Auditorio de Tenerife

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Auditorio de Tenerife
Auditorio de Tenerife "Adán Martín"
Tenerife 39 (6700545891).jpg
Sijainti Espanjan lippu Santa Cruz de Tenerife, Espanja
Rakennustyyppi oopperatalo
Valmistumisvuosi 2003
Suunnittelija Santiago Calatrava
Haltija Cabildo de Tenerife
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Auditorio de Tenerife ”Adán Martín” on oopperatalo Kanariansaarilla Santa Cruz de Tenerifen kaupungissa. Rakennuksen suunnitteli arkkitehti Santiago Calatrava, ja se rakennettiin vuosien 1997–2003 aikana. Sen vihki käyttöön prinssi Felipe de Borbón 26. syyskuuta 2003. Auditorio de Tenerife on Santa Cruz de Tenerife tunnetuin symboli.[1]

Sijainti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Auditorio sijaitsee Santa Cruzin keskustassa. Lähistöllä on Teneriffa raitiovaunu-asema. Rakennuksen vieressä on Torres de Santa Cruz, jotka ovat korkeimmat pilvenpiirtäjät Kanariansaarilla ja ovat korkeimmat kaksoistornit Espanjassa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1970 saaren yhteiskunta vaatii auditorion rakentamista Kanariansaarille.[2] Pian projekti hyväksyttiin, mutta talon sijaintiin ja arkkitehtikuntaan tehtiin useita muutoksia. Vuonna 1996 päätettiin, että yleisö pitäisi ehdottomasti rakennetaan Parque Marítimo César Manrique ja Santiago Calatrava nimettiin rakennuksen arkkitehdiksi.

Oopperatalo rakennettiin vuosien 19972003 aikana. 26. syyskuuta 2003 avasi virallisesti Felipe de Borbón, on Espanjan kruununperillinen.[3] Yhteyshenkilöiden ja sanomalehdissä ympäri maailmaa kokoontuivat avajaisissa, jotkut kaikkein arvostetuin sanomalehti maailmassa oli; The New York Times, Financial Times, The Independent, Le Monde, ja Corriere della Sera.

Yhdysvaltojen entinen presidentti Bill Clinton kävi auditoriossa vuonna 2005. Vuonna 2008 taloa pidettiin yhtenä vertauskuvallisimmista teoksista Espanjan arkkitehtuurista ja mukana yleisö sarjassa postikortteja.[4] 28. tammikuuta 2011 rakennus nimettiin nykyiselle nimelleen "Auditorio de Tenerife Adán Martín"[5] Kanariansaarten presidentin, Adán Martín Menisin muistoksi, koska hän oli mukana rakentamassa taloa. Tästä huolimatta talo tunnetaan yksinkertaisesti nimellä "Auditorio de Tenerife". Vuonna 2011 talo oli mukana useissa viiden euron juhlarahoissa, joissa näkyy Espanjan kaupunkien tunnetuimpia symboleita.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Auditorio de Tenerife.