Atsaleat

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Atsalea)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Atsaleat
Kelta-atsalea (Rhododendron luteum)
Kelta-atsalea (Rhododendron luteum)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Ericales
Heimo: Kanervakasvit Ericaceae
Suku: Alppiruusut Rhododendron
Alasuku: Azaleastrum
Sektio: Pentanthera ja Tsutsusi
Ruukkuatsalea (Rhododendron Simsii-ryhmä)
Joulukuussa kukkiva huoneatsalea
Valkokukkainen huoneatsalea
Keltakukkainen atsalea

Atsaleat ovat puuvartisia kukkivia kasveja, joita kasvatetaan yleisesti koristekasveina puutarhoissa ja huonekasveina. Atsaleat sijoitettiin aluksi kasvitieteellisesti omaan sukuunsa Azalea, mutta vuodesta 1836 ne ovat kuuluneet alppiruusujen sukuun Rhododendron. Nykyään atsaleoiksi kutsutut kasvit kuuluvat Rhododendron-suvun alasuvun Azaleastrum sektioihin Pentanthera ja Tsutsusi.[1]

Huoneatsaleat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi Euroopassa huonekasveina viljeltyä lajia ovat kotoisin Kiinasta ja Japanista. Näistä Rhododendron japonicum on hieman ruukkuatsaleaa (Rhododendron Simsii-ryhmä) harvinaisempi.

Huoneatsaleat ovat tyypillisesti heterotsygoottisia, minkä vuoksi niitä lisätään tavallisesti vain vegetatiivisesti eli pistokkailla. Heterotsygoottisuuden vuoksi kylvetyt huoneatsalean siemenet tuottavat satoja eri muunnelmia, minkä vuoksi yksittäistä lajiketta on mahdollista lisätä ainoastaan kasvullisesti. Juurtumisen jälkeen taimet uudelleenistutetaan ja latvotaan haarautuneiden kasvien aikaansaamiseksi. Suurimman osan ajasta kasvia voidaan pitää ulkona tai kesällä kelmun alla. Ennen ensimmäisiä pakkasia ruukut on asetettava lämpimään paikkaan kasvihuoneeseen, minkä jälkeen niitä pidetään viileässä, mutta pakkasettomassa paikassa. Lisääminen tapahtuu tavallisesti puutarha-alan yrityksissä.

Huoneessa atsaleat vaativat mahdollisimman kylmän sijoituspaikan – mitä viileämmässä ne ovat, sitä kauemmin ne kukkivat. Kasveja ei saa päästää kokonaan kuivumaan. Ruukkuatsaleat ovat vanhoja huonekasveja, Suomessa ne alkoivat yleistyä 1920- ja 1930-luvuilla.[2]

Ruukkuatsaleasta on olemassa satoja lajikkeita, Rhododendron japonicasta hieman vähemmän. Normaaliin puutarhaviljelyvalikoimaan kuuluu kuitenkin alle 50 lajiketta. Huoneatsaleat kukkivat syyskuusta huhtikuuhun yksinkertaisin tai kerrotuin kukin, jotka voivat olla sävyltään valkoisia, vaaleanpunaisia tai punaisia.

Puutarha-atsaleat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puutarha-atsaleoihin kuuluvat ennen kaikkea kesävihannat kiinanatsalea (Rhododendron molle) ja kelta-atsalea (Rhododendron luteum, synonyymi Rhododendron flavum, aiemmin Azalea pontica). Vain niitä puutarhassa kasvatettuja Rhododendron-lajeja, jotka ovat talvella lehdettömiä, kutsutaan puutarha-atsaleoiksi; kaikki muut ovat alppiruusuja.

Puutarha-atsaleat kukkivat toukokuusta kesäkuun alkuun, molemmat mainitut lajit keltaisen ja oranssin sävyissä; kelta-atsalealla on tämän lisäksi kaunis syysväri. Atsaleat kestävät hyvin auringon paahdetta, jos kasvualusta pidättää riittävästi vettä.[3]

Lajeja ja lajiryhmiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lajeja:

Lajiryhmiä:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Goetsch, Loretta A.; Eckert, Andrew J.; Hall, Benjamin D. (July–September 2005). "The molecular systematics of Rhododendron (Ericaceae): a phylogeny based upon RPB2 gene sequences". Systematic Botany. 30 (3): 616–626. doi:10.1600/0363644054782170. S2CID 51949019.
  2. Kotiliesi: Atsalea on vaativa kaunotar – lue, miksi atsaleaa kutsutaan surun lapseksi Viitattu 3.7.2020.
  3. Kotipuutarha: Atsaleat (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 3.7.2020.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Azalee