Bowser

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Baby Bowser)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Bowser
Bowser New Super Mario Bros. pelissä.
Bowser New Super Mario Bros. pelissä.
Pelisarja Mario
Ensimmäinen peli Super Mario Bros.
Luoja Shigeru Miyamoto
Ääninäyttelijä
(englanti)
Kenneth James
Jack Black
Ääninäyttelijä
(suomi)
Erkki Murto (The Super Mario Bros. Super Show!)
Tom Wentzel (The Adventures of Super Mario Bros. 3 (1998))
Jukka Tiirikainen (The Adventures of Super Mario Bros. 3 (2013))
Veeti Kallio (The Super Mario Bros. Movie)
Live-näyttelijä Dennis Hopper
Lisää peliartikkeleitavideopelien teemasivulla

Bowser tai Koopa (koko nimeltään Kuningas Bowser Koopa, jap. 大魔王クッパ Daimaō Kuppa) on Nintendon Mario-peleissä esiintyvä fiktiivinen hahmo.[1]

Hahmon luoja Shigeru Miyamoto suunnitteli Bowserista aluksi härkää muistuttavan hahmon, mutta animaattori Yoichi Kotabe tulkitsi hahmon piirrosten pohjalta väärin kilpikonnaksi. Hahmo luotiin lopulta Miyamoton ja Kotaben yhteisten ideoiden pohjalta.[2]

Bowser on Marion arkkivihollinen ja Koopa-kilpikonnien kuningas. Aluksi Bowserista käytettiin nimitystä Koopakuningas (engl. King of the Koopa), mutta Super Mario Bros. 3:n yhteydessä hän sai etunimen Bowser. Bowser on ollut mukana melkein jokaisessa Mario-pelissä Super Mario Bros. -pelin jälkeen. Hän on valtava kilpikonna, joka osaa syöstä tulta. Bowser kidnappaa usein Sienivaltakunnan Prinsessa Peachin. Bowserin ensiesiintyminen oli pelissä Super Mario Bros.. Bowserilla on seitsemän adoptiolasta, jotka yrittävät myös tehdä Marion aikeet tyhjiksi. Kahdeksas, hänen oma lapsensa on nimeltään Bowser Jr.

Bowserilla on oma linna Sienivaltakunnan laitamilla ja lukuisia kannattajia, jotka pitävät häntä kuninkaanaan. Näihin kuuluvat muiden muassa Koopa Troopat, Bob-ombit ja Goombat ja Bowser Jr.

Bowserin hirviömäisin muoto on nimeltään Giga Bowser, joka nähtiin pelissä Super Smash Bros. Melee. Lisäksi Super Smash Bros. Brawlissa on mahdollista kontrolloida Giga Bowseria hetken aikaa. Bowserilla ei ole omaa peliä, mutta hahmolla voi pelata peleissä Paper Mario: The Thousand-Year Door ja Super Paper Mario.

Baby Bowser on Bowser nuorempana. Se on sama henkilö kuin Bowser. Sen ensiesiintyminen oli pelissä Super Mario World 2: Yoshi’s Island, ja viimeistä kertaa se esiintyi Yoshi’s Island DS:ssä. Se on esiintynyt myös pelissä Mario & Luigi: Partners in Time. Baby Bowser esiintyi ensimmäisen kerran The Super Mario Bros. Super Show! -piirretyssä, ja toinen piirretty, missä tämä esiintyi oli ollut The Adventures of Super Mario Bros. 3. Baby Bowser on esiintynyt myös pelissä Yoshi’s Story. Näissä peleissä Baby Bowser on hitaampi ja kömpelömpi kuin muut hahmot, mutta voi tuottaa valtavaa vahinkoa tulellaan.

Bowser on myös esiintynyt poikansa Bowser Jr.:n kanssa peleissä Super Mario Sunshine, New Super Mario Bros., New Super Mario Bros. Wii, Super Mario Galaxy ja Super Mario Galaxy 2.

Bowser muissa medioissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bowser esiintyy Super Mario Bros. -elokuvassa liskoihmisenä mutta lopuksi muuttuu ”koopaksi”.

Super Smash Bros. Melee -pelissä Bowser on yksi pelattavista hahmoista.

Bowser esiintyy myös The Super Mario Bros. Moviessa, joissain tapauksissa Super Mario odysseystä vaikutteita saaneena.

Bowserin kätyrit ja alaiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Goombat (Bowserin vartijoita)
  • Koopa Troopat (Bowserin laji sukulaisia ja vartijoita)
  • Koopakakrut (Ensiesiintymisensä aikaan Bowserin lapsia, mutta nykykäsityksen mukaan adoptiolapsia)
  • Bowser Jr (Nykykäsityksen mukaan Bowser menneisyydestä. Pelissä Super Paper Mario Bowser yrittää voittaa Marion vauvana Bowser Jr.:n avustuksella, mutta epäonnistuu kun Yoshi vie Baby Marion turvaan)
  • Kamek (Bowserin (ja siis myös Bowser Jr.:n "ottoisä")
  • Magikoopa (Naispuolinen Kamek)
  • Petey Piranha (Lihansyöjäkasvi)
  • Bob-ombit (Pommeja)
  • Dry Bonesit (Kuolleita Koopa Troopia, joista on jäljellä vain luut)
  • Koopa Paratroopa (Koopa Troopia, joilla on siivet)
  • Broodalsit (Bowserin jäniskätyreitä, jotka esiintyivät Super Mario Odyssey -pelissä)

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.mariowiki.com/bowser
  2. Stuart, Keith: Super Mario Bros: 25 Mario facts for the 25th anniversary The Guardian. 13.9.2010. Viitattu 6.9.2017. (englanniksi)
Tämä kuvitteelliseen hahmoon, paikkaan tai ilmiöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.