Athene Promakhos

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Athene Promakhoksen patsas)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leo von Klenzen idealisoitu maalaus Akropoliista vuodelta 1846. Athene Promakhoksen patsas seisoo keihäs kädessään heti Propylaian takana.

Athene Promakhos (m.kreik. Ἀθηνᾶ Πρόμαχος, ”Athene Esitaistelija”) oli suuri Athene-jumalattaren patsas, joka seisoi antiikin aikana Ateenan Akropoliin länsiosassa Propylaian ja Parthenonin temppelin välisellä alueella.

Patsas pystytettiin noin vuonna 475–450 eaa. Sen veisti Feidias, joka teki myös Parthenonin temppelissä olleen Athenen kulttikuvan Athene Parthenoksen, Athene Lemnian sekä Parthenonin marmoriveistokset. Athene Promakhos oli tehty pronssista. Patsaan korkeus jalustoineen oli noin 9 metriä ja jalustan koko noin 5 × 5 metriä. Patsas esitti Athenen seisomassa keihäs oikeassa kädessä ja kilpi lepäämässä vasenta jalkaa vasten. Joissakin patsaan kopioissa jumalattarella on kuitenkin ojennetussa kädessään Nike tai pöllö. Jumalatar oli pukeutunut peplokseen, ja hänen päässään oli kypärä.[1]

Patsas oli ensimmäinen asia, jonka Akropoliille Propylaian kautta astuneet näkivät. Patsaan kerrotaan olleen niin suuri, että sen keihäs ja kypärä näkyivät merelle Sunionin niemen edustalle saakka. Patsas vietiin Konstantinopoliin vuonna 465 jaa. Siellä se tuhoutui vuonna 1203, kun taikauskoinen väkijoukko epäili sen auttavan kaupunkia piirittäviä ristiretkeilijöitä.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The statue of Athena Promachos in the Acropolis of Athens City of Athens. Viitattu 10.3.2015.
  2. Jenkins, R. J. H.: The Bronze Athena at Byzantium. The Journal of Hellenic Studies, 1947, 67. vsk, s. 31–33. Artikkelin verkkoversio.
  3. Athena Promachos Ancient-Greece.org. Viitattu 10.3.2015.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]