Anton Praetorius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lippstadt

Anton Praetorius (1560 Lippstadt6. joulukuuta 1613 Laudenbach) oli saksalainen pappi, reformoitua uskontoa edustanut teologi ja kirjailija. Hän tuli tunnetuksi noitavainojen ja kidutuksen vastustajana. Avioliitosta 1586 Maria Praetoriuksen kanssa hänellä oli yksi poika.

Elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Praetorius: Runo Heidelbergin linnan viinitynnyristä.

Dittelsheimin ensimmäisenä reformoituna pappina Praetorius kirjoitti 1595 latinankielisen selvityksen Heidelbergin linnan kuuluisasta ”Ensimmäisestä Suuresta Tynnyristä”. Vuonna 1596 Praetorius nimitettiin ruhtinaan hovisaarnaajaksi (läheinen Frankfurt am Main), ja vuotta myöhemmin ruhtinas nimitti hänet noitatuomioistuimen jäseneksi.

Noita poltetaan roviolla.

Praetorius protestoi noituudesta syytettyjen kidutusta vastaan. Hänen ansiotaan oli, että eräs noituudesta syytetty nainen päästettiin vapaaksi ja syyte häntä vastaan peruutettiin. Kysymyksessä on tähän mennessä ainoa historiasta tunnettu tapaus, jossa pappi oli se, joka lopetti epäinhimillisen kidutuksen ja esti "oikeinkäynnin". Praetorius menetti hovisaarnaajan paikkansa, ja hänestä tuli 1598 pappi Laudenbachin kylään.

Laudenbach papin talo.

Poikansa Sculteruksen nimissä hän julkaisi 1598 noitavainoa ja kidutusta vastustavan kirjan "Gründlicher Bericht von Zauberey und Zauberern ('Perusteellinen selvitys taikuudesta ja taikureista'). Kirjan toista painosta vuonna 1602 julkaistaessa Praetorius rohkeni käyttää omaa nimeään kirjan kirjoittajana. 1613 samasta kirjasta ilmestyi kolmas painos, johon hän kirjoitti henkilökohtaisen alkulauseen. Praetoriuksen kuoleman jälkeen tuntemattomat henkilöt julkaisivat kirjasta jälkimaailmalle vielä neljännenkin painoksen.

Praetorius: "Noituudesta ja noidista", 1602, nimiösivu.

Praetoriuksen teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Vas Heidelbergense, Heidelberg (Heidelbergin linnan "Suuresta Tynnyristä"), 1595
  • Gründlicher Bericht von Zauberey vnd Zauberern (Perusteellinen selvitys taikuudesta ja taikureista), kirjoittanut Joannem Scultetum Westphalo-camensem, 1598 (Joannem Scultetus on Anton Praetoriuksen käyttämä peitenimi)
  • Gründlicher Bericht von Zauberey vnd Zauberern: kurtz und ordentlich erkläret durch Antonium Praetorium, 1602 (Perusteellinen selvitys taikuudesta ja taikureista Antonium Praetoriumin lyhyesti ja tarkasti selittämänä)
  • Uusia painoksia samasta kirjasta 1613 ja 1929
  • De Sacrosanctis Sacramentis novie foederis Jesu Christi, 1602, (Oppi pyhistä sakramenteista)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Hartmut Hegeler: Anton Praetorius, Kämpfer gegen Hexenprozesse und Folter, Unna 2002, ISBN 3-9808969-4-3 (Anton Praetoriuksen historiallinen biografia)
  • Hartmut Hegeler ja Stefan Wiltschko: Anton Praetorius und das 1. Große Fass von Heidelberg, Unna 2003, ISBN 3-9808969-0-0 (Heidelbergin linnan Suuresta Tynnyristä; sisältää myös Burghard Schmanckin latinalaisen tekstin käännöksen)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]