Banauen riisipenkereet

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Banaue rice terraces 1.jpg

Banauen riisipenkereet ovat vuoren rinteeseen rakennettu vaakasuorien tasanteiden ketju Filippiinien Ifugaon provinssissa noin 1500 metrin korkeudessa. Alueella on pengerrettynä noin 10 000 neliökilometria vuoren rinnettä. Riisipenkereet ovat Unescon maailmanperintökohde.[1]

Penkereet on rakennettu noin kaksi tuhatta vuotta sitten, ja ne ovat osoitus loistavasta maanrakennustaidosta.[2] Niihin liittyy monimutkainen kastelukanavajärjestelmä, jolla ohjataan vuoren huipulta tuleva sadevesi riisipelloille, missä veden syvyyttä vaihdellaan riisin kasvuvaiheiden mukaan.

Riisinviljelyyn penkereillä liittyy paljon käsityötä, ja talonpoikaisperheiden uudet sukupolvet haluavat usein mieluummin muuttaa kaupunkeihin. Lisäksi penkereille sopiva riisin maatiaislajike ei ole kovin satoisa, ja viljelijöitä on siirtynyt hedelmällisemmille tasamaille. Vuoden 1990 maanjäristys vahingoitti osaa penkereistä. Penkereitä uhkaa hylkääminen ja rappio - ne eivät pysy kunnossa museoimalla vaan vain jos ne pidetään jatkuvassa viljelykäytössä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]