Arubankoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arubankoira
Avaintiedot
Alkuperämaa  Aruba
Määrä Suomessa ei yhtään
Rodun syntyaika 1500-luku
Alkuperäinen käyttö iguaanin metsästys
Nykyinen käyttö metsästys- ja seurakoira
Muita nimityksiä Cunucu, Arubian Cunucu Dog, Segugio delle Antille Olandesi, Segugio di Aruba
FCI-luokitus ei FCI-rotu
Ulkonäkö
Paino 20–24 kg
Säkäkorkeus 40–50 cm
Väritys lukuisia eri vaihtoehtoja

Arubankoira eli cunucu on arubalainen paaria-tyyppinen koirarotu. Se on maailman mittakaavalla melko tuntematon, mutta muutama yksilö on viety Yhdysvaltoihin.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arubankoira on keskikokoinen[1][2], atleettinen[1] alkukantainen koira, jonka häntä kaartuu selän ylle kuten pystykorvilla[1][2]. Sen runko on keskipitkä, korvat pystyt ja karvapeite sileä. Väritys on yleensä valkoinen ruskein merkein tai black & tan.[1][2] Säkäkorkeus on 40–50 cm ja paino 20–24 kg.[2] Vaikka eri sukupuolille ei ole määritelty omia mittoja, nartut ovat yleensä pienempiä kuin urokset.[2]

Luonne ja käyttäytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rotu on peloton, älykäs ja omistajalleen uskollinen.[1] Se on erittäin nopea ja ketterä, ja sillä on uskomaton ponnistusvoima[1][2]. Monet sen ominaisuudet ovat kehittyneet sen jouduttua sopeutumaan metsästykseen saaren sisämaan kuivassa ja kivikkoisessa, lähes aavikkomaisessa maastossa.[1][2] Se sopeutuu mitä erilaisimpiin sääolosuhteisiin ja siitä saa myös hyvän seurakoiran.

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiemmin arubankoiran alkuperä oli epävarma, mutta nykyaikaisten DNA-testien ja hollantilaisen geneetikko C.T. Groesbeckin kenttätutkimuksen ansiosta on varmentunut[2], että se polveutuu portugalilaisten orjakauppiaiden saarelle 1500-luvulla mukanaan tuomasta iberianpodencosta tai iberialaisesta vinttikoirasta[1][2]. On todennäköistä, että tällä tarkoitettiin keskikokoista portugalinpodengoa tai jotain sitä paljon muistuttanutta vanhempaa rotua.[2]

Paikalliset arawak-intiaanit kiinnostuivat portugalilaisten koirista[2] ja alkoivat kasvattaa niitä iguaanin[1][2] ja muun pienriistan metsästykseen[2]. Parantaakseen populaation ominaisuuksia he risteyttivät iberianpodencoja Aruban alkuperäisten puolivillien koirien kanssa. Rodun nykyisen ulkomuodon, erityisesti hännänkannon, perusteella nämä saaren puolivillit koirat kantoivat mm. pystykorvan geenejä.[1][2] Arawakien jalostustyön seurauksena syntyi nykyinen rotu, joka on hyvin harvinainen kotisaarensa ulkopuolella.

Vuonna 1999 Aruban hallitus julkaisi sarjan postimerkkejä, joissa esiintyy arubankoira.[1][2]

Etymologia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cunucu tarkoittaa papiamentun kielellä "maaseutua"[1][2], mutta on kuitenkin alun perin johdettu arawakien kielestä[2].

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f g h i j k l Morris, Desmond. Dogs - The Ultimate Dictionary of Over 1000 Dog Breeds, s. 54. Trafalgar Square, 2008: North Pomfret, Vermont.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q Canton, Mario. Levrieri e segugi primitivi, s. 228-231. Antonio Crepaldi Editore, 2012: Porto Viro, Italia.