Avaruuden arvoitukset

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Avaruuden arvoitukset (ruots. Universums öde) on viisiosainen nuortenkirjasarja, jonka on kirjoittanut ruotsalainen lasten- ja nuortenkirjailija George Johansson. Kirjoista on suomennettu kolme ensimmäistä. Kirjojen nimet ovat Hyvästi maapallo (Uppbrott från jorden, 1979), suomeksi 1981, Uusi kotiplaneetta (Planetjakten, 1980), suomeksi 1982, Tuntematon planeetta (På okänd planet 1982), suomeksi 1983, Datorernas död (1983) ja Barn av Andromeda (1986). Kirjat sijoittuvat sata vuotta ilmestymisaikojaan myöhemmäksi. Ensimmäisessä kirjassa on kertojana päähenkilö Len Renberg, toisissa ulkopuolinen.

Kirjasarja julkaistiin uudelleen alkuperäiskielellä 2019-2021 välisenä aikana. Toinen osa, Uusi kotiplaneetta, poistettiin aikaisemmista uusintapainoksista kirjailijan pyynnöstä, mutta tarinan osia on lisätty kolmannen osan, Tuntemattoman planeetan vuoden 2020 painokseen. [1] [2]

Hyvästi Maapallo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hyvästi Maapallo -kirjassa Maapallo on aivan erilainen kuin nykyään. Maapallo on saastunut lähes asuinkelvottomaksi, joten lähes kaikki ihmiset asuvat muilla planeetoilla. Vain kourallinen asuu Thulessa Grönlannissa. Morning star -avaruusaluksen kapteeni Len Renberg kohtaa tuntemattoman voiman Omin, joka pyytää häntä muuttamaan jonkun naisen kanssa Andromeda-galaksiin. Renberg ihmettelee, kuinka hän ja joku nainen voisivat sinne päästä. Om kertoo voivansa ajatella heidät sinne, sillä "Avaruudessa ajatus on sekä aikaa että välimatkaa voimakkaampi". Om ajatteleekin Renbergin ja tämän rotellissa (rakettihotellissa) Titanilla tapaaman Amalthean Andromeda-galaksiin.

Uusi kotiplaneetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusi kotiplaneetta -kirjassa Len ja Amalthea laskeutuvat ihmisiä muistuttavien olentojen asuttamalle ja muutenkin Maata muistuttavalle Terra-planeetalle, joka on kuin Maa 1900-luvulla, Yhdistyneet kansakunnat -nimiseen valtioon, joka muistuttaa Yhdysvaltoja ja jonka kansalaiset ovat ylimielisiä planeetan muita asukkaita kohtaan. He vihaavat erityisesti konwoijeja, ryhmää, jonka ajatukset muistuttavat kommunismia. He tapaavat siellä Polaro Onyxin, joka on joutunut vaikeaan elämäntilanteeseen muun muassa vaikean avioliittonsa takia ja haluaa lähteä Lenin ja Amalthean mukaan. Len ja Amalthea suostuvat tähän, ja Len kutsuu Onyxia "liftariksi". He laskeutuvat toiselle Maata muistuttavalle planeetalle, joka on kuin Maa ennen merkittävien sivilisaatioiden syntymistä.

Tuntematon planeetta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuntematon planeetta -kirjassa Polaro Onyx kuolee Uudessa Maassa, kun Morning Star räjähtää. Len ja Amalthea yrittävät elää alkeellisella kulttuuritasolla. He keksivät uudelleen asioita, jotka maapallolla keksittiin muinaisuudessa. He kohtaavat planeetalla asuvia ihmistä muistuttavia älyllisiä olentoja. Amalthea tulee raskaaksi, ja kun hänen synnyttämisensä aika tulee, yksi näistä olennoista, vanha naaraspuolinen, tulee toimimaan kätilönä. Lapsi on tyttö, jolla on kuusi varvasta kummassakin jalassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SF-romaner av George Johansson ges ut på nytt av Eloso Boktugg.se. 23.11.2019. Viitattu 3.1.2022. (ruotsiksi)
  2. George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva Boktugg.se. 3.5.2021. Viitattu 3.1.2022. (ruotsiksi)