Azeroth

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Viimeisin versio koko Azerothin kartasta.

Azeroth on kuvitteellinen maailma, joka toimii tapahtumapaikkana Blizzard Entertainmentin kehittämän Warcraft-tietokonepelisarjan peleissä. Azerothin maailmasta on tehty useita kirjoja, sarjakuvia ja esineitä, mutta kaikkein tunnetuin se on pelisarjasta.

Nimi tarkoittaa maantieteellisessä mielessä kahta asiaa; ensinnäkin se on planeetta johon kuuluvat Itäiset Kuningaskunnat (engl. the Eastern Kingdoms), Kalimdor, Northrend ja Pandaria, tai vain pelkkä Itäisistä Kuningaskunnista eteläisin, jonka nimi on myös Azeroth. Yleensä Azerothilla kuitenkin tarkoitetaan koko maailmaa. Muita Azerothin universumiin liittyviä tunnettuja planeettoja ovat ainakin Draenor ja Argus.

Azerothin mantereet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itäiset Kuningaskunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itäiset Kuningaskunnat oli ennen lähes ainoastaan ihmisten hallitsema maanosa, mutta nykyään se ei ole yksinomaan ihmisten ja heidän liittolaistensa hallussa. Ihmisten, Pronssiparta (engl. Bronzebeard) -klaanin kääpiöitä (engl. dwarves) ja maahisten (engl. Gnomes) lisäksi merkittäviä voimia mantereella on muun muassa epäkuolleilla, örkeillä, peikoilla ja Hämyrauta (engl. Dark Iron)-kääpiöillä.

Maantieteellisesti Itäiset Kuningaskunnat koostuu kolmesta mantereesta, jotka ovat Khaz Modan, Lordaeron (jonka pohjoisosissa sijaitsee korkeahaltioiden valtakunnan, Quel'Thalasin, rauniot) ja Azeroth. Moninpeliverkkoroolipelissä World of Warcraft mantereella aloittavat pelattavat rodut ovat ihmiset (engl. humans), Pronssiparta-kääpiöt, maahiset, worgenit, Hyljätyt (engl. Forsaken) sekä verihaltiat (engl. blood elves).

Kalimdor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalimdor on yöhaltioiden muinainen manner, jossa sijaitsee myös Maailmanpuu (engl. World Tree). Nykyään kuitenkin myös muita rotuja on alkanut asuttaa mannerta, kuten örkit (engl. orcs), taureenit (engl. taurens), peikot (engl. trolls) ja ihmiset.

Pelissä World of Warcraft mantereelta aloittavat rodut ovat yöhaltiat (engl. night elves), draeneit, örkit, peikot, taureenit ja hiidet (engl. goblins).

Northrend[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Northrend on Azerothin pohjoisin manner, jolla vallitsee ikuinen talvi. Nykyään sen on ottanut hallintaansa Lich-kuningas (engl. Lich King) Arthas (ennen Ner'zhul, nyt Arthas on yhtä Ner'zhulin kanssa) ja hänen valtavat epäkuolleiden armeijansa.

World of Warcraftissa Northrendille tuli rooli, kun se avautui pelin toisessa lisäosassa, World of Warcraft: Wrath of the Lich Kingissa.

Lisäosassa Northrendista tuli pelin päätoiminen keskittymispiste. Kooltaan sen arvioidaan olevan noin edellisen lisäosan mukana tulleiden Ulkomaiden kokoinen. Northrend-alueelle tulee noin yksitoista pienempää vyöhykettä, joissa pelaajat voivat kehittää hahmoaan noin tasolta 68 ylöspäin. Alueelle matkustaminen onnistuu tosin hahmoilta tasosta huolimatta.

Liittouma (engl. Alliance) pääsee matkustamaan alueelle laivalla, kun taas Lauma (engl. Horde) zeppeliinillä.

Pandaria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pandaria on Azerothin eteläisin manner ja pandareenien (engl. Pandarens) koti. Pandarian lähellä uiskentelee Shen-zin Su-niminen jättiläiskilpikonna, joka poistui Pandariasta 10 000 vuotta sitten. Sen selässä pandareenejä alun perin pääsi matkustaja Liu Langin johdolla matkustelemaan muualle päin Azerothia. Shen-zinin selkään oli kasvanut metsää ja sinne oli myös rakennettu Viiden nousun temppeli (engl. Temple of Five Dawns). Niinpä häntä kutsutaan nyt Vaeltavaksi saareksi (engl. the Wandering Isle).

Pandaria on ollut sumun peitossa Muinaisten Sodasta lähtien ja siten täysin tutkimaton muille Azerothin siviilisaatioille. Mutta lisäosassa World of Warcraft: Mists of Pandaria sumu Pandarian ympärillä hälveni ja siitä tuli pelattava alue. Vaeltava Saari on pelissä pandareenien aloituspaikka.

Ulkopuoliset maailmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argus oli muinaisten eredarien pyhä kotimaailma, kunnes pahuuteen kääntynyt titaani Sargeras turmeli sen ja tarjosi liittoa kolmelle eredarien johtajalle: Kil'jaedenille, Velenille sekä Archimondelle, mutta Velen näki ennalta Sargerasin aikeet ja häipyi osan eredareista kanssa ja he alkoivat kutsua itseään nimellä draenei eli karkotetut. Sargeras teki lopuista eredareista demoneita, jotka tunnetaan man'ari eredareina. Kil'jaeden toimii Palavan Legioonan (engl. the Burning Legion) nykyisenä ylimpänä johtajana mahdollisesti vieläkin sieltä käsin. Sargeraksen korruptiosta selvinneet eredarit pakenivat Velenin johdolla Exodar-nimisellä valtavalla ulottuvuuksien välissä kulkevalla avaruusaluksella, joka teki pakkolaskun Azerothiin, jossa eredarit myöhemmin solmivat liiton Liittouman kanssa. Argusin historiasta ei ole sen jälkeen tarkempia tietoja, mutta todennäköisesti se on yhä yksi Palavan Legioonan tärkeistä tukimaailmoista.

Argus on tällä hetkellä yksi vanhimmista universuminsa maailmoista.

Draenor (Ulkomaat)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Draenor oli kerran keskenään sopusoinnussa elävien örkkien ja siellä piileskelevien draeneiden kaunis maailma, joka kuitenkin alkoi rappeutua Kil'jaedenin kääntäessä juonillaan örkit draeneita vastaan, tuhoten hulluksi tulleiden örkkien avulla melkein koko draeneiden rodun. Myöhemmin örkkien shamaani Ner'zhul (nykyään Lich-kuningas) aiheutti sen että Draenorin maailma räjähti palasiksi avatessaan portaaleja Kieppuvaan Tuoneen (engl. Twisting Nether), jonne siirtyi myös ainut siitä jäljelle jäänyt palanen, jota nykyään kutsutaan Ulkomaiksi (engl. Outland).

Ulkomaat on yksi pelisarjan keskeisimmistä maailmoista, ja World of Warcraftin lisäosassa World of Warcraft: The Burning Crusade pelaajille annetaan viimein mahdollisuus vierailla tässä sirpaleisessa maailmassa. Se ei ole muuttunut paljoakaan Warcraft III:n ajoista, vaikka nyt päästäänkin käymään myös Helvetintulen niemen (engl. Hellfire Peninsula) ulkopuolella. Illidan on ottanut valtaansa suuren osan maailmasta, mutta Liittouman ja Lauman lisäksi myös useita muita voimia (kuten Palava Legioona) on kiinnostunut valtaamaan kyseisen maailman. Jää nähtäväksi, kuka loppujen lopuksi saa tukevimman otteen Ulkomaista.

World of Warcraftin lisäosassa World of Warcraft: Warlords of Draenor Ulkomaat nähdään ennen tuhoutumistaan. Nykyhetken Ulkomaihin sisäänkäyntinä toiminut Tumma Portaali (engl. Dark Portal) muuttuu sisäänkäynniksi menneisyyden Draenoriin, jossa elävät draeneit ja örkit saavat liittolaisia, kun tulevaisuuden Liittouman sekä Lauman joukot saapuvat. Nykyhetken Ulkomaihin pääsee vastedes Aikojen luolan (engl. Caverns of Time) kautta.

Elementtaalitaso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elementtaalitaso (engl. Elemental Plane) on ulottuvuus, jonne titaanit karkoittivat kauan sitten kaikki elementtaalit, Vanhojen Jumalten (engl. Old Gods) palvelijat. Maailma koostuu neljästä osasta: Tulimaat (engl. the Firelands), Kadotuksen kita (engl. Abyssal Maw), Syväholme (engl. Deepholm) ja Taivasmuuri (engl. the Skywall). Jotkut shamaanit (engl. shamans) ja manaajat (engl. warlocks) ovat yrittäneet kutsua niitä Azerothiin käyttääkseen niitä aseina vihollisia vastaan, mutta elementtaaleja ei noin vain hallita. Elementtaalitason ja Azerothin välinen sinetti murtui, kun mustan lohikäärmeaspektin, Kuolonsiipi Tuhoajan (engl. Deathwing the Destroyer), voimat palasivat vuosia sen jälkeen, kun hän oli kukistunut Toisen Sodan aikoina.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]