Aspagur I

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Aspagur I (georg. ასფაგურ I, nimen latinisoitu muoto Aspacures) oli Iberian (paikallisesti Kartlin eli muinaisen Itä-Georgian) kuningas Aršakiani-dynastiasta vuosina 265284.

Keskiaikaisten georgialaisten kronikoiden mukaan hän oli Iberian joko 23. tai 25. kuningas, ja hän vastusti yhdessä armenialaisten kanssa Persian sassanidien valtakunnan laajentumista Kaukasukselle. Hän hallitsi todennäköisesti samaan aikaan kun Rooman valtakunta sai jälleen alueen väliaikaisesti hallintaansa Aurelianuksen ja Caruksen johdolla. Hänen kerrotaan joutuneen kukistetuksi iranilaisten hyökkäyksessä ja kuolleen maanpaossa Alaniassa. Kronikan "Kuninkaiden elämä" mukaan hän oli dynastiansa viimeinen, mutta hänen tyttärensä Abešuran väitetään menneen naimisiin Mirianin kanssa, joka seurasi häntä valtaistuimelle ja josta tuli ensimmäinen kristinuskon omaksunut georgialainen kuningas.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rapp, Stephen H: Studies In Medieval Georgian Historiography: Early Texts And Eurasian Contexts, s. 293. Peeters Bvba, 2003. ISBN 90-429-1318-5.
Edeltäjä:
Mirdat II
Iberian kuningas
265284
Seuraaja:
Mirian III