Aste

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee kulman yksikköä. Sanan muita merkityksiä on lueteltu täsmennyssivulla.
Kulmamitta
Kulmia
Astelevy, jossa on myös radiaanit merkittynä asteiden rinnalle.

Aste (tunnus °) on tasokulman mittayksikkö.[1]

Suora kulma on 90 astetta, oikokulma 180 astetta ja täysi kulma eli täysi kierros 360 astetta. Aste jakaantuu 60 (kulma)minuuttiin (tunnus ′, yläpuolinen indeksointipilkku). Minuutti jakaantuu edelleen 60 (kulma)sekuntiin (tunnus ″, kaksinkertainen yläpuolinen indeksointipilkku).[1] Kulmasekunti alkaa kuitenkin jäädä pois käytöstä, ja sen sijaan on yleistynyt kulmaminuutin desimaaliosien käyttö. Aikoinaan navigaatiossa on ollut käytössä myös kulmatertia, joka oli sekunnin 2160-osalähde?.

1° = 60′
1° = 3 600″

SI-järjestelmässä käytetään kulman yksikkönä asteen ohella radiaania.

1° = π/180 rad ≈ 0,01745 rad
1 rad = 180/π° ≈ 57,30°;

Yleensä kulman yksikköä rad ei kirjoiteta näkyviin. Näin voidaan menetellä, koska kyseessä on dimensioton suure; kahden samanlaatuisen suureen suhde.

Tietyissä yhteyksissä, lähinnä maanmittauksessa, käytetään kulman yksikkönä myös goonia, joka on sadasosa suorasta kulmasta:

90° = 100 gon

Astesymboli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Asteen merkkiä (°, Unicode: U+00B0, HTML: °) käytetään myös lämpötilan yksiköissä celsiusaste (°C) ja Fahrenheit-aste (°F), mutta ei kelvinissä (K). Merkkiä käytetään myös eräissä muissa merkinnöissä, kuten veden kovuusasteissa (°dH). Asteen merkkiä ei pidä sekoittaa hiukan samankaltaiseen maskuliinisen järjestysluvun merkkiin (º, U+00BA), yläpuolinen ympyrätarkkeeseen (˚, U+02DA tai yhdistyvä versio U+030A) eikä yläindeksinä esiintyvään kirjaimeen o tai numeroon 0.

Tietokonejärjestelmissä, joissa on käytössä laajennettu suomalainen näppäimistö, asteen merkki voidaan kirjoittaa pitämällä alhaalla alt gr- ja shift-näppäimiä samalla kun painetaan näppäimistön ylärivillä sijaitsevaa numeron 0 näppäintä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Suomen Standardoimisliitto: SI-opas (myös painettuna, ISBN 952-5420-93-0) (PDF) (Sivu 8.) SFS-oppaat. 4.11.2002. Suomen Standardoimisliitto. Arkistoitu 5.6.2003. Viitattu 27.5.2010.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Aste.