Apua! Olen kala

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Apua! Olen kala
Flag of Denmark.svg Hjælp, jeg er en fisk
Flag of the United Kingdom.svg Help! I'm a Fish
Ohjaaja Stefan Fjeldmark
Michael Hegner
Käsikirjoittaja Stefan Fjeldmark
John Stefan Olsen
Karsten Kiilerich
Tuottaja Russell Boland
Eberhard Junkersdorf
Pääosat Alan Rickman
Terry Jones
Jeff Pace
David Bateson
Valmistustiedot
Valmistusmaa Saksa
Irlanti
Tanska
Tuotantoyhtiö A. Film
Ensi-ilta Tanskan lippu 6. lokakuuta 2000
Yhdistyneen kuningaskunnan lippu 10. elokuuta 2001
Kesto 80 min
Alkuperäiskieli englanti
tanska
dubattu
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Allmovie

Apua! Olen kala (engl. Help! I'm a fish, tansk. Hjælp, jeg er en fisk) on irlantilais-saksalais-tanskalaisena yhteistyönä vuonna 2000 tuotettu animaatioelokuva, jonka ohjasivat Stefan Fjeldmark ja Michael Hegner. Elokuva julkaistiin aluksi tanskankielisenä, mutta jälkiäänitettiin myöhemmin myös englanniksi, jonka päärooleissa olivat muun muassa Alan Rickman ja Terry Jones.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kain ja Stellan vanhemmat lähtevät viettämään iltaa yhdessä, jolloin Anna-täti saapuu lapsenvahdiksi poikansa Hans mukanaan. Anna-täti on yläkerrassa lukemassa Stellalle iltasatua, mutta nukahtaa itse, jolloin Kai keksii lähteä salaa kalaan. Hän taivuttelee Hansin mukaan ja Stella lähtee myös. Kai suuntaa tavanomaiselle ja vaaralliselle kalastuspaikalleen, kiviselle ja liukkaalle luodolle huonoon aikaan. Juuri kun he ovat päässeet luodolle, alkaa nousuvesi ja lapset jäävät ansaan. Kai avaa vahingossa salaoven kallionseinämässä ja lapset pääsevät täpärästi turvaan. Sisältä luolasta he löytävät professori H. O. Mac Krillin laboratorion ja saavat kuulla että professori on keksinyt aineen, joka muuttaa ihmisiä kaloiksi.

Stellalle tulee jano ja hänen onnistuu salaa maistaa ainetta, jolloin hän muuttuu meritähdeksi. Professori ja lapset etsivät Stellaa, mutta löytävät lattialta vain meritähden. Kai on juuri heittämässä meritähteä mereen, kun Hans huomaa valvontakameran tallentaneen jotain. Liian myöhään hän yrittää estää Kaita ja niin lapset lähtevät professorin kanssa etsimään Stellaa. Nousee myrsky, vene hajoaa ja Kain, sekä Hansin on juotava ainetta selviytyäkseen hengissä. Professori ei juo ainetta ja yrittää estää lapsiakin, koska jos he eivät saa vasta-ainetta vuorokauden kuluessa, he jäävät kaloiksi ikuisiksi ajoiksi. Lopulta Kai ja Hans löytävät Stellan simpukan sisältä ja yhteistuumin he yrittävät selvityä takaisin professorin laboratorioon vasta-ainetta hakemaan. Matkalla he joutuvat kohtaamaan vaarallisia kaloja, mutta tutustuvat myös merihevoseen, jonka Stella nimeää Sonjaksi. Sillä välin aikuiset yrittävät etsiä lapsiaan.

Professorin myrskyn aikana pudottama varapullo on kuitenkin vajonnut merenpohjaan ja monet kalat joutuvat alttiiksi sen vaikutuksille, muuttuen älykkäämmiksi ja puheliaiksi. Ahne kala Joe liittoutuu hain kanssa ja ne päättävät ryhtyä meren valtiaiksi aineen avulla. Joe saa selville, että Kai, Hans ja Stella tietävät aineesta enemmänkin. Lapset ja Sonja keräävät aineet vasta-aineeseen, mutta pian sen jälkeen tulevat Joe joukkoineen paikalle haluten vasta-ainetta, koska Joe on jo juonut vasta-aine pullon. He yrittävät paeta, mutta johtaja rapu saa vasta-aine korista kiinni, jonka jälkeen rapu aloittaa taistelun Kain kanssa. Kai onnistuu heittämään ravun pois, mutta rapu suuttuu Kaille, jonka jälkeen hän lyö Kaita jonka seurauksena Kai loukkaantuu. Rapu juo vasta-aineen. Vedenalainen pyörremyrsky imaisee mukaansa muut paitsi lapset, Sonjan ja Joen.

Kai menettää toivonsa muuttua takaisin ihmisiksi, mutta Hans uskoo heidän vielä voivan muuttua takaisin. Stella hyvästelee Sonjan, koska Sonja ei voi tulla mukaan professorin taloon. Hans ottaa Kain säkkiinsä ja Stella mukanaan, he laittavat professorin talon tulvimaan, koska siellä on lisää vasta-ainetta. Hansin ottamilla välineillä he pääsevät putkea pitkin ja päätyvät piraija altaaseen, mutta Hans toimii syöttinä ja piraijat juutuvat rautavaerkkoon joka on putken suulla. Lapset hyppäävät altaasta ja uivat vasta-aineelle, mutta sitten Joe ottaa Stellan ja Kai säkkiin ja tiputtaa lattialle. Hän ottaa vasta-aineen ja irrotti piraijat rautaverkosta ja hyppää putkeen vasta-aineen kanssa. Hans taistelee piraijojen kanssa ja Kai ui Joen perässä putkeen ja huijaa tämän juomaan liian paljon vasta-ainetta, joten Joe muuttuu ihmiseksi ja hukkuu. Hans tappoi piraijat, lapset juovat vasta-ainetta ja muutuvat ihmisiksi. Aikuiset löytävät kaikki muut lapset paitsi Kain ja Hans luulee että Kai ei ehtinyt juoda vasta-ainetta. Hans löytää täytetyn kalan, joksi Kai oli muuttunut ja luulee tätä Kaiksi. Kai löytyy kuitenkin ja koska oli loukkaantunut, hän ontuu. Myöhemmin rannalla Stellan hiekkalinnaan ilmestyy Sonja ja Sonja hyppää vesipurkkiin, joka Stellalla on. Hän juoksee näyttämään sitä kaikille ja Hans ja proffessori päättävät muuttaa sen dna:ta. Pamauksien jälkeen Stella ratsastaa Sonja selässä. Sonja on muutettu hevoseksi.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Rooleissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tanskaksi Englanniksi Suomeksi Rooli
Nis Bank-Mikkelsen Alan Rickman Ossi Ahlapuro Joe, elokuvan antagonisti
Søren Sætter-Lassen Terry Jones Antti Pääkkönen Professori Macrilli
Morten Kerrn Nielsen Jeff Pace Petteri Halmela Kai
Sebastian Jessen Alessandro Juliani Olli Parviainen Hans
Pil Neja Michelle Westerson Annituuli Kasurinen Stella
Louise Fribo Louise Fribo Louise Fribo Sonja-merihevonen
Ulf Pilgaard David Bateson Rauno Ahonen Rapu
Dick Kaysø David Bateson Jukka Rasila Hai
Paprika Steen Teryl Rothery Petra Karjalainen Kain ja Stellan äiti
Ghita Nørby Pauline Newstone Ulla Tapaninen Anna-täti, Hansin äiti
Peter Gantzler John Payne Heikki Sankari Kain ja Stellan isä
Zlatko Burić Richard Newman Veikko Honkanen bussinkuljettaja
Tämä elokuviin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.