Arlberg-Kandahar-kilpailut

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Arlberg-Kandahar-alppihiihtokilpailut (AK, saks. Arlberg-Kandahar-Rennen) on perinteikkäinen ja vanhin vuosittain järjestettävä alppihiihtokilpailu. Ensimmäiset kilpailut käytiin vuonna 1928 Sankt Anton am Arlbergissä. Muita tunnettuja kilpailupaikkoja ovat Mürren, Chamonix, Sestriere ja Garmisch-Partenkirchen.

Nimi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kilpailu on saanut nimensä sen alkuperäisiltä järjestäjiltä, Itävaltalaiselta Ski Club Arlbergiltä ja brittiläiselta Kandahar Ski Clubilta, joka sijaitsi Sveitsin Mürrenissä. Näistä jälkimmäinen on nimetty englantilaisen komentaja Frederick Robertsin mukaan. Hän sai Afganistanista palattuaan tittelin Earl of Kandahar (Kandaharin jaarli). Hän lahjoitti voittopokaalin kaikkien aikojen ensimmäiseen syöksylaskukilpailuun Sveitsin Crans-Montanassa vuonna 1911.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kandahar Ski Clubin perustajajäsen, hiihtopioneeri Arnold Lunn tutustui vuonna 1927 Ski Club Arlbergin Hannes Schneideriin. Yhdessä he järjestivät samana vuonna St. Anton am Arlbergissä alppihiihtokilpailun. Kilpailumuotona ollut pujottelu oli siihen asti ollut Arlbergissä tuntematon. Tapahtuma oli menestyksekäs, joten 3. ja 4. maaliskuuta 1928 kilpailtiin Arlberg-Kandahar ensimmäisen kerran. Kilpailupaikkana oli Galzig Arlbergissä, lähellä St. Antonia. Kisoissa kilpailtu syöksylaskun ja pujottelun yhdistelmä oli kaikkien aikojen ensimmäinen alppiyhdistetty. Kisassa oli 45 laskijaa Itävallasta, Sveitsistä, Englannista ja Yhdysvalloista. Jo kaksi vuotta myöhemmin kilpailun perustajat saivat merkittävän saavutuksen: Kansainvälinen hiihtoliitto tunnusti alppihiihdon vuonna 1930 ja otti syöksylaskun, pujottelun ja alppiyhdistetyn sääntöihinsä.

Arlberg-Kandahar kilpailtiin St. Antonissa myös 1929 ja 1930. Vuodesta 1931 toiseen maailmansotaan asti Mürren ja Arlberg vuorottelivat kilpailupaikkoina. Vuonna 1948 Ranskan Chamonix’sta tuli kolmas järjestäjä, vuonna 1951 seurasi Italian Sestriere ja vuonna 1954 Saksan Garmisch-Partenkirchen. Arlberg-Kandahar oli alppihiihdon maailmancupin aloittamiseen saakka maineikkain alppihiihtokilpailu olympialaisten ja MM-kilpailuiden jälkeen.

Arlberg-Kandahar kilpaillaan edelleen maailmancupissa, mutta viimeisimpinä vuosikymmeninä se on menettänyt merkitystään. Mürren ei ole isännöinyt kilpailua enää 1970-luvun jälkeen. Nimi Kandahar näkyy kuitenkin vielä esimerkiksi rinteiden nimissä, kuten Kandahar Chamonix’ssa, Kandahar-Abfahrt Garmisch tai Kandahar Banchetta sekä Kandahar Giovanni A. Agnelli Sestrieressä. St. Antonin syöksyrinteeseen tehtiin muutoksia vuoden 2001 alppihiihdon MM-kilpailuja varten, ja se on kantanut siitä lähtien Karl Schranzin nimeä.

Kandahar-neula[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alppihiihtäjä, joka saavuttaa viisi palkintosijaa viitenä eri vuonna AK-kilpailuissa, tai saavuttaa neljänä eri vuonna neljä palkintosijaa, joista ainakin yksi on voitto, saa palkinnoksi timanttisen Kandahar-neulan. Palkinnon ovat saaneet Walter Prager, Otto Furrer, Audrey Sale-Barker, James Couttet, Marysette Agnel, Andreas Molterer, Karl Schranz kaksi kertaa, Traudl Hecher, François Bonlieu, Christl Haas, Jean-Claude Killy, Guy Périllat, Gerhard Nenning, Gustavo Thöni, Annemarie Moser-Pröll, Ingemar Stenmark, Phil Mahre, Herbert Plank, Peter Lüscher, Franz Klammer ja Andreas Wenzel.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]