Autot 3

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Disneyn animaatioelokuvaa. Elokuvaan perustuvasta videopelistä on oma artikkelinsa.
Autot 3
Cars 3
Ohjaaja Brian Fee
Käsikirjoittaja
Tarina
Tuottaja Kevin Reher
Säveltäjä Randy Newman
Kuvaaja Jeremy Lasky
Kim White
Leikkaaja Jason Hudak
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Walt Disney Studios Motion Pictures
Ensi-ilta
Kesto 102 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 175 miljoonaa $
Tuotto 383,9 miljoonaa $
Edeltäjä Autot 2
Seuraaja Autot: Tien päällä
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Autot 3 (engl. Cars 3) on vuonna 2017 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen Pixarin tuottama animaatioelokuva. Se on jatko-osa elokuville Autot (2006) ja Autot 2 (2011).

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Seitsenkertainen Piston Cup-mestari Salama McQueen elää unelmaansa kilparadoilla kunnioittaen samalla edesmennyttä opettajaansa Doc Hudsonia. Mutta kun kilparadoille ilmestyy uusi, huipputekninen kilpailija Jackson Myrsky, Salama ei enää pysy vauhdissa. Monet veteraanikuskit lopettavat uransa uusien huipputeknisten kilpailijoiden tullessa tilalle. Kauden viimeisessä kisassa Salama yrittää epätoivoisesti voittaa Myrskyn, mutta kisa päättyy hänen kohdallaan vakavaan kolariin.

Neljä kuukautta myöhemmin Salama on jo toipunut kolarista, mutta on epävarma jatkostaan, koska hän ei halua kokea samaa kohtaloa kuin Doc. Salli rohkaisee häntä jatkamaan ja hän lähtee uuteen kauteen aikomalla treenata samalla tavalla kuin nykyaikaiset kuskit. Hän saapuu Rust-Ezen kilpailukeskukseen, jossa tallin nykyinen omistaja Sterling laittaa hänet Cruz Ramirezin valmennukseen. Cruzin valmennus ei innosta Salamaa ollenkaan, vaan hän haluaa kokeilla uutta huipputeknistä simulaattoria. Kun Salama lopulta pääsee simulaattoriin, hän ei pysty hallitsemaan sitä ja onnistuu hajottamaan sen. Sterling on vakuuttunut, ettei Salama enää kykene kilpailemaan nykyaikaisesti. Salama tekee Sterllingin kanssa sopimuksen: jos Salama voittaa avausosakilpailun Floridassa, hän itse päättää koska lopettaa, muussa tapauksessa hän lopettaa. Sterling suostuu ja Salama aloittaa treenin omalla tavallaan, Sterlingin vaatiessa, että Cruz on mukana.

Salama aloittaa treenaamisen läheisellä hiekkarannalla Cruz mukana. Cruzin osaamattomuus käy Salaman hermoille ja hän joutuu toimimaan kouluttajana valmentajalleen. Lopulta Salama lähtee treenaamaan oikeaa kilpailua Thunder Hollowin kilparadalle joutuen siellä keskelle romurallia Cruz mukana. Romurallin päätteeksi Cruz voittaa. Salama ei ole iloinen Cruzin voitosta ja syyttää vihaisena Cruzia siitä, ettei hän ole päässyt mihinkään. Loukkaantunut Cruz kertoo Salamalle, kuinka hän uneksi tulevansa itse kilpuriksi Salaman inspiroimana, hänen läheisten yrittäessä vakuuttaa hänet toisin. Kun hän lopulta pääsi ensimmäiseen kisaansa, hän ei tarttunut tilaisuuteen, koska häneltä puuttui itseluottamusta. Cruz jättää Salaman ja Salama soittaa Martille ja kysyy häneltä apua. Martti mainitsee Docin entisen opettajan Smokeyn. Salama päättää lähteä Docin kotikaupunkiin Thomasvilleen etsimään häntä ja onnistuu vakuttamaan Cruzin tulemaan mukaan.

Thomasvillessa Salama ja Cruz testaavat Docin vanhaa kotirataa ja törmäävät Smokeyyn. Smokey ja tämän ystävät kertovat tarinaa Doc Hudsonista ja hänen teoistaan. Salama ikävöi häntä ja toteaa, että kilpaileminen oli parasta Docin elämässä, Smokey paljastaa, että hänen uransa päättäneen kolarinsa jälkeen hän löysi uuden onnen opettamalla Salamaa. Smokey sanoo, ettei Salama tule koskaan olemaan yhtä nopea kuin Myrsky, mutta hän voi olla fiksumpi. Smokey alkaa treenaamaan Salamaa Cruzin toimiessa sparrauskaverina. Koulutus tuottaa jonkin verran tulosta, mutta Salaman itseluottamus kokee kolauksen viimeisen harjoituskisan päätteeksi Cruzin ohitettua hänet, palauttaen muiston hänen kolaristaan.

Floridassa Salama aloittaa kisan hyvin Smokeyn tuella. Mutta kun hän kuulee Sterlingin lähettävän Cruzin pois, Salama tajuaa, että Cruz ansaitsee tilaisuutensa kilpailla ja että hän on avain Myrskyn voittamiseen. Kolaritilanteen aikana Salama tulee varikolle ja käskee tiiminsä varustaa Cruz kisakuntoon. Epävarmuudesta huolimatta Cruz ottaa tilaisuuden vastaan Sterlingin vastustelusta huolimatta. Salama ottaa tallipäällikön paikan ja antaa Cruzille kaiken tukensa. Kilpailun loppuvaiheilla Cruz saa Myrskyn kiinni. Myrsky yrittää käyttää käänteispsykologiaa Cruzia vastaan, mutta Salaman rohkaisulla Cruz kääntää asiat Myrskyä vastaan. Juuri ennen maaliviivaa Myrsky kiilaa Cruzin seinään, mutta Cruz onnistuu ohittamaan Myrskyn viime hetkellä pyöräyttämällä itsensä seinän kautta Myrskyn yli ja Cruz voittaa kisan. Sterling yrittää tarjota Cruzille kisakuskin paikkaa, mutta hän kieltäytyy, ja koska Salama aloitti kisan, hänetkin merkitään voittajaksi, voittaen samalla sopimuksen Sterlingin kanssa. Cruz ottaa tarjouksen kilpailla Dinoco-tallissa Salama hänen tallipäällikkönään ja Salama antaa hänelle Docin vanhan kisanumeron 51.

Ääninäyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuperäinen ääninäyttelijä Suomalainen ääninäyttelijä Rooli
Owen Wilson Sami Uotila Salama McQueen
Cristela Alonzo Essi Hellén Cruz Ramirez
Armie Hammer Lauri Tilkanen Jackson Myrsky
Larry the Cable Guy Heikki Silvennoinen Martti
Bonnie Hunt Irina Lahtinen Salli
Chris Cooper Eero Saarinen Smokey
Nathan Fillion Matti Ristinen Sterling
Tony Shalhoub Mika Nuojua Luigi
Guido Quaroni Giovanni Baldini Guido
John Ratzenberger Heikki Sankari Make
Lea DeLaria Riitta Havukainen Neiti Fritteri
Lewis Hamilton Petri Hanttu Hamilton
Bob Costas Matti Kyllönen Matti ”Vauhti” Kallonen
Darrell Waltrip Jukka Puotila Erkki Muskelipeli
Kerry Washington Maria Ylipää Natalia Näpsä
Bob Peterson Juha Veijonen Jasu Juntti
Isiah Whitlock Jr. Seppo Pääkkönen Jokke Virta
Junior Johnson Matti Onnismaa Junnu Kuu
Humpy Wheeler Tuomo Holopainen Tex Dinoco
Ray Magliozzi Heikki Hela Dusty
Tom Magliozzi Aarni Kivinen Rusty
Kyle Petty Markus Blom Cal Weathers
Paul Dooley Rauno Ahonen Kessu
Lloyd Sherr Tommi Korpela Klainari
Cheech Marin Antti Reini Ramone
Jenifer Lewis Titta Jokinen Floora
Michael Wallis Santeri Kinnunen Seriffi
Katherine Helmond Hannele Lauri Lizzie
Jerome Ranft Markus Bäckman Puna
Shannon Spake Emma Kimiläinen Shannon Spokes
Paul Newman Tom Wentzel Doc Hudson
Richard Petty Aku Laitinen Kunkku
Andra Day Krista Kosonen Hunaja-Tea
Margo Martindale Miitta Sorvali Maikki Mäki
Angel Oquendo Jari-Matti Latvala Ville Vinha
? Ari Hursti Ronald
? Markus Niemi kenttäkuuluttaja
? Niki Juusela 1954 kisaselostaja
? Pamela Tola simulaattori
Mike Joy Ilkka Villi Mike Joyride
Diedrich Bader Harri Moisio Brick Yardley
? Kim Sainio Brickin sponsori
? Mike Bäck Keimo Kurvi
Väinö Hedman, Jaana Salo, Tiina Virtanen, Irmeli Harjula, Tommi Mäkeläinen, Mika Laine muissa rooleissa

[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Autot 3 - 3D (dub) finnkino.fi. Arkistoitu 23.7.2017. Viitattu 13.7.2017.
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.