Bandar Abbas

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

{{{alt}}}
Kaupungin sijainti Iranissa.

Bandar Abbas on Hormozgānin provinssin pääkaupunki Etelä-Iranissa. Sitä aikaisemmin kutsuttiin Gameroniksi tai Qameruniksi. Kaupunki on saanut nimensä šaahi Abbas I:n mukaan, joka perusti sataman 1623 portugalilaisista saavuttamansa voiton jälkeen. Vuodesta 1793 vuoteen 1868 Iran vuokrasi Bandar Abbasin Omanille. Kaupunki oli 17 000 asukkaan kalastuskaupunki vielä 1955. Nykyään kaupungissa on vajaat 400 000 asukasta.

Irakin–Iranin sodan aikana kaupungista kehittyi kaupallinen keskus, koska Iranin merkittävä kaupallinen keskus Khorramshahr oli Irakin miehittämä. 1990-luvun alkuun mennessä kolme neljäsosaa Iranin tuonnista tuli Bandar Abbasin kautta. Kaupungin merkittäviä teollisuuden aloja ovat puuvilla­kankaiden valmistus, kalanjalostusteollisuus, öljynjalostus, alumiinin ja teräksen valmistus sekä kaupungin ulkopuolella kaivostoiminta. Kaupungin edustalla olevaan Hengamin saarta ympäröi lisäksi maakaasu­kenttä.

Geopolitiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hormuzinsalmen alueen hallintaan liittyvien sotilaallisten kysymysten ja Iranin ydinkriisin vuoksi alueella on sotilaallista jännitystä. Ranskalainen, saksalainen sekä kaksi ruotsalaista on tuomittu puolen vuoden sekä puolentoista vuoden vankeusrangaistuksiin. Ranskalaisen ja saksalaisen katsottiin saapuneen läheiselle saarelle luvatta ja ruotsalaisten katsottiin valokuvanneen sotilaallisiksi luokiteltavia kohteita.

Alueella Iran piti maaliskuussa 2006 Suuri profeetta-nimisen sotaharjoituksen osoittaakseen puolustusvalmiuttaan [1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koordinaatit: 27.183333°N, 56.266667°E