Avatar (animaatiosarja)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Avatar
Avatar: The Last Airbender
Sarjan tunnus.
Sarjan tunnus.
Tyyli piirrossarja
Kestoaika 24 min.
Tekijä Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Pääosissa Zach Tyler Eisen
Mae Whitman
Jack DeSena
Jessie Flower
Dante Basco
Dee Bradley Baker
Mako
Greg Baldwin
Alkuperämaa Yhdysvaltain lippu Yhdysvallat
Verkko Suomen lippu Nickelodeon
Suomen lippu Nelonen
Suomen lippu Fox Kids (Fox (Suomi))
Esitetty 21. helmikuuta 2005 – 19. heinäkuuta 2008
Tuotantokausia 3
Jaksoja 61 (luettelo jaksoista)
Tuotanto
Ohjaajat Giancarlo Volpe
Lauren MacMullan
Dave Filoni
Ethan Spaulding
Anthony Lioi
Joaquim Dos Santos
Käsikirjoittajat Michael Dante DiMartino
Bryan Konietzko
Aaron Ehasz
James Eagan
John O'Bryan
Tim Hedrick
Elizabeth Welch Ehasz
Nick Malis
Joshua Hamilton
Giancarlo Volpe
Pete Goldfinger
Josh Stolberg
Säveltäjä Jeremy Zuckerman
Tuotantoyhtiö Nickelodeon Animation Studios
Nickelodeon Studios
Palkinnot
Voitetut Annie (2006, 2007, 2009)
Primetime Emmy (2007)
Ehdokkuudet Annie (2006)
Primetime Emmy (2007)
Aiheesta muualla
Virallinen sivusto
IMDb

Avatar (engl. Avatar: The Last Airbender) on yhdysvaltalainen Emmy-palkittu animaatiosarja, jonka loivat Michael Dante DiMartino ja Bryan Konietzko. Sarjan tuotti televisioyhtiö Nickelodeon omalle kanavalleen, jossa se esitettiin ensi kerran vuonna 2005. Sarja päättyi heinäkuussa 2008, monen kuukauden tauon jälkeen.

Sarjasta tuli hyvin suosittu Yhdysvalloissa, ja Nickelodeon tilasi sarjaan kaksi tuotantokautta lisää. Sarjan suosion myötä jaksot ovat päätyneet DVD:lle ja sarjan oheistuotantoa on myyty muun muassa lelufiguurien, pelikorttien, videopelien ja pehmolelujen muodossa. Suomessa sarja on näkynyt televisiokanava Nelosella loppuvuodesta 2007 lähtien. Sarjalle julkaistiin jatkoa vuonna 2012. Jatkosarja The Legend of Korra sijoittuu aikaan 70 vuotta tämän sarjan tapahtumien jälkeen.

Sarjan fantasiamaailmassa itämaisiin taistelulajeihin perustuvien liikesarjojen avulla voi hallita klassisia alkuaineita. Aasialais-vaikutteisen maailman neljä suurinta kansaa on nimetty näiden elementtien (sarjan jälkiäänityksessä "alkuvoimien") mukaan Tulen, Veden, Maan ja Tuulen kansoiksi, joiden jäsenet voivat hallita ainoastaan omaa elementtiään. Nimihahmo Avatar on ikuisesti uudelleensyntyvä silta fyysisen maailman ja animististen henkien välillä, ja jo kuolleiden avatarien henget auttavat joskus myöhempää inkarnaatiotaan. Tämä mystinen yhteys ilmenee myös luontaisena kykynä oppia hallitsemaan kaikkia neljää voimaa, jokaista paremmin kuin lahjakkainkaan normaali ihminen. Tammikuussa 2009 IGN-sivuston laatiman sadan parhaan animaatiosarjan listan mukaan Avatar oli sijalla 35.[1]

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Ennen sarjan tapahtumia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kauan sitten neljä kansaa - Vesiheimot, Maan valtakunta, Tulikansa ja Tuulentaitajat - elivät toisiaan kunnioittaen. Jokaisen kansan joukosta löytyi miehiä ja naisia, jotka pystyivät hallitsemaan kansansa alkuvoimia erilaisten taistelulajien avulla. 100 vuotta ennen sarjan alkua Tulikansan silloinen hallitsija, Tulen valtias Sozin, halusi laajentaa valtakuntaansa, mutta toinen tulentaitaja ja hänen entinen ystävänsä, Avatar Roku, vastusti päätöstä. Rokun kuoltua Sozin aloitti sodan muita kansoja vastaan. Tuulenkulkijoiden joukkoon syntynyt uusi Avatar, Aang, ei halunnut ottaa vastuuta lopettaa sotaa eikä erota mentoristaan, munkki Gyatsosta. Hän karkasi asuinpaikastaan Eteläisestä tuulitemppelistä lentobiisoninsa Appan kanssa. He joutuivat myrskyyn ja Aang jäädytti itsensä ja Appan jään sisään 100 vuodeksi. Sinä aikana Sozin surmasi maailman kaikki Tuulenkulkijat tehden Aangista "viimeisen tuulentaitajan".

Sinä aikana sota jatkui ja Sozinin jälkeen Tulen valtiaaksi nousi Azulon ja Azulonin jälkeen tämän toinen poika, Ozai, joka oli tällä hetkellä hallitseva Tulen valtias.

Kirja 1: Vesi (水)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katara, 14-vuotias vedentaitaja Eteläisestä vesiheimosta sekä hänen 15-vuotias veljensä, Sokka, löytävät Aangin ja Appan jään sisältä. Aang palaa kotiinsa huomatakseen sen tuhoutumisen ja ottaa toiseksi lemmikikseen viimeisen elävän lentolemurin, Momon. Aang lähtee Katara, Sokka, Appa ja Momo mukanaan kohti Pohjoista vesiheimoa, oppiakseen vedentaitamista. Matkan aikana häntä jahtaa Ozain karkoitettu poika, prinssi Zuko, ja tämän setä Iroh, Tulikansan entinen kenraali ja Ozain isoveli. Zukon lisäksi Aangia jahtaa myös komentaja Zhao, josta myöhemmin tuli amiraali ja joka johti hyökkäyksen Pohjoiseen vesiheimoon. Zhao surmaa Kuuhengen, mutta Pohjoisen vesiheimon prinsessa, Yue, uhraa itsensä elvyttääkseen tämän. Aang yhdistää voimansa Merihengen kanssa ja tuhoaa Tulikansan laivaston. Koska Zuko ja Iroh vastustivat Zhaon aikeita, Ozai julistaa heidät pettureiksi ja lähettää tyttärensä, Azulan, vangitsemaan heidät.

Kirja 2: Maa (土)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jätettyään Pohjoisen vesiheimon taakseen, Aang saa vedentaitamisen hallintaan Kataran avulla. Etsiessään maantaitajaopettajaa, hän tapaa Toph Beifongin, 12-vuotiaan sokean maantaitajan, joka liittyy joukkoon. Samaan aikaan Zuko ja Iroh aikovat aloittaa uuden elämän Maan valtakunnassa Tulikansan pakolaisina. Samaan aikaan Azula värvää avukseen lapsuudenystävänsä, Main ja Ty Leen. Aang ja hänen ystävänsä saavat selville, että lähikuukausina on auringonpimennys, jonka aikana tulentaitajat eivät voisi käyttää voimiaan, antaen Aangille mahdollisuuden voittaa Tulen valtiaan. Mutta Appa joutuu hiekantaitajien vangiksi. Aang ystävineen lähtee kohti Maan valtakunnan pääkaupunkia, Ban Sing Seitä, kertomaan auringonpimennyksestä Maan valtiaalle. Naamioituneena Kyoshi-sotureiksi (Avatar Kyoshin, Rokun edeltäjän, opetuslapsia) Azula, Mai ja Ty Lee saavat avukseen Ba Sing Sein salaisen poliisin, Dai Lin, maantaitajat ja pyrkivät valtaamaan kaupungin. Zuko ja Katara joutuvat heidän vangeikseen ja huolimatta Kataran yrityksistä saada Zuko puolelleen, Zuko liittoutuu sisarensa kanssa. Aang lähtee Guru Pathikin luokse oppiakseen Avatar-tilan hallintaa, mutta ei suostu luopumaan tunteistaan Kataraa kohtaan. Kun hän lopulta Ba Sing Seissä tajuaa vihollisen ylivoiman, hän siirtyy Avatar-tilaan, mutta Azula ampuu häntä salamalla selkään ja haavoittaa samalla Avatarin henkeä. Katara onnistuu Pohjoisen vesiheimon henkien lähteestä saadulla vedellä estämään Aangin kuoleman ja Avatarin kiertokulun katkeamisen. Mutta Ba Sing Sein kaatumisen myötä Maan valtakunta oli valloitettu.

Kirja 3: Tuli (火)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aang herää koomasta ja huomaa olevansa ystäviensä kaappaamassa Tulikansan aluksessa. Samaan aikaan Zuko oli saanut takaisin paikkansa Tulikansan kruununprinssinä ja Iroh oli joutunut vankityrmiin petoksestaan. Sokka suunnittelman myötä Aang ystävineen tekevät auringonpimennyksen aikana liittolaistensa kanssa hyökkäyksen Tulen valtiaan palatsiin, mutta Azula oli tiennyt siitä ja koko palatsi oli sen myötä evakuoitu. Samaan aikaan Iroh pakenee vankityrmistä ja Zuko puolestaan päättää kääntyä isäänsä vastaan aikoen opettaa Aangille tulentaitamista.

Sarjan neliosaisessa päätösjaksossa Aang alkaa epäröidä Ozain tappamista munkeilta saadun opetuksen vuoksi. Hän katoaa mutta palaa keskusteltuaan edellisten Avatarien ja suuren leijonakonnan kanssa. Samaan aikaan Tulen valtias Ozai valmistautuu käyttämään sadan vuoden välein ohi kulkevan Sozinin komeetan voimia tuhotakseen muut maat ja hallitakseen maailmaa Feeniksin kuninkaana. Iroh johtaa Valkoisen Lootuksen Seuran (johon kuuluvat myös Aangin liittolaiset Bumi, mestari Pakku, mestari Piandao ja Jeong Jeong) hyökkäämään Ba Sing Seihin ja valloittamaan sen takaisin Maan valtakunnalle. Sokka, Toph ja Kyoshi-soturien johtaja Suki tuhoavat Tulikansan ilmalaivoja ja Zuko haastaa Azulan kaksintaisteluun. Mutta Azula ampuu salaman Kataraa kohti ja Zuko, yrittäessään estää sen, haavoittuu. Katara onnistuu lopulta kahlitsemaan Azulan ja parantamaan Zukon. Aang haastaa Ozain kaksintaisteluun ja voittaa sen poistamalla Ozain tulentaitamisvoimat leijonakonnalta opitulla "voimantaitamisella". Zuko kruunataan uudeksi Tulen valtiaaksi. Myöhemmin Aang ystävineen juhlii voittoaan Irohin Jasmiinilohikäärme -teekaupassa. Sarja päättyy kun Aang ja Katara halaavat ja suutelevat auringon alla.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sarjan hahmoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Aang – 12-vuotias (kronologisesti 112-vuotias) tuulentaitaja Eteläisestä tuulitemppelistä. Hän mieluiten välttelee taistelemista, mutta on hyvin suojeleva ystäviään kohtaan. Hän on Avatarin nykyinen ruumiillistuma ja hänen tehtävänsä on toimia kansojen välisenä sovittelijana. Hänen päässään ja käsivarsissaan olevat nuolien muotoiset tatuoinnit ovat merkki siitä, että hän on tuulentaitajamestari ja historian nuorin sellaiseksi tullut. Hänen mentorinaan toimi munkki Gyatso. Aang oli koko sarjan ajan rakastunut Kataraan ja saa lopulta tunnustettua sen vasta sarjan lopulla.
 • Katara – 14-vuotias Eteläisen vesiheimon ainut jäljelle jäänyt vedentaitaja, joka lähti yhdessä veljensä Sokkan kanssa Aangin matkaan kukistamaan Tulen valtiaan. Hän osaa käyttää vettä myös parantamiseen ja oppii myöhemmin verentaitamisen, mikä tarkoittaa sitä, että hän pystyy hallitsemaan ihmisen sisällä olevaa vettä. Luonteeltaan Katara on hyväsydäminen, antelias ja äidillinen, mutta raivostuu petollisuudesta helpommin kuin muut.
 • Sokka – 15-vuotias ei-taitaja ja soturi Eteläisesta vesiheimosta, joka lähti yhdessä sisarensa Kataran kanssa Aangin matkaan kukistamaan Tulen valtiaan. Hän toimii yleensä ryhmän huumorimomenttina ja on yleensä se, joka päätyy koomisiin ongelmatilanteisiin. Veden Kirjassa hän rakastui Yueen, Pohjoisen vesiheimon prinsessaan, ja myöhemmin hänellä on vaihtelevia tunteita Sukia, Kyoshi-soturien johtajaa, kohtaan. Toisin kuin muut ryhmän jäsenet, Sokka ei ole taitaja. Hänen taitonsa kohdistuvat lähinnä mekaniikkaan ja hän kantaa aseena yleensä metallista bumerangia. Tulen Kirjassa hän oppi miekkailua Valkoisen Lootuksen Seuraan kuuluvalta mestari Piandaolta.
 • Zuko – Tulikansan 16-vuotias karkotettu prinssi, jonka toisen silmän hänen isänsä, Tulen valtias Ozai, oli arpeuttanut rangaistuksena epäkunnioituksesta. Zuko yrittää saada Avatarin kiinni palauttaakseen kunniansa isänsä silmissä, jotta voisi palata takaisin kotiin. Hän liittoutuu myöhemmin Avatarin kanssa todettuaan Tulikansan olevan se, jonka piti saada takaisin kunnia muiden kansojen silmissä. Sarjan lopussa Zuko kruunataan uudeksi Tulen valtiaaksi ja Aangin avustuksella hän lupaa korjata tasapainon kansojen välillä.
 • Toph Beifong – Toph on 12-vuotias rikkaan perheen sokea tytär ja maantaitaja, jota opettivat alkuperäiset maantaitajat eli luolamyyrät. Hänen vanhempansa pitävät häntä sokeuden vuoksi avuttomana ja heikkona, mutta Toph "näkee" tuntemalla värähtelyt maassa. Hän tunnistaa myös ihmisten sydämen pulssin perusteella, kun joku valehtelee. Maan Kirjan lopulla hän keksi metallintaitamisen hallitsemalla maa-aineita metallien sisällä.
 • Appa – Aangin lentobiisoni, joka kuljettaa Aangia ja tämän ystäviä, kun he matkaavat ympäri maailmaa. Appa osaa lentää ja voi käyttää häntäänsä tuulten ohjaamiseen. Aangin mukaan lentobiisonit olivat alkuperäisiä tuulentaitajia.
 • Momo – Viimeinen elävä lentolemuri, jonka Aang löysi Eteläisen tuulitemppelin raunioilta. Aang on ainut, jonka puhetta se ymmärtää.
 • Iroh – Zukon setä ja opettaja. Hän oli ennen Tulikansan armeijan kenraali ja Tulen valtias Azulonin perijä, kunnes aseman otti hänen veljensä, Ozai. Poikansa Lu Tenin kuolemasta asti Iroh on ollut hyvin rauhantahtoinen ja leppoisa vanha mies, mutta on mahtava tulentaitaja ja kohtelee Zukoa kuin omaa poikaansa. Hän on myös Valkoisen Lootuksen Seuran, eri kansoihin kuuluvien vanhusten muodostaman salaseuran, suurmestari. Toisin kuin muut tulentaitajat, hän ei ammenna voimaansa vihasta, vaan salaisuuksista, jota oppi lohikäärmeiltä ja Aurinkosotureiden heimolta.
 • Azula – Azula on Tulikansan 14-vuotias prinsessa ja Zukon pikkusisko. Hän on Zukoakin taitavampi taistelija, ja hän hallitsee sinisen tulen sekä salamoita. Hän on valehtelun mestari ja hallitsee alamaisiaan pelolla. Hän on myös huolellinen, laskelmoiva ja erittäin kykenevä, kun onnistui valloittamaan koko Maan valtakunnan. Tulen Kirjan lopulla hän menettää järkensä psyykkisten ongelmiensa ja ystäviensä petoksen vuoksi.
 • Suki – Kyoshi-sotureiden, Avatar Kyoshin opetuslasten, 15-vuotias johtaja. Suki ei ole taitaja, vaan käyttää yhteenotoissa aseenaan teräviä viuhkoja sekä hyviä lähitaistelutaitojaan. Azula otti hänet vangiksi, mutta Sokka, Zuko ja Hakoda, Kataran ja Sokkan isä, vapauttivat hänet.
 • Mai – Azulan 15-vuotias "ystävä" (todellisuudessa käskyläinen) ja Zukon tyttöystävä. Hän on myös Zukon, Ty Leen ja Azulan lapsuudenystävä. Hän ei ole taitaja, mutta on hyvin akrobaattinen ja käyttää heittoveitsiä ja -nuolia aseinaan. Hän kääntyi lopulta Azulaa vastaan Zukoa kohtaan osoittamiensa tunteiden vuoksi.
 • Ty Lee – Taitava sirkustaiteilija, Azulan 14-vuotias "ystävä" (todellisuudessa käskyläinen) sekä Zukon, Main ja Azulan lapsuudenystävä. Ty Lee on lähes aina hyväntuulinen ja hieman pinnallinen, mutta myös huomionkipeä, sillä hän kasvoi kuuden täysin samanlaisen sisaruksen kanssa. Hän hallitsee sekä taistelulajit että voimistelun ja hänellä on kyky pysäyttää vastustajansa raajat vain parilla tarkalla iskulla qi-virtoihin. Ty Lee kääntyy myöhemmin Azulaa vastaan ja liittyy Kyoshi-sotureihin.
 • Zhao – Temperamenttinen Tulikansan komentaja (myöhemmin amiraali), joka on yrittänyt vangita niin Aangin kuin prinssi Zukonkin yrittäessään parantaa asemaansa Tulen valtiaan silmissä. Pohjoisen vesiheimon henkien lähteellä hän surmasi Kuuhenki Tuin. Mutta Tui heräsi henkiin Yuen uhrattua itsensä. Silloin Aang yhdisti Avatar-tilassa voimansa Merihenki Lan kanssa ja tuhosi Tulikansan laivasto. Tämän jälkeen La hukutti Zhaon kostoksi Tuin tappamisesta.
 • Long Feng – Ba Sing Sein kulttuuriministeri ja Dai Lin johtaja. Yritti estää Maan valtias Kueita saamasta selville sodan olemassaoloa ja sitä myötä hallita kaupunkia itse. Aang kuitenkin paljasti hänen huijauksena ja Long Feng pidätettiin. Dai Lin agentit pysyivät yhä uskollisena hänelle, mutta pettivät hänet Maan Kirjan lopussa alistumalla Azulan alaisuuteen.
 • Ozai – Zukon ja Azulan isä, Irohin pikkuveli ja hallitseva Tulen valtias, joka myrkytti isänsä ja väärensi testamentin viedääkseen isoveljeltään aseman kruununperijänä, koska näki Irohin arvottamana johtamaan Tulikansaa Lu Tenin kuoleman jälkeen. Hän on erittäin julma ja valmis jopa vahingoittamaan omia lapsiaan. Hänen kasvonpiirteensä pidettiin täysin piilossa sarjan Veden ja Maan Kirjoissa. Sarjan lopuksi Aang onnistuu poistamaan Ozailta tulentaitamisen ja Ozai päätyy vankityrmään.
 • Roku - Aangia edeltänyt Avatar. Nähdään sarjassa useita kertoja henkenä, kun Aang tarvitsee opastusta, tai tämän apua. Rokun lemmikkinä oli lohikäärme Fang. Roku oli aikoinaan Tulen valtias Sozinin hyvä ystävä ja Zukon esi-isä äidin puolelta. Kun Sozin päätti laajentaa valtiotaan, Roku esti tämän aikeet. 25 vuoden kuluttua Rokun saadessa häkämyrkytyksen, Sozin jätti tämän kuolemaan voidakseen jatkaa suunnitelmiensa toteutusta.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäiset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Zach Tyler Eisen  … Aang  
 Mae Whitman  … Katara  
 Jack DeSena  … Sokka  
 Jessie Flower  … Toph Beifong  
 Dante Basco  … Zuko  
 Dee Bradley Baker  … Appa, Momo  
 Mako  … Iroh (kaudet 1–2)  
 Greg Baldwin  … Iroh (3. kausi), Polttovoimamies  
 Grey DeLisle  … Azula  
 Jennie Kwan  … Suki  
 Cricket Leigh  … Mai  
 Olivia Hack  … Ty Lee  
 Jason Isaacs  … amiraali Zhao  
 Clancy Brown  … Long Feng, Bosco  
 Mark Hamill  … Tulen valtias Ozai  
 Johanna Braddy  … prinsessa Yue  
 André Sogliuzzo  … Hakoda, Bumi  
 Crawford Wilson  … Jet  
 Nika Futterman  … Haisu  
 Marc Donato  … Pitkula  
 Mitch Holleman  … Herttua (1. kausi)  
 Nick Swoboda  … Herttua (3. kausi)  
 Michael Dow  … Haru  
 Kevin Michael Richardson  … Tyro, leijonakonna, sivuäänet  
 Daniel Simonas  … Teo  
 René Auberjonois  … Mekaanikko  
 Victor Brandt  … mestari Pakku  
 Keone Young  … Jeong Jeong, sivuäänet  
 Robert Patrick  … mestari Piandao  
 James Garrett  … Avatar Roku  
 Jennifer Hale  … Avatar Kyoshi  
 Melendy Britt  … Kanna  
 Jon Polito  … päällikkö Arnook  
 Ben Diskin  … Hahn  
 Erik Todd Dellums  … Koh Naamarosvo  
 Héctor Elizondo  … Wan Shi Tong  
 Lauren Tom  … Joo Dee, sivuäänet  
 Jim Meskimen  … kenraali How, luutnantti Jee, Avatar Kuruk, sivuäänet  
 Brian George  … Guru Pathik  
 Phil LaMarr  … Maan valtias Kuei  
 Paul Eiding  … Bushi, sivuäänet  
 Tress MacNeille  … Hama, Avatar Yangchen  
 Ron Perlman  … Tulen valtias Sozin  
 Lex Lang  … nuori Sozin  
 Walker Edmiston  … Tulen valtias Azulon  
 Sab Shimono  … munkki Gyatso  
 James Hong  … munkki Tashi  
 Clyde Kusatsu  … munkki Pasang  
 Joe Alaskey  … sivuäänet  
 Scott Menville  … sivuäänet  

Suomenkieliset äänet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Kasper Kaijanen  … Aang, sivuäänet  
 Mirjami Heikkinen  … Katara, Ty Lee, sivuäänet  
 Samuel Harjanne  … Sokka, nuori Roku, Pitkula, sivuäänet  
 Emma Vihervaara  … Toph Beifong, Haisu, sivuäänet  
 Aksu Palmén  … Zuko, Jet, Haru, Teo, Hahn, nuori Sozin, sivuäänet  
 Annituuli Kasurinen  … Suki, Azula, Mai, prinsessa Yue, Avatar Kyoshi, sivuäänet  
 Veikko Honkanen  … Iroh, munkki Gyatso, Bumi, Avatar Roku, päällikkö Arnook, Bushi, Tulen valtias Azulon, Guru Pathik (3. kaudella), sivuäänet  
 Jarmo Mäkinen  … amiraali Zhao, Tulen valtias Ozai, Long Feng, Tulen valtias Sozin, Avatar Kuruk, Koh Naamarosvo, sivuäänet  
 Maija-Liisa Peuhu  … Kanna, Hama, Avatar Yangchen, sivuäänet  
 Markku Huhtamo  … mestari Pakku, Guru Pathik (2. kaudella), mestari Piandao, sivuäänet  
 Pasi Ruohonen  … Hakoda, Maan valtias Kuei, leijonakonna, Wan Shi Tong, sivuäänet  
 Rauno Ahonen  … Hakoda (3. kauden 1. jakso), sivuäänet  
 Rinna Paatso  … Ursa, Joo Dee, sivuäänet  
 Akira Takaki  … nuori Zuko, Herttua, sivuäänet  
 Tuomas Vapaavuori  … sivuäänet  
 Aleksis Sankari  … sivuäänet  

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Voitetut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ehdokkuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Emmy
  • 2007: Erinomainen animaatio-ohjelma

Videopelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avatarista valmistui elokuvaversio The Last Airbender 2010.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. TOP 100 Animated Series IGN Tammikuu 2009 Viitattu 30.6.2009 (englanniksi)