Asia (yhtye)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee yhtyettä. Muita merkityksiä luetellaan täsmennyssivulla.
Asia logo.svg
Asian konsertti vuonna 2006.
Asian konsertti vuonna 2006.
Tiedot
Toiminnassa: 1981–1986, 1989––
Tyylilaji: progressiivinen rock, rock, AOR
Kotipaikka: Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Laulukieli: englanti
Sivusto: www.originalasia.com
Jäsenet
Geoff Downes – kosketinsoittimet, taustalaulu  
John Wetton – laulu, basso, kitara  
Steve Howe – kitara, mandoliini, taustalaulu  
Carl Palmer – rummut, lyömäsoittimet  

Asia on englantilainen progressiivisen rockin superyhtye, jota oli perustamassa vuonna 1981 Yesin, King Crimsonin, ELPin (Emerson, Lake & Palmer) ja The Bugglesin entisiä jäseniä.

Yhtyeessä on aikojen saatossa esiintynyt useita muusikoita, mutta huhtikuussa 2006 yhtye kasattiin jälleen alkuperäiseen kokoonpanoonsa: Geoff Downes (kosketinsoittimet, ex-The Buggles ja Yes), John Wetton (laulu ja basso, ex-King Crimson, Roxy Music, Uriah Heep, U.K. ja Wishbone Ash), Steve Howe (kitara, ex-Yes) sekä Carl Palmer (rummut, ex-The Crazy World of Arthur Brown, Atomic Rooster ja Emerson, Lake & Palmer).

Asian debyyttialbumi Asia (1982) vietti viikkoja Yhdysvaltain albumilistan kärjessä ja myi kaikkiaan 6 miljoonaa kopiota, ja se onkin yhtyeen menestynein albumi toisen Alpha (1983) albumin yltäessä enää kuudennelle sijalle ja kolmannen albumin Astra (1985) jäädessä 67. sijalle. Ensimmäiset albumit tuotti Mike Stone.

Pitkäaikaisjäsen laulaja John Payne jätti Asia-yhtyeen 2006 ja perusti ONE:n (nimi muutettiin GPS:ksi) yhdessä kahden muun Asian jäsenen, Guthrie Govanin ja Jay Schellenin kanssa. Sen sijaan Asia-yhtyeen alkuperäiskokoonpano koottiin samana vuonna 2006 juhlistamaan yhtyeen 25-vuotista taivalta. Yhtye aloitti maailmankiertueen ja kiertueelta on julkaistu livelevy. Keväällä 2008 yhtye julkaisi uuden albumin Phoenix, joka nousi Yhdysvaltain Billboardin listalla sijalle 73. Japanissa Phoenixin listasijoitus oli 23.

Asia esiintyi Suomessa joulukuussa 2005 yhdessä Uriah Heepin ja Dion kanssa Helsingin jäähallissa, Jyväskylän Paviljongissa sekä Oulun Club Teatriassa.

Albumit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä musiikkiyhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.