Bard Jousimies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Bard (tunnetaan myös nimillä Jousimies Bard, Bard Jousimies ja Kuningas Bard) on fiktiivinen hahmo J. R. R. Tolkienin Keski-Maassa. Bard syntyi, kasvoi ja eli järvikaupunki Esgarothissa. Hän oli Girionin, Laakson kaupungin viimeisen kuninkaan jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa. Girion kuoli Smaugin hyökättyä Laakson kaupunkiin sekä kääpiöiden Ereboriin. Bard oli yksi kaikkein taitavimmista ihmisten jousimiehistä ja tuli kuuluisaksi surmattuaan lohikäärme Smaug Kultaisen.

Smaugin hyökättyä Esgarothiin Bardin onnistui tappaa Smaug mustalla nuolella. Osaltaan tähän vaikutti hänen Vanhalta Rastaalta saamansa vihje, jonka mukaan Smaugilla oli suojaamaton kohta kehossaan.

Bard sai yhden neljästoistaosan lohikäärmeen aartesta, jonka hän aikoi käyttää Laakson kaupungin jälleenrakentamiseen, mutta nämä rahat varastettiin Bardilta. Kaupungin jälleenrakentamisen jälkeen Bardista tuli Laakson kaupungin ensimmäinen kuningas. Häntä seurasivat tässä tehtävässä poikansa Bain, pojanpoikansa Brand ja pojanpojanpoikansa Bard II. Bardia kutsuttiin nimillä Bard Jousimies ja Bard Lohikäärmeenampuja.

Bard elokuvissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bardia näyttelee elokuvissa walesilainen Luke Evans. Bardilla on Bainin lisäksi kaksi muutakin lasta, tyttäret Sigrid ja Tilda. Bard kuvaillaan kirjaversionsa tavoin synkistelijäksi, mutta hänen lapsensa (varsinkin Bain) ihailevat häntä suuresti.

Elokuvassa Hobitti – Smaugin autioittama maa Bard oli kirjasta poiketen ammatiltaan lautturi ja ensimmäinen Esgarothin asukas, joka otti Thorinin vastaan, vaikka joutuikin auttamaan nämä kaupunkiin salaa. Kun Thorin paljasti itsensä Thrórin pojanpojaksi, ihmiset Bardia lukuun ottamatta riemuitsivat Thorinin retkikunnan saapumisesta. Bard piti Thorinia yhtä ahneena kuin tämän isoisää syyttäen Thrória myös siitä, kun Smaug tuhosi Laakson kaupungin. Esgarothin Isäntä kuitenkin vieritti syyn Bardin esi-isän, Girionin, niskoille, koska tämä epäonnistui aikoinaan lohikäärmeen surmaamisessa. Isäntä alkoi myös pelätä Bardin suunnittelevan kapinaa häntä vastaan, joten hän määräsi Bardin pidätettäväksi.

Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.