August Alexander Levón

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

August Aleksander Levón (14. marraskuuta 1820 Raahe30. elokuuta 1875 Vaasa) oli suomalainen teollisuusmies, joka perusti Vaasaan ruisjauhojen jauhamiseen keskittyneen Vaasan Höyrymylly Oy:n ja Vaasan puuvillatehtaan. Levón oli Suomen ensimmäisen höyrymyllyn perustaja, joka sai kauppaneuvoksen arvonimen vuonna 1864.[1]

Levónit olivat alun perin maanviljelijöitä Saloisilta. August Levónin isä Johan Levón muutti sukunimen Leinonen Levóniksi päästyään henkikirjoittajan toimeen Raahessa.

Kuusilapsiseen perheeseen syntynyt Levón ei käynyt koulua, vaan sai ilmeisesti alkeisopetusta kotonaan. Hän joutui jo 12-vuotiaana apteekkarin oppipojaksi. Vuonna 1841 hän pääsi farmaseutiksi Vaasan ainoaan apteekkiin ja opiskeli sitten vuoden ajan Helsingissä hankkien proviisorin arvon. Levónin tarkoituksena oli perustaa oma apteekki, mutta hänen anomuksensa hylättiin, ja tästä ärsyyntyneenä hän päätti vaihtaa kokonaan toiselle alalle.[2]

Levón osti 1847 Vaasasta maatilan, jota hän alkoi kutsua Alkulaksi ja muutti sinne perheineen.[3] Levón perusti tilalle puutarhan ja rakennutti myös sinne tehdasrakennuksia, joihin hän sijoitti aluksi värejä, etikkaa ja mineraalivesiä valmistavan pienen yrityksen. Marraskuussa 1849 Levón sai luvan perustaa Alkulaan jauhoja ja ryynejä tuottaneen Vaasan Höyrymylly Oy:n.[2][3] Tämä laitos oli Suomen ensimmäinen höyrykäyttöinen viljamylly ja sen tuotteita Levón myi aluksi suoraan myllyltä, mutta sittemmin hän perusti sitä varten oman kaupan Vaasaan. Myllyn tuotteita alettiin viedä Ruotsiin ja Venäjälle. Levón harjoitti myös viljakauppaa niihin sekä Englantiin. Tämän lisäksi Levón perusti yhdessä muiden osakkaiden kanssa 1856 myös puuvillatehtaan Vaasan Puuvilla Manufaktuuri Osakeyhtiön myllyn lähettyville.

Vuonna 1852 tapahtuneen Vaasan palon jälkeen kaupunki siirrettiin uuteen paikkaan ja tämän jälleenrakennuksen ansiosta Levón saattoi laajentaa omia liiketoimiaan.[3] Hän perusti jälleenrakennusta varten Hietalahteen 1854 tiilitehtaan ja 1861 sahalaitoksen. Molemmissa näissä käytettiin höyrykonetta voimanlähteenä. Levónin johtama Vaasan puuvillatehdas joutui pahoihin vaikeuksiin 1860-luvulla, kun Amerikan sisällissota katkaisi puuvillan saannin ja sen ohella myös vuoden 1865 rahanuudistus sekä vuosien 1867–1868 nälkävuodet haittasivat tehtaan toimintaa. Levón onnistui kuitenkin pitämään tehtaan pystyssä.

Levón oli mukana osakkaana ja perustajana Tampereen Pellava- ja Rautateollisuus Oy:ssä sekä Suomen Yhdyspankissa. Hän oli myös mukana laivanrakennus- ja varustamotoiminnassa sekä kuului Pohjanmaan Höyrylaivayhtiön, Vaasan Höyrylaivaosakeyhtiön ja Vaasan-Pohjanmeren Höyrylaiva-osakeyhtiön perustajiin. Levón kuoli elokuussa 1875 halvauskohtauksen saatuaan.

Vaasassa on kaksi Levónin rintakuvaa, jotka on tehnyt kuvanveistäjä Lauri Leppänen (1895–1977). Vanhempi rintakuva on kaupungintalon puistossa ja se paljastettiin Vaasan Höyrymylly Oy:n 100-vuotisjuhlien yhteydessä vuonna 1949. Toinen rintakuva löytyy Palosaaresta entisen Vaasan Puuvilla-Osakeyhtiön pääkonttorin edestä ja se paljastettiin vuonna 1956 Vaasan Puuvilla-Osakeyhtiön 100-vuotisjuhlien yhteydessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. August Alexander Levón Biografiasampo. Viitattu 10.7.2022.
  2. a b Eija Piispala, Vesa Heinonen, Tapio Tunkkari: Vaasan seudun kotiseutukirja, s. 64–65. Helsinki: Otava, 1985. ISBN 951-1-07771-6.
  3. a b c Helka Körkkö, Pipsa Öhman: Alkula – Tilan historiikki, s. 23–26. Vaasa 4H, 2009. ISBN 952-5559-37-8.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]