Avebury (kylä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Avebury
Aveburyn kylää, taustalla vasemmalla kirkontorni.
Aveburyn kylää, taustalla vasemmalla kirkontorni.
Valtio Yhdistynyt kuningaskunta
Osa Englanti
Hallintoalue Lounais-Englanti
Kreivikunta Wiltshire
Hallinto
 – Hallinnon tyyppi Kunta
Väkiluku (2001) 486












Avebury on englantilainen kylä ja kunta Wiltshiren kreivikunnassa, Marlboroughista länteen. Kylä sijaitsee muinaisen Aveburyn kivikehän eli Avebury Circlen sisäpuolella. Tämä ympyräkaivanto ja kivikehä on peräisin neoliittiselta kivikaudelta. Se on suurempi ja vanhempi kuin läheinen Stonehenge. Aveburyn kuntaan kuuluvat myös läheiset Avebury Trusloen, Beckhamptonin ja West Kennettin kylät.

Kivikauden monumentit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Avebury
Etualalla Aveburyn kivikehän kiviä, taustalla kylän rakennuksia.

Aveburyn kivikehästä on aikojen saatossa hävinnyt kiviä. Arkeologi Alexander Keiller pystytti kaatuneita kiviä uudestaan 1930-luvulla entistäessään kivikehää osittain alkuperäiseen muotoonsa. Vuoden 1943 jälkeen kylä ja kehä ovat olleet National Trustin valvonnassa. Vuonna 1986 Unesco lisäsi Avebury Circlen maailmanperintöluetteloon, jossa Stonehenge ja Silbury Hill jo olivat.[1]

Avebury Circle oli suunnilleen ympyrän muotoinen 98 pystykivestä koostunut kehä, jonka halkaisija oli 335 metriä. Kivien korkeus oli jopa 4,2 metriä ja paino 40 tonnia. Kehän sisällä oli rinnakkain kaksi pienempää kivikehää. Eteläisen pienen kivikehän keskuksessa on valtava pystykivi, ”Obeliski”.

Suurta kivikehää ympäröi noin 421 metrin läpimittainen rengasmainen kaivanto, josta otettu maa oli kasattu valliksi renkaan ulkopuolelle. Renkaan muotoisessa vallihaudassa oli neljä sisäänkäyntimäistä katkosta. Kahteen suuntaan lähtivät yli kahden kilometrin pituiset tiet. Toinen kivien reunustama tie vei puu- ja kivikehistä koostuneeseen ”pyhäkköön” eli The Sanctuaryyn, toinen ”pitkille kiville”. Sanctuaryyn vievä tie on nimeltään West Kennet Avenue.

Lähellä on myös ympyräkaivanto ja muinainen puukehä Windmill Hill. Lisäksi Avebury Circlen lähiseuduilla on kaksi suurta esihistoriallista maakumpua, joista toinen on pyöreä Silbury Hill ja toinen West Kennet Long Barrow’n pitkäkumpu. Britteinsaarten tunnetuin kivikehä Stonehenge sijaitsee vain 32 kilometrin päässä Aveburystä etelään.

Rakennelmien suuresta määrästä päätellen Avebury oli aikoinaan vilkkaan uskonnollisen toiminnan keskus. Tämä kertoo vauraasta kivikautisesta yhteisöstä, jossa pappien mahti oli luultavasti suuri. Tutkimalla löytöjä ja vertaamalla niitä muihin kulttuureihin voidaan päätellä, että paikalla järjestettiin vuodenaikakierron mukaisia rituaaleja, joihin kuului esineiden, kasvien, eläinten ja ihmisten uhraamista.lähde?

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stonehenge, Avebury and Associated Sites UNESCO World Heritage Centre. Viitattu 6.7.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]