Baltazar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo jalkapalloilijasta. Televisiosarjasta Professori Baltazar on eri artikkeli.
Baltazar

Baltazar María de Morais Júnior eli Baltazar (s. 17. heinäkuuta 1959 Goiana, Pernambucon osavaltio, Brasilia) on entinen brasilialainen jalkapalloilija. Hän oli pelipaikaltaan hyökkääjä ja pelasi urallaan Brasilian, Espanjan, Portugalin, Ranskan ja Japanin pääsarjoissa.

Baltazarin ensimmäinen pääsarjaseura hänen kotimaassaan oli Grêmio, jonka riveissä hän voitti ensimmäisen Brasilian mestaruutensa vuonna 1981. Toisen mestaruutensa Baltazar voitti kahta vuotta myöhemmin edustaessaan Flamengoa. Ennen siirtymistään Euroopan kentille hän pelasi myös kahdessa muussa brasilialaisessa suurseurassa Palmeirasissa ja Botafogossa.

Vuonna 1985 Baltazar siirtyi Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavaan Celta Vigoon. Baltazarin toisella Espanjan kaudella Celta teki nousun ylimmälle sarjaportaalle ja brasilialainen kruunattiin kakkosliigan maalikuninkaaksi 34 tehdyllä maalilla. Menestys herätti myös suurseurojen kiinnostuksen ja kesällä 1988 jo kolmissakymmenissä oleva hyökkääjä siirtyi Atlético Madridiin. Kaudella 19881989 Baltazar voitti liigan maalikuninkuuden 35 maalilla ja näin hänestä tuli myös liigan historian kolmanneksi eniten maaleja yhden kauden aikana viimeistellyt pelaaja. Vain Espanjan kaikkien aikojen paras maalintekijä Zarra (19501951) ja molempia Madridin suurseuroja edustanut meksikolaishyökkääjä Hugo Sanchez (1989–1990) ovat kyenneet ohittamaan Baltazarin maalimäärän molempien yltäessä kerran urallaan 38 maaliin. Syksyllä 1990 Atléticon hankittua saksalaistähti Bernd Schusterin seuran ulkomaalaispelaajien kiintiö oli täyttymässä ja Baltazar katsoi parhaaksi etsiä peliaikaa muualta. Hän pelasi kaudella 1990–1991 Portossa ja voitti siellä nimiinsä Portugalin cupin. Ennen lopettamispäätöstään vuonna 1996 Baltazar ehti pelata vielä Ranskassa, Japanissa sekä kotimaassaan Brasiliassa.

Baltazar on pelannut seitsemän ottelua Brasilian A-maajoukkueessa. Hänen paras saavutuksensa on vuonna 1989 voitettu Copa America, jossa hän pelasi seuraavan vuosikymmenen tähtipelaajien Bebeton ja Romárion rinnalla.

Baltazarin uran murheellisimpiin tapauksiin kuului joulukuussa 1986 Celtan ja Málagan välisessä ottelussa tapahtunut raju yhteentörmäys Málagan maalivahdin José Antonio Gallardon kanssa, mikä johti Gallardon kuolemaan. Tahattomasti päähän osunut potku aiheutti Gallardolle aivoverenvuodon ja tämä menehtyi oltuaan lopulta kahdeksan päivää koomassa.[1] Seuraava kuolemantapaus Espanjan liigakentillä sattui vasta runsaan 20 vuoden kuluttua kun Sevillan Antonio Puerta menehtyi kesken pelin yllättäneen sairauskohtauksen seurauksena.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Muere Gallardo después de ocho días en coma El Pais (luettu 17. syyskuuta 2009)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheilijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.