Art Farmer

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Art Farmer

Arthur Stewart ”Art” Farmer (21. elokuuta 1928 Council Bluffs, Iowa4. lokakuuta 1999 New York) oli yhdysvaltalainen jazzmuusikko, jonka soittimia olivat trumpetti ja flyygelitorvi. Farmer soitti myös hänelle räätälöityä näiden soitinten yhdistelmää nimeltä ”flumpet”.

Farmer syntyi Iowan osavaltion maaseudulla toisena identtisistä kaksospojista. Kun pojat olivat neljän vuoden ikäisiä, heidän vanhempansa erosivat ja isä kuoli työmaaonnettomuudessa terästehtaassa pian sen jälkeen. Äiti muutti lapsineen lapsuudenkotiinsa Arizonan Phoenixiin,[1] jossa pojat aloittivat koulunsa. Art alkoi soittaa pianoa jo alaluokilla, kokeili sitten tuubaa ja viulua kunnes oma soitin löytyi ensin kornetista ja 13-vuotiaana trumpetista.[2] Poikien ollessa teini-iässä perhe muutti Los Angelesiin, jossa molemmat alkoivat koulun ohella soittaa ammatikseen, kaksosveli Addison kontrabassoa. Sotavuosina työtilaisuuksia oli paljon, kun monet vanhemmat muusikot olivat armeijan palveluksessa. Farmerin esikuvia trumpetisteina olivat tuolloin Dizzy Gillespie, Miles Davis ja Fats Navarro, kunnes ykkössuosikiksi nousi Freddie Webster. Farmer sanoo tuolloin keskittyneensä oman soundin löytymiseen, kun muut nuoret trumpetistit halusivat lähinnä soittaa yhä nopeammin.[3] Farmer löysi oman tyylinsä vaihtamalla trumpetin pehmeämmin soivaan flyygelitorveen, jonka arvostusta soolosoittimena hän uransa kuluessa paransi.[4]

Art Farmer sai nimeä kun hänen sävellyksensä ”Farmer’s Market” levytettiin vuonna 1952. Hän muutti tuolloin Los Angelesista New Yorkiin, jossa pääsi soittamaan muiden muassa pianisti Horace Silverin ja saksofonisti Sonny Rollinsin bebop-yhtyeissä. Hän kiinnostui vähitellen yhä kokeellisemmasta musiikinteosta työskentelemällä säveltäjien George Russell ja Teddy Charles sessioissa. Myös Quincy Jones ja Oliver Nelson käyttivät taitavaa Farmeria mielellään sovitustensa tulkitsijana. Farmer liittyi Gerry Mulliganin kvartettiin ja perusti yhdessä Benny Golsonin kanssa Jazztet-yhtyeen.

1960-luvun lopulla Farmer asettui asumaan Itävaltaan ja kiersi soittamassa ympäri maailmaa kuolemaansa asti asuen enimmäkseen Wienissä, mutta 1990-luvun alusta myös hankkimassaan toisessa kodissa New Yorkissa. Farmer levytti yli 50 albumia omalla nimellään, tusinan verran Jazztetin nimellä ja kymmeniä muita eri yhtyeenjohtajien kokoonpanoissa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Art Farmer: NEA Jazz Master (1999), Smithsonian Jazz Oral History Program NEA Jazz Master interview, June 29–30, 1995.
  2. Clora Bryant (1998): Central Avenue Sounds: Jazz in Los Angeles. University of California Press.
  3. Greg Robinson: Art Farmer: Playing It Right, JazzTimes, lokakuu 1994, s. 47-48, 53.
  4. Leonard Feather: Jazz Review: Art Farmer's Fluegelhorn of Plenty, Los Angeles Times 30.3.1990. Viitattu 4.6.2014.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Art Farmer