Australidinen rotu

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Australidi)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Australian alkuperäisasukkaiden tieteellinen luokittelu alempiarvoiseksi puuttuvaksi linkiksi ns. kivikauden ihmisen ja nykyihmisen välillä sopi rotusorron ja kansanmurhan agendaan. Sanomalehtiartikkeli vuodelta 1924.[1]

Australidinen rotu on termi, jolla vanhentuneessa ulkonäköön ja fyysisiin ominaisuuksiin perustuvassa ihmisrotujen luokittelussa viitataan Australaasian alkuperäisväestöön, pääasiassa siis Australian alkuperäisasukkaisiin ja melanesialaisiin.[2][3]

Australoidiluokituksen kehittivät eurooppalaiset antropologit 1700- ja 1800-luvuilla osana rotujaottelujärjestelmää.[4] Australian aboriginaalien tapauksessa australideilla kuvailtiin olevan tumma iho ja aaltoilevat hiukset, kun taas melanesialaisilla ja negriiteillä hiusten kuvailtiin vaihtelevan suorista kihariin. Tämän rotuluokituksen mukaan australidisen rodun esiintymisalue ulottuu Etelä-Aasian alueille (etenkin Filippiinit, Malesian, Intian ja sen niemimaan, Uuden-Guinean ja Melanesian. Myös andamaanien alkuperäisasukkailla on samankaltainen fenotyyppi.

Käsitteen historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuodesta 1795 lähtien tällaiset ryhmät tyypillisesti määriteltiin "malaijeiksi", joihin siis sisällytettiin monia muitakin kansoja kuin varsinaiset malaijit. Heitä sanottiin myös "ruskeaksi roduksi" Blumenbachin värikoodatun viiden rodun mallin mukaan ja sitten verrattiin valkoiseen, mustaan, punaiseen ja keltaiseen rotuun. Yrityksessä yksinkertaistaa mallia ihmisten moninaisuudesta tämä malli pelkistettiin käsittämään vain kolmea päärotua: punainen ja keltainen rotu yhdistettiin yhdeksi roduksi, mongolideiksi, valkoista rotua kutsuttiin kaukasoideiksi ja mustaa rotua negrideiksi. Ruskean rodun täsmällinen paikka tässä uudessa rotuluokituksessa oli epäselvä. Jotkut laskivat heidät negrideiksi tumman ihonvärin ja leuan muodon perusteella, toiset taas pitivät heitä kaukasoideina aaltoilevien, moniväristen hiustensa takia. 1800-luvun loppupuolella antropometriset tutkimukset antoivat ymmärtää, että he muodostaisivat erillisen ihmisrodun.

Brittiläinen biologi Thomas Huxley nimesi tämän rodun australidiksi ja teki termiä tunnetuksi teoksessaan On the Geographical Distribution of the Chief Modifications of Mankind (1870), jossa hän jakaa ihmiskunnan neljään ensisijaiseen ryhmään (Xanthochroicit, Mongolidit, Negridit ja Australidit).[5] Xanthochtoici termi vaihtui myöhemmin kaukasoidiksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Australia and the Holocaust: A Koori Perspective, Gary Foley, 1997 http://www.kooriweb.org/foley/essays/essay_8.html (Arkistoitu – Internet Archive) (englanniksi)
  2. Richard McCulloch: The Races of Humanity Huhtikuu 2007. The Racial Compact. Viitattu 5. kesäkuuta 2007.
  3. Esko Laulajainen, Eino Tahvonen: ”Rodut”, Maantietoa lukiolaiselle, s. 184. Gummerus, 1973. ISBN 951-20-0121-7.
  4. 6. Names and Labels: Social, Racial, and Ethnic Terms § 10. Australoid The American Heritage® Book of English Usage.. Viitattu 9.5. 2007. (englanniksi)
  5. Thomas Huxley: On the Geographical Distribution of the Chief Modifications of Mankind 1870. Royal Anthropological Institute of Great Britain and Ireland. Viitattu 22. kesäkuuta 2007.