Atemi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
atemi ja hermopisteitä ihmispäässä ja kehossa

Atemi (jap. 当身, Atemi) on japanilainen budokäsite, jossa hyökätään vastustajan arkoihin kehonosiin tai niveliin. Atemi-pisteisiin voidaan hyökätä paljain käsin (esimerkiksi aikido, jujutsu ja judo) tai asein (jodo, aiki-jo, kendon pistot).[1] Ns. ”hermopisteisiin” hyökkääminen voi joissain tapauksissa aiheuttaa ohimenevää tai palauttamatonta vahinkoa keholle, ja vaikuttaa kehon sisäeritys- ja hermotoimintoihin.

Yleinen virheellinen käsitys on, että ns. hermopisteisin hyökkäämällä voidaan vaikuttaa kehon ”energiatasapainoon” tjs. Hermopisteinä tunnetut kohdat ovat kuitenkin vain alueita ihmiskehossa, jotka ovat normaalia kipuherkempiä (esim. pallea tai kivekset), tai niissä on hermoratoja helposti manipuloitavana (esim. vagushermo tietyssä kohtaa kaulan sivua). Hermopisteisiin hyökkääminen aidossa kamppailutilanteessa on myös huomattavasti vaikeampaa kuin harjoitustilanteessa.

”Hermopisteiden” manipulointi aseella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aseella esimerkiksi: nyrkkiraudalla, jōlla, sailla, juttella, tekkōlla voidaan hyökätä kehon ”hermopisteisiin”. Yleisiä osumakohtia ovat nenänvarsi silmien välissä (uto), ohimot (kasumi), otsa (tento), yläleuka nenän alapuolelta (jinchu)), kurkku (sonu), kyynärpää (hiji), kämmenselät (hokashiyakuzawa), ranteet (tekubi), kivekset (kinsho), polvet (hiza), nilkat (kurabushi), jalkaterä (kori) ja varsinkin sisuspunos pallean yläosassa (suigetsu).[2]

Kehon atemi-hermopisteet voivat osin olla samoja joita manipuloidaan akupunktiossa. Hyvä esimerkki hermopisteestä on ihmisen kaulalla oleva kiertäjähermo, jota hieromalla, kuristamalla tai manipuloimalla voidaan laskea sydämen sykettä ja hidastaa hengitystä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Don Cunningham: Taiho-jutsu,Law and Order in the Age of the Samurai. Tuttle Publishing, 2004. ISBN 0-8048-3536-5.
  • Oscar Ratti, Adele Westbrook: Secrets of the Samurai , A Survey of the Martial Arts of Feudal Japan. Castle Books, 1973. ISBN 0-7858-1073-0.
  • Timo Reenpää (päätoimittaja): BU - Samurain ammatti / Hashi 20/1998. Hashi (silta) ; Japanilaisen Kulttuurin Ystävät ry, 1998. ISBN 951-98012-1-9.
  • Don Zier, Tom Lang: Jo, the Japanese Short Staff. Unique Publications, 1985. ISBN 0-86568-058-2.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bu Samurain ammatti, Hashi 20/1998, 1998, sivu 55
  2. Don Zier, Tom Lang, Jo, the Japanese Short Staff, Unique Publications, 1985, sivu 22


Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.