Antti Kämäräinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Antti Kämäräinen (16. toukokuuta 1895 Kiuruvesi17. kesäkuuta 2000 Kiuruvesi) oli maanviljelijä ja mestaripelimanni. Kiuruvedellä syntynyt Kämäräinen asui siellä koko elämänsä ajan.

Kämäräisen musikaalisuus ilmeni jo kymmenvuotiaana, kun hän oppi soittamaan huuliharppua. Vuonna 1910 hän osti käytetyn kaksirivisen hanurin ja pelimannien tapaan opetteli soittamisen vanhempia pelimanneja kuuntelemalla. Vähitellen häntä ruvettiin pyytämään soittajaksi iltamiin ym. tilaisuuksiin, kun havaittiin että paikkakunnalla oli soittotaitoinen nuori mies. Tanssilavoja ei tuohon aikaan ollut, vaan tanssit järjestettiin nuorisoseurojen taloilla tai asuintalojen pirteissä. Joskus tanssittiin maantielläkin.

Avioliiton Kämäräinen solmi 20-vuotiaana ja keskittyi tämän jälkeen kymmenlapsiseksi kasvaneen perheen elättämiseen maanviljelijänä. Hän lopetti soittamisen ja myi hanurinsa. Vasta sodan aikana hän soitti seuraavan kerran käydessään Helsingissä ja tavattuaan sokean katusoittajan, joka soitti kaksirivistä. Hän sai tilaisuuden kokeilla, oliko soittotaito vielä tallella ja olihan se.

Vuonna 1943 hän osti Dallape-merkkisen viisirivisen hanurin, jolla aloitti soittamisen uudelleen. Hän esiintyi muun muassa Niilo Tarvajärven ohjelmissa, Kultainen harmonikka-ohjelmassa jne. Hän oli 1970-luvulta alkaen Kaustisen kansanmusiikkijuhlien vakioesiintyjä. Viimeisen kerran hän esiintyi 104-vuotiaana vuonna 1999. Hänet nimitettiin mestaripelimanniksi vuoden 1988 juhlilla.

Antti Kämäräinen kuoli 105-vuotiaana 17. kesäkuuta 2000.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Antti Hervonen: Vuosisadan vartijat, ikääntymisen suomenmestarit kertovat (Tammi, 2001) ISBN 951-31-2056-2

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.