BBC World News

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
BBC World News
Lähetykset alkoivat 16. tammikuuta 1995 "BBC World"
21. huhtikuuta 2008 "BBC World News"
Omistaja BBC
Kuvaformaatti 16:9 (1080i, HDTV) 16:9 (576i), 4:3 (480i) SDTV
Katsojaosuus Maailman katsotuin uutiskanava, 76 miljoonaa katsojaa viikoittain[1] (, )
Tunnuslause "Live the Story"
Maa Yhdistynyt kuningaskunta Iso-Britannia
Näkyvyysalue Koko maailma (poikkeuksena Iso-Britannia)
Pääkonttori Broadcasting House, Lontoo
Korvasi kanavan BBC World Service Television
Aiemmin BBC World
(1995–2008)
Kotisivu www.bbcworldnews.com
Saatavuus
Kaapeliverkko
Elisa Viihde 537

BBC World News (aiemmin BBC World) on Britannian yleisradioyhtiö BBC:n omistama kansainvälinen englanninkielinen uutiskanava. Se on BBC:n katsotuin kanava. Tasatunnein lähetettävien uutisten lisäksi kanava esittää muun muassa dokumentteja, elämäntapaohjelmia ja haastatteluja. BBC World Newsin katsotaan olevan maailman katsotuin uutiskanava, voittaen katsojaluvuissa CNN Internationalin ja Al Jazeera Englishin. BBC World News on palkittu useaan otteeseen maailman parhaana uutiskanavana.

Kanava rahoitetaan täysin mainostuloilla ja tilausmaksuilla[2], toisin kuin BBC:n kotimaiset kanavat, jotka rahoitetaan lupamaksulla, ja BBC World Service -radiokanava, joka on ulkoministeriön rahoittama.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

BBC:n uutishuone Broadcasting Housessa, Lontoossa.

BBC World perustettiin vuonna 1995, kun BBC World Service Television jaettiin kahdeksi kanavaksi: BBC Worldiksi ja BBC Primeksi, joka esittää viihteellisempää ohjelmistoa.

Vuosien saatossa kanava on muuttanut ulkoasuaan ja ilmettään useita kertoja. Vuosina 1995-1997 kanava käytti vain muutamia grafiikoita kuvaamaan nimeään, samalla kun uutisstudio muistutti BBC:n kansallisen BBC One -kanavan uutisstudiota. Vuosien varrella kanava käytti ilmeenään muun muassa kuvitteellisia lippuja 1990-luvulla ja punaista maapalloa 2000-luvun alussa.

Syyskuussa 1998 BBC World aloitti lähetykset noin 350 000:ssa suomalaisessa kaapeli-tv taloudessa. Vuonna 2011 aiemmin ilmaisena näkynyt kanava on useissa kaupungeissa siirretty maksukortin taakse.[3][4]

Tällä hetkellä kanavan ulkoasun pääväreinä on punainen ja musta. Vuonna 2004 kanava muutti tunnuslauseensa vanhasta "Demand a Broader view" (vaadi laajempi näkökulma) uuteen "Putting News First" (asettaen uutiset etusijalle).

BBC World vaihtoi nimensä 21. huhtikuuta 2008 nykyiseksi BBC World Newsiksi.

Maine ja kritiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet kokevat BBC:n olevan hyvin itsenäinen ja tarkka raportoidessaan uutisia ja ajankohtaisia tapahtumia.[5] BBC World News on kaupallisesti rahoitettu, mikä on nostanut kysymyksiä sen kyvyistä raportoida riippumattomasti.

BBC World News on kielletty useissa valtioissa. Yleisimmin syynä on BBC:n puolueeton uutisointi aiheesta, joka on saattanut valtion hallituksen huonoon valoon. Näkyvimpiä sensurointeja on tapahtunut Kiinassa, Uzbekistanissa ja Zimbabwessa.

Kanava nimettiin "Maailman parhaaksi uutiskanavaksi" Association for International Broadcastingin järjestämässä juhlassa marraskuussa 2006.[6]

Logot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]