Baltian rautatieasema (Tallinna)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Balti Jaam
Kuva asemalta
Perustiedot
Sijainti  59°26′23.82″N, 24°44′13.74″E
Osoite  Toompuiestee 37
Kunta  Tallinna
Valtio  Viro
Avattu  1870
Liikenne
Operaattori(t)  Elron
GoRail
Vaihtoyhteydet  raitioliikenne (1, 2)
bussit 21, 21B, 59
johdinautot 4, 5, 7
Asemarakennus
Rakennettu  1962
Lipunmyynti  kyllä
Ratapiha
Raiteisto  7 laituriraidetta
Muut raiteet  sivuraiteita

Baltian rautatieasema (viroksi Balti jaam) on Tallinnan vilkkain rautatieasema. Se sijaitsee aivan vanhan kaupungin vieressä, osoitteessa Toompuiestee 37.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rautatieliikenne käynnistyi Baltian asemalta 24. lokakuuta 1870, jolloin Narvassa avattiin rautatielinja Paldiskista Tallinnan, Tapan, Narvan ja Iivananlinnan kautta Hatsinaan. Vuonna 1872 valmistui Hatsinan ja Krasnoje Selon välinen, 23,5 kilometriä pitkä rataosuus, joka mahdollisti liikennöinnin Tallinnasta Pietarin Baltian rautatieasemalle asti. Vuonna 1876 käynnistyi junaliikenne Tarttoon, kun Tapan ja Tarton välinen rautatie valmistui. Vuonna 1887 rataa jatkettiin Valgaan, jossa se yhdistyi Riian ja Pihkovan väliseen rautatiehen.

Asemarakennuksen on suunnitellut arkkitehti Otto Rudolf von Knüpffer. Rakennustöitä ei saatu päätökseen vielä liikennöinnin alkaessa vuonna 1870, vaan niitä jatkettiin vielä seuraavanakin vuonna. Asemarakennus kärsi pahoja vaurioita vuonna 1941, kun Neuvostoliiton joukot sytyttivät sen tuleen. Korjaustöitä tehtiin jo osittain vuonna 1945, mutta täydellinen peruskorjaus tehtiin vasta 1960–1966.

Liikenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Baltian rautatieasemalta liikennöi kaksi eri rautatieyhtiötä: Elron ja GoRail. Elron hoitaa sähköjunaliikennettä Tallinnasta Aegviiduun, Riisipereen ja Paldiskiin sekä dieseljunilla hoidettavaa kaukojunaliikennettä Tarttoon, Valgaan, Viljandiin, Narvaan ja Pärnuun. GoRail hoitaa yksinomaan Tallinnan ja Venäjän (Moskova ja Pietari) välistä kaukojunaliikennettä.

Palvelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asemarakennuksessa on palveluja kahdessa kerroksessa. Pohjakerroksessa ovat lipunmyynti, valuutanvaihto, pankkipalvelut sekä WC-, suihku- ja lastenhoitotilat. Asemalla on lisäksi matkatoimisto-, parturi-, optikko-, valokuva- ja ravintolapalveluja sekä kioskimyyntiä.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]