Warcraft-universumin maailmat ja paikat

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Azeroth)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Blizzard Entertainmentin kehittämän Warcraft-universumin tapahtumapaikoista. Niihin lukeutuu saaria, mantereita, planeettoja ja ulottuvuuksia.

Planeetat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Azeroth[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dragonflightin versio koko Azerothin kartasta.

Azeroth on Warcraft-pelien tärkein tapahtumapaikka. Se jakautuu kuuteen maanosaan, jotka ovat Itäiset kuningaskunnat (engl. Eastern Kingdoms), Kalimdor, Northrend, Pandaria, Särjetyt saaret (engl. Broken Isles), Lohikäärmesaaret (engl. Dragon Isles) ja Khaz Algar. Maanosien välillä sijaitsee Suuri meri (engl. Great sea). Suurella merellä sijaitsee muutamia saaria – näistä saarista merkittävimmät ovat Kul Tiras, suuren laivaston omaava ihmisten saarivaltakunta, sekä Zandalar, peikkojen alkuperäinen koti. Suuren meren keskellä sijaitsee ikuinen pyörre nimeltä Maelstrom, joka toimii kulkureittinä Nazjatariin, nagojen kaupunkiin. Azerothia kiertää kaksi kuuta: Blue Child ja White Lady.

Planeetan uumenissa lepäsi voimakas maailmansielu, jonka vaikutukset hengen elementtiin loi elementaalit. Myöhemmin Vanhat Jumalat saastuttivat planeetan, loivat hyönteisrodut aqir ja n'raqi sekä orjuuttivat elementaalit valtaansa. Lopulta titaanit syöksivät heidät vallasta ja vangitsivat elementaalit Elementaalitasoon. Titaanit olivat myös luoneet elävästä kivestä ja elävästä metallista koostuvia rotuja: jättiläiset, kissakentaurirotu tol'virit, rautavrykulit, mechamaahiset ja maalliset (engl. Earthen), joista kolme viimeisenä mainittua olivat vrykuleiden, maahisten ja kääpiöiden esi-isiä. Nämä rodut muuttuivat jättiläisiä lukuun ottamatta lihallisiksi Vanhojen Jumalten langettaman kirouksen vaikutuksesta. Estääkseen kirousta tappamasta rotuja titaanit tappoivat vain yhden Vanhoista Jumalista ja vangitsivat loput maankuoren alle. Lisäksi titaanit jättivät myös lohikäärmeet suojelemaan planeettaa. Pieni osa tol'vireista ja maahisista sai kivisen ja metallisen kehonsa takaisin vuosien kuluessa ja osa lihallisista vrykuleista kehittyi ennen pitkää ihmisten roduksi. Alun perin Kalimdor oli ainut manner koko planeetalla ja siellä sijaitseva järvi nimeltä Ikuisuuden kaivo (engl. Well of Eternity) toimi ikiaikaisen magian lähteenä. Kaivo nopeutti evoluutiota ja peikot nousivat ensimmäiseksi hallitsevaksi sivilisaatioksi, Zandalari-heimon perustaessa oman imperiuminsa. Aqirit perustivat länteen Azj'Aqirin, mutta jakaantuivat sodassa peikkoja vastaan kolmeksi ryhmittymäksi: qirajit, nerubialaiset ja mantidit. Osa peikoista etääntyi sotaisista sisarroduistaan ja kehittyi Ikuisuuden kaivon voimaa ammentamalla yöhaltioiksi. 10 000 vuotta sitten alkoi Muinaisten sota, jossa Palava Legioona hyökkäsi ensimmäistä kertaa Azerothiin. Sodan lopuksi Ikuisuuden kaivo tuhoutui ja Kalimdor jakautui nykyisiksi mantereiksi. Kaivon jäänteille istutettiin maailmanpuu Nordrassil.

Itäiset kuningaskunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itäiset kuningaskunnat[1] (engl. Eastern Kingdoms) olivat ennen lähes ainoastaan ihmisten hallitsema maanosa, mutta nykyään se ei ole yksinomaan ihmisten ja heidän liittolaistensa hallussa. Ihmisten, kääpiöiden ja maahisten lisäksi merkittäviä voimia mantereella on muun muassa epäkuolleilla, örkeillä ja peikoilla.

Maantieteellisesti Itäiset kuningaskunnat koostuvat kolmesta mantereesta, jotka ovat Khaz Modan, Lordaeron ja Azeroth. Pohjoisin mantereista on Lordaeron, jossa sijaitsevat samannimisen suuren ihmisten valtakunnan rauniot sekä Quel'Thalasin verihaltioiden (entisten korkeahaltioiden) valtakunta. Lordaeronin valtakunta tuhoutui Kolmannessa sodassa Kalmoruton puolelle kääntyneen kruununprinssi Arthas Menethilin toimien seurauksena. Quel'Thalas taas menetti suuren osan kukoistuksestaan Kolmannen sodan aikana Kalmoruton surmattua suuren osan väestöstä ja tuhottua korkeahaltioiden magian lähteen Auringon kaivon (engl. Sunwell). Keskimmäisestä Khaz Modanin maanosasta suurin osa kuului kääpiöiden valtakuntaan, jonka pääkaupunki oli Rauta-ahjo (engl. Ironforge), mutta siellä sijaitsi myös maahisten kaupunkeja, jää- ja viidakkopeikkojen asutuksia sekä tulivuori nimeltä Mustakallio (engl. Blackrock), jossa asuivat samaa nimeä vuoren kanssa kantava örkkiklaani sekä vihamielinen Dark Iron -kääpiöklaani. Eteläisimpänä sijaitsevalla planeetan mukaan nimetyllä Azerothin mantereella sijaitsee kaupunkivaltio Myrskytuuli (engl. Stormwind), josta tuli Lordaeronin kaatumisen jälkeen Liittoumaa johtava valtakunta, Myrskytuulen kuninkaan ollessa myös koko Liittouman korkea kuningas.

Moninpeliverkkoroolipelissä World of Warcraft mantereella aloittavat pelattavat rodut ovat ihmiset, kääpiöt, maahiset, worgenit, Hylätyt sekä verihaltiat.

Kalimdor[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kalimdor on yöhaltioiden muinainen manner, jossa ovat sijainneet myös maailmanpuut Nordrassil ja Teldrassil. Nykyään kuitenkin myös muita rotuja on alkanut asuttaa mannerta, kuten örkit, taureenit, peikot ja ihmiset.

Pelissä World of Warcraft mantereelta aloittavat rodut ovat yöhaltiat, draeneit, örkit, peikot, taureenit ja hiidet.

Northrend[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Northrend on Azerothin pohjoisin manner, jolla vallitsee ikuinen talvi. Siellä asuvat nykyään pääosin Kalmoruttoon kuuluvat epäkuolleet ja jonkin aikaa myös heitä hallinnut Lich-kuningas.

World of Warcraftissa Northrendille tuli rooli, kun se avautui pelin toisessa lisäosassa, Wrath of the Lich Kingissä.

Lisäosassa Northrendista tuli pelin päätoiminen keskittymispiste. Kooltaan sen arvioidaan olevan noin edellisen lisäosan mukana tulleiden Ulkomaiden kokoinen. Northrendissä on noin yksitoista pienempää vyöhykettä, joissa pelaajat voivat kehittää hahmoaan noin tasolta 68 ylöspäin. Alueelle matkustaminen onnistuu tosin hahmoilta tasosta huolimatta.

Liittouma pääsee matkustamaan alueelle laivalla, kun taas Lauma zeppeliinillä.

Pandaria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pandaria on Azerothin eteläisin manner ja pandareenien koti. Pandareenit rakensivat imperiuminsa sinne 12 000 voitettuaan sodassa mannerta aiemmin hallinneet mogut ja näiden viimeisen keisarin Lei Shenin. Pandarian lähellä uiskentelee Shen-zin Su-niminen jättiläiskilpikonna, joka poistui Pandariasta 10 000 vuotta sitten. Sen selässä pandareenejä alun perin pääsi matkustaja Liu Langin johdolla matkustelemaan muualle päin Azerothia. Shen-zinin selkään oli kasvanut metsää ja sinne oli myös rakennettu Temple of Five Dawns. Niinpä sitä kutsutaan nyt The Wandering Isle.[2]

Pandaria on ollut sumun peitossa Muinaisten sodasta lähtien ja siten täysin tutkimaton muille Azerothin siviilisaatioille. Sumun loi alun perin pandareenien viimeisen keisarin, Shaohaon, henki Pandarian pyhien vesien avulla mantereen suojaksi. Mutta lisäosassa World of Warcraft: Mists of Pandaria sumu hälveni ja Pandariasta tuli pelattava alue. The Wandering Isle on pelissä pandareenien aloituspaikka.

Särjetyt saaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Särjetyt saaret[3] (engl. Broken Isles) on Maelstromin lähellä oleva pieni maanosa ja saariketju. Kauan sitten Tirisfalin vartija Magna Aegwynn sinetöi siellä sijaitseville yöhaltioiden raunioista muodostettuun hautaan Sargerasin avatarin pitääkseen sen voimat poissa vääristä käsistä. Toisen sodan aikana rauniot herättivät sekä Gul'danin että Hämärän vasaran (engl. Twilight's Hammer) huomion. Kolmannen sodan aikana Illidan Stormrage etsi sieltä Sargerasin silmäksi kutsuttua esinettä.

Lisäosassa World of Warcraft: Legion vaihtoehtoisesta aikajatkumosta tuleva Gul'dan lähetetään todellisen aikajatkumon Azerothiin mahdollistamaan Palavan Legioonan uusi hyökkäys. Tutkiessaan Särjettyjen saarten raunioita, hän herättää Illidanin kuolleista ja nostaa osan raunioista merenpinnan yläpuolelle, jolloin saarista tulee uusi pelattava alue.

Lohikäärmesaaret[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohikäärmesaaret (engl. Dragon Isles) on Northrendin länsipuolella ja Itäisten kuningaskuntien pohjoispuolella sijaitseva saaristo, joka oli lohikäärmeiden ja kaikkien heidän kaltaistensa rotujen alkuperäinen koti. Kun saaret irtaantuivat Kalimdorista muiden mantereiden tavoin 10 000 vuotta sitten, ne menettivät suuren osan magiastaan, ja lohikäärmeet joutuivat hylkäämään kotinsa. Titaaniset valvojat (engl. Titanic watchers) sammuttivat tulen Tyrholdin majakoiksi (engl. Beacons of Tyrhold) kutsutuista torneista, piilottaakseen saaret sekä kuolevaisilta roduilta että lohikäärmeiltä.

Lisäosassa World of Warcraft: Dragonflight, kun Azerothin maailmansielun heräämisprosessi jatkui ja alkukantaiset energiat alkoivat luoda uudenlaisia elämänmuotoja, titaaniset valvojat näkivät tämän merkkinä siitä, että oli aika jälleen sytyttää tuli Tyrholdin majakoihin. Saaret ilmestyivät jälleen kuolevaisten rotujen nähtäville, jolloin lohikäärmeet palasivat takaisin entiseen kotiinsa. Lisäksi sekä Liittouma että Lauma lähettävät omat tutkimusjärjestönsä, Explorers' Leaguen ja Reliquaryn, tutkimaan saaria.

Khaz Algar[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Khaz Algar on maanosa, josta suurin osa sijaitsevaan meren ja maan pintojen alapuolella. Sen ainoa maanpäällinen alue oli saari nimeltä Isle of Dorn, joka sijaitsee Pandarian länsipuolella. Osa titaanien luoman maallisten (engl. Earthen) rodun jäänteistä vaelsi aikoinaan sinne tutkimaan siellä ilmeneviä poikkeamia. Myös Arathi-heimon ihmiset asuttivat sitä aikoinaan ennen Arathorin perustamista. Mutta sen syvimmissä kolkissa sijaitsee nerubialaisten muinainen pääkaupunki Azj-Kahet.

Alue tulee pelattavaksi lisäosassa World of Warcraft: The War Within.

Draenor (Ulkomaat)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Draenor oli kerran keskenään sopusoinnussa elävien örkkien ja siellä piileskelevien draeneiden kaunis maailma, joka kuitenkin alkoi rappeutua Kil'jaedenin kääntäessä juonillaan örkit draeneita vastaan, tuhoten hulluksi tulleiden örkkien avulla melkein koko draeneiden rodun. Myöhemmin örkkien shamaani Ner'zhul (nykyään Lich-kuningas) aiheutti sen että Draenorin maailma räjähti palasiksi avatessaan portaaleja Kieppuvaan tuoneen, jonne siirtyi myös ainut siitä jäljelle jäänyt palanen, jota nykyään kutsutaan nimellä Ulkomaiksi (engl. Outland).[3][4]

Ulkomaat on yksi pelisarjan keskeisimmistä maailmoista, ja World of Warcraftin lisäosassa World of Warcraft: The Burning Crusade pelaajille annetaan viimein mahdollisuus vierailla tässä sirpaleisessa maailmassa. Se ei ole muuttunut paljoakaan Warcraft III:n ajoista, vaikka nyt päästäänkin käymään myös Hellfire Peninsulan ulkopuolella. Illidan otti valtaansa suuren osan maailmasta, mutta Liittouman ja Lauman lisäksi myös useita muita voimia (kuten Palava Legioona) on kiinnostunut valtaamaan kyseisen maailman.

World of Warcraftin lisäosassa World of Warcraft: Warlords of Draenor Draenor nähdään ennen tuhoutumistaan. Nykyhetken Ulkomaiden sisäänkäyntinä toiminut Synkkä portaali (engl. Dark Portal) muuttuu sisäänkäynniksi menneisyyden Draenoriin, jossa elävät draeneit ja örkit saavat liittolaisia, kun Liittouman sekä Lauman joukot saapuvat todellisesta aikajatkumosta. Nykyhetken Ulkomaihin pääsee vastedes Orgrimmarin tai Stormwindin kautta.

Argus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Argus oli muinaisten eredarien utopinen kotimaailma, joka sijaitsi aivan fyysisen maailmankaikkeuden ja Kieppuvan tuonen rajalla. Pahuuteen kääntynyt titaani Sargeras turmeli sen ja tarjosi liittoa kolmelle eredarien johtajalle: Kil'jaedenille, Velenille sekä Archimondelle, mutta Velen näki ennalta Sargerasin aikeet ja häipyi osan eredareista kanssa ja he alkoivat kutsua itseään nimellä draenei eli "karkotetut". Sargeras teki lopuista eredareista demoneita, jotka tunnetaan man'ari eredareina, sekä Argusista dystopisen maailman, joka toimi yhtenä Palavan Legioonan tukikohdista. Sargeraksen korruptiosta selvinneet eredarit pakenivat Velenin johdolla Exodar-nimisellä valtavalla ulottuvuuksien välissä kulkevalla avaruusaluksella, joka teki pakkolaskun Azerothiin, jossa draeneit myöhemmin solmivat liiton Liittouman kanssa.

Lisäosassa World of Warcraft: Legion Argusista tuli pelattava alue lisäpäivityksen 7.3 myötä. Kil'jaedenin lopullisen kuoleman jälkeen Illidan käytti sargeriitti-avainkiveä (Sargerite Keystone) avatakseen madonreiän Azerothin taivaalle, jonka kautta oli mahdollista matkustaa Argusiin pysättämään Palava Legioona lopullisesti. Demonit olivat väkisin ammentaneet Argusin maailmansielusta voimaa herättääkseen itsensä henkiin, jos saivat surmansa Kieppuvan tuonen ulkopuolella.

Argus on tällä hetkellä yksi vanhimmista universuminsa maailmoista.

Ulottuvuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kieppuva tuoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kieppuva tuoni[5] (engl. Twisting Nether) (esiintynyt Suomessa myös nimellä Kieppuva syvyys[4][6]) on astraalinen tila maailmojen välillä. Se on monien Palavaan Legioonaan liittyneiden demonirotujen kotimaailma. Yleensä, kun joku demoni uhannut Azerothia, hänet on joko karkotettu takaisin Kieppuvaan tuoneen, tai hänen henkensä on ruumiillisen olomuotonsa menettäneenä palannut takaisin sinne.

Toisen sodan aikana planeetta Draenorista tuli osa sitä, kun shamaani Ner'zhul avasi oppilaansa, Gul'danin, kallosta sekä Medivhin loitsukirjasta kerätyillä voimilla useita portaaleja, jotka repivät planeetan kappaleiksi. Jäljelle jäänyt osa, Ulkomaat, siirtyi tähän tilaan.

Smaragdiuni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Smaragdiuni[7][1] (engl. Emerald Dream) (tunnettu myös nimillä Luomisen uni, Vihreä uni tai vain Uni) on jatkuvasti muuttuva henkimaailma, joka sijaitsee fyysisen maailman ulkopuolella ja on vihreän lohikäärmeaspektin, Yseran, vartioima.

Elementaalitaso[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elementaalitaso[4] (engl. Elemental Plane) on ulottuvuus, jonne titaanit karkottivat kauan sitten kaikki elementtaalit. Maailma koostuu neljästä osasta: Firelands, Abyssal Maw, Deepholm ja Skywall.

Jotkut shamaanit (engl. shamans) ja manaajavelhot (engl. warlocks) ovat yrittäneet kutsua niitä Azerothiin käyttääkseen niitä aseina vihollisia vastaan, mutta elementtaaleja ei noin vain hallita. Elementaalitason ja Azerothin välinen sinetti murtui, kun mustan lohikäärmeaspektin, Deathwing the Destroyerin, voimat palasivat vuosia sen jälkeen, kun hän oli kukistunut Toisen sodan aikoina. Lisäosassa World of Warcraft: Cataclysm on mahdollista taistella raideissa, jotka sijoittuvat Elementaalitasoon.

Varjomaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varjomaat (engl. Shadowlands) on ulottuvuus, jonne kaikkien elävien olentojen sielut menevät kuoleman jälkeen. Se koostuu lukuista alueista, joista tunnetuimmat ovat Bastion, Ardenwald, Revendreth, Maldraxxus ja Maw. Varjomaita hallitsee titaanejakin vanhempi olento nimeltä The Arbiter, joka päättää mihin näistä alueista sielu lähetetään.

Bastionissa koulutetaan uusia jäseniä kyrianeihin, The Arbiterin henkilökohtaisiin palvelijoihin. Ardenwaldissa luonnonläheisiä sieluja autetaan syntymään uudelleen. Myös yöhaltioiden puolijumala Cenarius heräsi sen kautta henkiin. Revendrethiin lähetetään sielut, joilla on mahdollisuus sovittaa pahat tekonsa. Maldraxxusissa koulutetaan sieluista sotilaita puolustamaan Varjomaita ulkoisilta uhilta. Maw on paikka sieluille, jotka eivät tunne pienintäkään katumusta pahoista teoistaan. Sitä hallitsee ilkeä Zovaal the Jailer, joka havittelee itselleen myös viattomien olentojen sieluja. Palavan Legioonan kolmannen hyökkäyksen päätyttyä Sylvanas Windrunner aloitti Neljännen sodan tappaakseen mahdollisimman monia ja antaakseen näiden sielut Zovaalille. Menetettyään Lauman luottamuksen ja luovuttuaan sitä myötä sotapäällikön asemastaan, Sylvanas pakenee Northrendiin ja tuhoamalla Lich-kuninkaan kypärän avaa portaalin Varjomaille, jolloin kosminen tasapaino elämän ja kuoleman välillä alkaa heikentyä ja Zovaalin suunnitelma toteutua. Tämän myötä Varjomaista tulee pelattava alue lisäosassa World of Warcraft: Shadowlands.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b World of Warcraft #6: Verta
  2. Wandering Isle - Wowpedia - Your wiki guide to the World of Warcraft
  3. a b World of Warcraft #22: Kuiskauksia
  4. a b c World of Warcraft #23: Tapaaminen
  5. Warcraft: Legendat #5, tarina 3: Ensimmäinen Suojelija
  6. World of Wacraft #25: Maailmanloppu
  7. World of Warcraft #4: Punnusten tasaus

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]