Ari Ainasoja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ari Ainasoja (s. 14. tammikuuta 1957 Turku) on suomalainen muusikko. Hän on valmistunut musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta vuonna 1989. Ainasojan pääinstrumentti on basso. Lisäksi hän on osallistunut erilaisiin projekteihin niin laulajana, säveltäjänä ja sanoittajana, sekä tuottajana ja äänittäjänä. Ainasoja toimii tällä hetkellä Suopellon koulun musiikin opettajana.

Ainasojan ura musiikin parissa alkoi 1970-luvun alkupuolella: hän oli mukama muun muassa yhtyeissä Cruisin, Turku Bigband ja Anu. Freelancer-säestäjänä hän on toiminut muun muassa Annikki Tähdelle, Tapio Rautavaaralle, Irwin Goodmanille, Matille ja Tepolle sekä Anneli Saaristolle.

Teatterimusiikkia Ainasoja on soittanut muun muassa Turun Kesäteatterissa sekä Turun ja Helsingin ruotsalaisessa teatterissa useita vuosia eri musikaaleissa.

Ainasoja perusti A cappella -lauluyhtyeen Mumbo Jumbo vuonna 1991. Yhtye oli suomalaisen pop a cappellan pioneereja ja esiintyi useilla festivaaleilla, kuten Pori Jazzissa, teki runsaasti tv-esiintymisiä  ja äänitti kaksi albumia sekä singlen. Ainasojan taiteilijanimeksi muodostui Mumbo Jumbossa Archie Always. Hän on käyttänyt tätä taiteilijanimeä myöhemminkin.

Ainasoja on säveltänyt useita kappaleita ja käsikirjoittanut kolme musikaalia: Kantojen Valtakunta, Putket Hehkuu ja Anteroinen. Archie Always nimellä on julkaistu kaksi albumia: Putket hehkuu (1998) ja Mouth Made Music (2008). Viimeisin albumi Kesästä jouluun (2013) on julkaistu Ari Ainasojan nimellä.

Ainasoja on toiminut musiikin opettajana eri kouluasteilla musiikkileikkikoulusta musiikkiopistoihin. Kaarinan lukio valmisti ensimmäisen musikaalinsa Ainasojan johdolla 1993, ja Ainasoja johti lukion musiikkiteatterilinjaa tämän jälkeen 2010-luvulle asti.