Asetus 883/04

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Asetus 883/04 on Euroopan neuvoston antama asetus, joka määrää sosiaaliturvan koordinoinnista EU/EFTA-maiden välillä työntekijän siirtyessä maasta toiseen. Asetus 883/04 tulee korvaamaan asetuksen 1408/71. Vaikka asetus 883/04 on voimassa, sen määräykset tulevat sovelluttaviksi vasta kun myös toimeenpanoa säätelevä ns. täytäntöönpanoasetus tulee voimaan. Täytäntöönpanoasetus korvaa siis nykyisen asetuksen 574/72. Asetus tulee määrään, että tietojenvaihto jäsenmaiden välillä tulee olemaan sähköistä. Asetus on astunut voimaan 1.5.2010 ja sitä säätelevä täytäntöönpanoasetus tulee voimaan 24 kuukautta asetuksen voimaantulon jälkeen eli 1.5.2012.

Uuden asetuksen odotetaan takaavan nopeamman ja tehokkaamman etujen saannin, kun esimerkiksi työntekijä siirtyy työskentelemään maasta toiseen.

Nykyisin maiden välillä liikkuu vanhan asetuksen mukaisia paperisia E-lomakkeita ja ne tullaan korvaamaan sähköisillä dokumenteilla.

Euroopan komissio on valinnut kilpailutuksen jälkeen Siemensin toimittamaan tietojenvaihtoon liittyvän sovelluskokonaisuuden, joka asennetaan jäsenmaihin. Maiden sovellusten välissä toimii suljettu sTesta-tietojenvaihtoverkko. Jäsenmaat huolehtivat itse omien järjestelmiensä liittämisen tietojenvaihtoinfrastruktuuriin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]