Asakusa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Sensō-jin portti Kaminarimon.
Sanja matsuri Asakusassa.

Asakusa (jap. 浅草)on kaupunginosa Taitōn erillisalueella Tokiossa, Japanissa. Se on tunnettu erityisesti Kannonille omistetusta Sensō-jin temppelistä.

Suurimman osan 1900-lukua Asakusa toimi Tokion merkittävänä viihdealueena. Alueen kultavuosia kuvataan elävästi Yasunari Kawabatan romaanissa Asakusa kurenaidan vuodelta 1930. Shinjuku ja muut kaupunginosat ovat kuitenkin syrjäyttäneet Asakusan aseman viihdekorttelina.

Asakusa sijaitsee Tokion keskiosan koilliskulmassa Tokion metron Ginza-linjan itäpäässä, Uenon rautatieasemasta itään. Alue on keskeinen yleisesti Shitamachiksi (alakaupungiksi) nimitetylle alueelle; nimi viittaa Tokion vanhojen Sumida-joen rannoilla sijaitsevien kaupunginosien alavaan pinnanmuodostukseen. Nimensä mukaisesti alueen ilmapiiri on vähemmän kiireinen ja perinteisemmin japanilainen kuin joillakin muilla Tokion alueilla.

Koska alueella on runsaasti temppeleitä ja pyhäkköjä, myös matsureita (šintolaisia festivaaleja) järjestetään usein. Suurin ja suosituin on toukokuussa järjestettävä Sanja matsuri, jonka aikana tiet suljetaan liikenteeltä aamunkoitosta myöhäisiltaan. Toisen maailmansodan pommitusten vuoksi Tokiossa ei juuri ole yli 50 vuotta vanhoja rakennuksia, mutta Asakusassa erityisesti 1950- ja 1960-lukujen rakennuksia on enemmän kuin muualla Tokiossa. Ympäri kaupunginosaa sijaitsee perinteisiä ryokaneita, yksityistaloja ja pieniä asuinkerrostaloja.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Asakusa