta vyö Kyokushin karatessa, toisen asteen musta vyö Taekwondossa sekä ensimmäisen asteen musta vyö Judossa.[1] Hän on myös virallinen thainyrkkeily- ja pancrase-valmentaja. Rutten on kolmas henkilö, joka on voittanut UFC:n raskaansarjan mestaruuden.

Elämä ennen uran alkua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bas Rutten syntyi Tilburgissa, Alankomaissa, jossa myös varttui. Kuusivuotiaana hänelle todettiin hyvin pahanlaatuinen astma. Pienen poikansa lakatessa hengittämisen leikkiessä ulkona, Ruttenin äiti vei hänet välittömästi lääkäriin. Ellei Bas olisi pian päässyt hoitoon hän olisi todennäköisemmin kuollut. Tämän vuoksi Rutten vietti hyvin kauan aikaa vain maaten sairaalassa. Ekseema hänellä oli todettu jo aikaisemmin. Tämän vuoksi hän kulki julkisesti aina pitkähihainen päällän ja käytti hanskoja käydessään koulua. Astman takia hän ei voinut koskaan ottaa osaa minkäänlaisiin liikuntatapahtumiin kuten koululiikuntaan. Tämän vuoksi hän oli hyvin hoikka. Hän oli myös koko lapsuutensa likinäköinen ennen kuin hankkiutui eroon silmälaseista teininä. Rutten taisteli myös monien rajujen allergioiden kanssa, varsinkin siitepölyallergioiden. Rutten oli myös helppo kiusaamisen kohde suuren herkkyytensä vuoksi. Hän usein pakeni koulusta kotiinsa kiusaajiaan pakoon, eikä aina mennyt kouluun.

Kun hän kasvoi hieman hänen sairautensa alkoivat hellittää ja hän alkoi myös saada kavereita. Rutten vaikuttui suuresti kamppailulajeista ollessaan 11-vuotias, kun hän ja hänen perheensä lomailivat Ranskassa, jonne Bruce Lee -elokuva Lohikäärmeen kidassa oli tuolloin juuri rantautunut. Myös ikärajoitukset olivat tulleet uutena silloin ja elokuva oli Ranskassa tuolloin rajoitukseltaan 17+, joten nuori Bas ja tämän isoveli Sjoerd livahtivat teatteriin. Ruttenille täten aukesi uusi maailma kamppailulajeista. Basin palattua kotiinsa, hän alkoi miettiä, mitä kamppailukouluja kotinsa läheisyydestä löytyisi. Hän löysi Taekwondo-koulun, jonne hän halusi mennä, mutta hänen vanhempansa eivät sallineet sitä, koska pelkäsivät Basista tulevan väkivaltainen. Neljätoista-vuotiaana hänen vanhempansa antoivat hänen mennä, mutta sanoivat, että tämä olisi hänen omalla vastuullaan. Bas oli nopeasti oppiva ja kehittyi nopeasti. Basin harjoitteluun tuli kuitenkin taas kerran muutos kun hän joutui tappeluun paikallisen ongelmanuoren kanssa. Bas löi ensimmäisen iskun tyrmäten pojan rikkomalla tämän nenän. Basin palattua kotiin vastassa oli poliisi, joka kertoi, että kyseiselle pojalle oli jäänyt pysyvä vaurio iskusta, joka tarkoitti, että Bas joutui jälleen lykkäämään treenaustan pidemmälle. Bas muutti pois kotoa noin 20 vuoden ikäisenä ja alkoi harjoitella taekwondoa saman tien. Samana vuonna hän alkoi myös etsiä toisia lajeja, koska taekwondossa painotettiin pääasiassa potkuihin. Hän alkoi treenata taekwondon ohella myös Kyokushinia, joka tuolloin oli myös hyvin tuore laji Alankomaissa. Silti lyöntejä päähän ei sallittu ja Basin ystävä, joka kävi harjoittelemassa Muay Thaita suositteli Basia tulla kokeilemaan. Bas innostui suuresti lajista ja jo samana vuonna alkoi kilpailla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bas El Guapo Rutten mma-core.com Viitattu 22.10.2012 (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]