Arshile Gorky

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arshile Gorky
Arshile Gorky vuonna 1936.
Arshile Gorky vuonna 1936.
Henkilötiedot
Syntynyt15. huhtikuuta 1904
Khorgom, Osmanien valtakunta
Kuollut21. heinäkuuta 1948 (44 vuotta)
Sherman, Connecticut
Kansalaisuus armenialainen
yhdysvaltalainen
Taiteilija
Ala taidemaalari
Taidesuuntaus surrealismi, abstrakti ekspressionismi
Kuuluisimpia töitä Taiteilijan äiti (noin 1926-1936), The Liver is the Cock's Comb (1944)
Arshile Gorky maalaamassa seinämaalaustaan Newarkin lentokentälle vuonna 1937.

Arshile Gorky (Vostanik Manoug Adoian, arm. Ոստանիկ Մանուկ Ատոյեան; 15. huhtikuuta 1904 Khorgom, Osmanien valtakunta21. heinäkuuta 1948 Sherman, Connecticut, Yhdysvallat) oli armenialaissyntyinen, Yhdysvaltoihin muuttanut taidemaalari. Gorky tunnetaan maalauksistaan, joissa hän muisteli lapsuuttaan ja nuoruuttaan Armenian kansanmurhan aikoihin.

Gorkyn vaikutus abstraktin ekspressionismin syntyyn oli merkittävä. Hän omaksui surrealististen taidemaalareiden biomorfisia muotoja, mutta vapautui myöhemmin niistä korostamalla itse maalausprosessia, lyyrisiä värejä ja henkilökohtaista sisältöä. Lähestymistavallaan väriin ja muotoon hän pystyi viestimään katsojalle Armenian kansanmurhan tuskallisia lapsuudenkokemuksiaan, sekä kadotettua kotimaataan kohtaan tuntemiaan miellyttäviä ja nostalgisia tunteita. Gorkyn työ kuvastaa myös New Yorkin kulttuuriympäristöä 1940-luvulla ja sotien jälkeistä eksistentialistista filosofiaa. Se julisti elämän järjettömyyttä samalla kun se vetosi ihmisten vastuuseen luoda oma merkityksensä, jonka Gorky toteutti luomalla kauneutta henkilökohtaisesta tragediastaan.[1]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Gorky syntyi Länsi-Armeniassa Van-järven rannalla olevassa kylässä. Hän kuvasi varhaisinta lapsuuttaan onnelliseksi. Noin kymmenvuotiaasta asti hän joutui kokemaan Armenian kansanmurhan. Perheen isä oli muuttanut Yhdysvaltoihin ja hän oli äitinsä hoidossa. Hän vaelsi Vanista jalkaisin äitinsä ja sisarensa kanssa Jerevaniin. Siellä sisarukset todistivat äitinsä nälkäkuoleman. Paettuaan ensin Istanbuliin, Gorky emigroitui Yhdysvaltoihin vuonna 1920.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viisi Arshile Gorkyn maalausta, muun muassa Viettelijän päiväkirja (1945), Kalenteri (1946-47) ja Tuska (1947) oli esillä Helsingin Taidehallissa tammikuussa 1954 järjestetyssä yhdysvaltalaisen taiteen kiertonäyttelyssä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Arshile Gorky The Art Story. The Art Story Foundation. Viitattu 1.10.2016. (englanniksi)
  2. Arshile Gorky. Näyttelyluettelo Kaksitoista nykyaikaista amerikkalaista maalaria ja kuvanveistäjää, 8.1.-24.1.1954, s. 10, 11. Helsingin Taidehalli.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]