Auditointi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Auditointi on liiketaloudessa ja muussa hallinnossa tehtävä järjestelmällinen selvitys siitä, vastaavatko organisaation toiminnot ja niihin liittyvät tulokset odotuksia ja suunnitelmia [1].

Auditointeja on sisäisiä ja ulkoisia. Ulkoiset auditoinnit ovat määrämuotoisia ja riippumattomia (objektiivisia) arviointeja. Auditoinnissa tarkistettavat vaatimukset voivat olla esimerkiksi laatujärjestelmävaatimuksia. Auditoinnin tekee yleensä yksi tai useampi auditoinnin kohteen kannalta riippumaton henkilö. Se koostuu kenttäkäynneistä, haastatteluista ja tutustumisesta auditoinnin kannalta olennaisiin prosessikuvauksiin ja työohjeisiin. Suomessa ISO 9000- ja ISO 14000 -sertifikaatteja varten tehtävän auditoinnin voi suorittaa ainoastaan sitä varten akkreditoitu taho. Johtamisjärjestelmien auditointiohjeita on koottu Suomen Standardisoimisliitto SFS ry:n julkaisemaan standardiin SFS-EN ISO 19011 [2].

Korkeakoulujen auditointi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Yliopistoranking

Auditointi on levinnyt myös korkeakouluihin ja se on lisääntynyt erityisesti viime vuosinaselvennä. Auditointiperinne on erityisen vahva Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa, joissa myös julkaistaan runsaasti korkeakoulujen välisiä ranking-listoja. Niiden julkaisijana on esimerkiksi Times Higher Education.

Korkeakouluja auditoidaan monilla tavoin. Suomessa opetusministeriön yhteydessä toimiva Korkeakoulujen arviointineuvosto auditoi muun muassa kaikkien korkeakoulujen laadunvarmistusjärjestelmät aikavälillä 2005–2011 Bolognan prosessin laadun yhtenäistämistavoitteiden pohjalta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Johtamisjärjestelmien auditointiohjeiden standardi

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lyhenteet - Suoment Standardoimisliitto Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. Viitattu 6.7.2020.
  2. Johtamisjärjestelmän audintointiohjeet (ISO 19011) Suomen Standardisoimisliitto SFS ry. Viitattu 6.7.2020.