Arolan junaturma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Arolan junaturma
Päivämäärä 26. marraskuuta 1986
Paikka Härmänkylä, Kuhmo
Valtio Suomi
Rataosa Kontiomäki–Vartius
Liikennöitsijä(t) Valtionrautatiet
Turman syy ratapenkereen sortuma
Tiedot
Junia osallisena 1

Arolan junaturma tapahtui 26. marraskuuta 1986 Kuhmon Härmänkylässä rataosalla Kontiomäki–Vartius Arolan rautatieaseman länsipuolella noin 40 kilometriä itään Paltamon Kontiomäeltä. Onnettomuus tapahtui, kun Kontiomäeltä Vartiukseen matkalla ollut tyhjä tavarajuna ajoi ratapengersortumaan ja suistui alas korkealta ratapenkereeltä. Junan miehistönä oli veturinkuljettaja sekä koneapulainen, jotka loukkaantuivat.

Junassa oli kaksi Dv12-sarjan dieselveturia sekä tyhjiä puutavaravaunuja. Junan veturit, Dv12 nrot 2508 ja 2617, putosivat alas sortuneelta penkereeltä ja vaurioituivat pahoin. Vetureiden päälle kasaantui useita tyhjiä tavaravaunuja. Veturinkuljettaja hautautui osittain ratapenkereestä hyttiin vyöryneeseen hiekkaan, ja koneapulainen joutui kaivamaan hänet esiin.

Turmassa raiteilta suistuneiden vetureiden romuttamista paikan päällä suunniteltiin, mutta talven tultua turmapaikalle rakennettiin tiepohja nostureita varten ja veturit nostettiin takaisin kiskoille. Molemmat veturit ovat yhä liikenteessä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]