Apollonios Tyanalainen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Apollonios Tyanalainen

Apollonios Tyanalainen (m.kreik. Ἀπολλώνιος ὁ Τυανεύς, Apollōnios ho Tyaneus, lat. Apollonius Tyaneus; n. 40120) oli antiikin kreikkalainen uuspythagoralainen filosofi ja matemaatikko. Hänen ajattelunsa vaikutti satoja vuosia hänen kuolemansa jälkeen. Apollonios tunnetaan parhaiten Filostratoksen kirjoittamasta elämäkerrasta Apollonios Tyanalaisen elämä, jossa jotkut ovat nähneet samankaltaisuuksia Jeesuksesta kertovien tarinoiden kanssa.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Apollonios syntyi Tyanassa, Kappadokiassa, Vähässä-Aasiassa. Hän opiskeli lähellä sijainneessa Tarsoksessa. Hän oli kasvissyöjä ja alkoi jo nuorena seurata Pythagoraan opetuksia. Hän pukeutui pellavaisiin asuihin ja käveli paljain jaloin tai puun tuohesta tehdyin jalkinein. Hän ei juonut lainkaan viiniä ja antoi hiustensa kasvaa pitkiksi. Legendanomaiseksi hänen elämänsä muuttui, kun hänen kerrotaan käyneen Roomassa ja herättäneen erään senaattorin tyttären kuolleista. Toinen yleisesti tunnettu tarina kertoi, että keisari Domitianuksen aikaan, kun Apollonius oli Roomassa syytettynä, hän oikeussalissa satojen läsnäolijoiden edessä katosi ilmaan.

Apollonios kirjoitti elämänsä aikana useita kirjoja ja tutkielmia monista eri aiheista, muun muassa luonnontieteistä, lääketieteestä ja filosofiasta. Hänen tieteelliset teoriansa oli sovellettu Ptolemaioksen maakeskiseen todellisuuskäsitykseen, jossa aurinko kiersi maan ympäri. Joitakin vuosikymmeniä Apollonioksen kuoleman jälkeen keisari Hadrianus keräsi hänen teoksensa ja takasi niiden julkaisun koko valtakunnassa.

Apollonios Tyanalainen kolikossa

Jotkut sekä muinaiset että nykyiset oppineet ovat ajatelleet, että Apollonios oli todellisuudessa kristitty apostoli Paavali, sillä kummatkin olivat opiskelleet Tarsoksessa suunnilleen samoihin aikoihin, monet heidän opetuksensa muistuttavat toisiaan ja kummatkin tekivät joitakin samantyyppisiä tekoja. Jotkut ovat jopa esittäneet Apollonioksen olleen kristillisten kirjoitusten Jeesus. Jotkut, kuten toisella vuosisadalla elänyt Lukianos, pitivät "tunnettua Apolloniosta" ainoastaan Alexender-nimellä tunnetun väärän profeetan huijauksena. Tämä oli kiertelevä maagi, joka esiintyi Asklepioksen pappina noin vuosina 150–170.

Filostratoksen kertoman mukaan Apollonios pysytteli välillä syrjemmällä muutaman vuoden, mutta matkusti sitten Kreikasta Intiaan keskustellakseen brahmaanien kanssa. Tällä matkalla hän sai kirjurin ja opetuslapsen nimeltä Damis, joka kirjoitti ylös tapahtumia filosofin elämässä. Lopulta Damiin muistiinpanot päätyivät keisarinna Julia Domnan haltuun. Tämä määräsi Filostratoksen kirjoittamaan elämäkerran viisaan elämästä käyttämällä muistiinpanoja apunaan.

Apollonioksen maine oli elossa vielä vuonna 272, kun keisari Aurelianus valtasi Tyanan, joka oli kapinoinut Rooman valtaa vastaan. Aurelianus väitti Apollonioksen puhuneen hänelle näyssä tai unessa, ja anoneen keisaria säästämään synnyinkaupunkinsa. Aurelianus kertoi Apollonioksen sanoneen hänelle: "Aurelianus, jos haluat hallita, pidättäydy viattomien verestä! Aurelianus, jos haluat valloittaa, ole armollinen!" Apolloniosta ihaillut Aurelianus säästi Tyanan.

Keskiaikaisen islamilaisen alkemistin Jabir ibn Hayyanin teos Kivien kirja on laaja tutkimus Apollonioksen nimiin laitetusta alkemistisesta teoksesta nimeltään Balinas.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]