Ashley Judd

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Ashley Judd

Ashley Tyler Ciminella (19. huhtikuuta 1968 Granada Hills, Kalifornia) on amerikkalainen näyttelijä.

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashley Judd syntyi italialaisamerikkalaisen isän, Michael Ciminella, Jr:n, ja tunnetun countrylaulaja äidin, Naomi Juddin ainoaksi yhteiseksi lapseksi. Ashley Juddilla on myös sisarpuoli hänen äitinsä edellisestä suhteesta, countrylaulaja Wynonna Judd. Juddin vanhemmat erosivat vuonna 1972 ja pari vuotta myöhemmin Ashley muutti sisarpuolensa ja äitinsä kanssa Kentuckyyn.

Judd opiskeli kahdessatoista eri koulussa ennen collegeen menemistä. Hän myös kokeili mallin uraa Japanissa. Collegessa Judd opiskeli pääaineenaan ranskan kieltä.

Ura näyttelijänä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saavuttuaan Hollywoodiin Judd opiskeli näyttelemistä arvostetun näyttelijäopettajan, Robert Carnegien, johdolla. Judd aloitti näyttelijäuransa vuonna 1991 esiintymällä kahden jakson verran televisiosarjassa Star Trek – uusi sukupolvi. Judd sai myös vierailevan näyttelijän roolin televisiosarjasta Rakkaat siskot, jossa hän näytteli vuosien 1991-1994 aikana.

Judd teki elokuvadebyyttinsä vuonna 1992 elokuvassa Kuffs – konnaakin kovempi. Heti seuraavana vuonna hän sai pääosan elokuvassa Ruby in Paradise. Judd sai elokuvasta hyvät arvostelut. 1990-luvun loppuun mennessä Judd oli saanut maineen hyvänä näyttelijänä esiinnyttyään muun muassa elokuvissa Jäähyväiset tytöille , Kaksoismurha , Pimeä pakkomielle sekä Twisted – hengenvaarallisia suhteita.

2000-luvulla Judd on esiintynyt muun muassa elokuvissa Teoria miehistä (2000), Frida (2002) sekä Jumalaiset JaJasiskot (2002).

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ashley Judd kampanjoimassa AIDSia vastaan

Ashley Judd avioitui kilpa-ajaja Dario Franchittin kanssa 12. joulukuuta 2001 Skotlannissa.

Judd on aktiivinen ihmisoikeuksien puolustaja ja hän on mukana YouthAIDS-toiminnassa. Hän on myös kiertänyt puhumassa AIDSin hoidosta ja ennaltaehkäisystä. Judd kuuluu baptistikirkkoon ja osallistuu aktiivisesti sen toimintaan.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]