Barbara Cartland

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Barbara Cartland vuonna 2000.
Barbara Cartland vuonna 1925.

Dame Mary Barbara Hamilton Cartland DBE (9. heinäkuuta 190121. toukokuuta 2000) oli brittiläinen kirjailija. Hän erikoistui rakkausromaanien kirjoittamiseen ja nousi myös mediapersoonallisuudeksi.

Cartlandin ensimmäinen romaani oli Jig Saw, jonka hän kirjoitti vuonna 1920, jolloin hän oli vasta 19-vuotias. Kirja julkaistiin vuonna 1923. Kirjasta otettiin viisi painosta. Siitä tuli best seller, joka käännettiin kuudelle kielelle ja jota kovakantisena myytiin 100 000 kappaletta vuonna 1925. Kirjasta julkaistiin näköispainos kymmenen vuotta hänen kuolemansa jälkeen.

Kaikkiaan Carlandilta ilmestyi 725 romaania, joista lukuisat nousivat bestseller-listoille. Carlandia on nimitetty romantiikan kuningattareksi. Kaikkiaan teoksia on myyty yli miljardi kappaletta. Kirjoja on käännetty kaikkiaan 38 kielelle.

Cartland oli myös poliitikko – hän istui yhdeksän vuoden ajan konservatiivina Hertfordshiren kreivikunnan valtuustossa.

Cartland harrasti purjelentoa. Hän oli Louis Mountbattenin pitkäaikainen ystävä ja prinsessa Dianan äitipuoli Rainen (s. 1929) äiti. Hän antoi haastatteluja vielä aivan viime hetkinään; hän eli 98-vuotiaaksi.

Lapset pitävät yllä Barbara Carlandin virallisia kotisivuja. Vielä julkaisemattomia käsikirjoituksia on 160 kappaletta, joita julkaistaan 12 kirjan vuosivauhdilla.

Teoksia:

Jig Saw, 1923

The Complacent Wife, 1972, suomennos Kreivin uusi onni 1980

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.