Armand Hammer

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Armand Hammer (21. toukokuuta 189810. joulukuuta 1990) oli yhdysvaltalainen öljyliikemies, taiteenkeräilijä, teollisuusmies ja karjankasvattaja.

Hammer lähti Venäjän vallankumouksen jälkeen lahjoittamaan ambulanssia uudelle bolsevikkivaltiolle. Sillä matkalla hän tutustui Leniniin ja perusti Moskovaan kynätehtaan. Myöhemmin hän harjoitti bolsevikkihallituksen luvalla kaivostoimintaa Uralilla.

Tästä alkoi monipuoliset taloussuhteet Neuvostoliiton kanssa. Traktoreiden tuonti Yhdysvalloista, öljy-yhteistyö ja viimeisimpänä avunanto Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudessa.

Armand Hammer kertoi, että tavatessaan Leninin vuonna 1922 hän antoi tälle pienen patsaan, joka esitti simpanssia samassa asennossa kuin Rodinin veistos: "Ajattelija". Tämä kuvasi Leninin darwinistista ajattelua.

Occidental Petroleumin öljy-yhtiön Armand Hammer neuvotteli öljykaupasta Neuvostoliiton diktaattori Josif Stalinin kanssa 1950-luvun alkuvuosina. Venäläistä öljyä myytiin nyt korkeammalla hinnalla kuin Stalin itse olisi voinut myydä, koska harvat halusivat ostaa öljyä Stalinilta. Occidental Petroleum ja Neuvostoliitto rakensivat kaksi suurta öljyjohtoa Neuvostoliiton öljykentiltä molemmin puolin Kaspianmerta, tuhotakseen Anglo-Persian Oil Companyn öljykentät Iranissa. Seuraavat 45 vuotta, Neuvostoliitto salaisesti toimitti öljynsä näitä öljyjohtoja pitkin ja Standard Oil myi venäläistä öljyä maailmanmarkkinoilla kutsuen sitä Iranin öljyksi.

Palattuaan Yhdysvaltoihin hän harjoitti monipuolista liiketoimintaa mutta oli hyvissä suhteissa kaikkiin Neuvostoliiton johtajiin Leninistä Gorbatšoviin.

Hammer on saanut muun muassa Leninin kunniamerkin ja National Medal of Arts -palkinnon.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hammer: Vuosisadan kauppamies, 1987
Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.