Anthony Raftery

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Antoine Ó Raifteiri)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Anthony Raftery, Antoine Ó Raifteiri, Antaine Raiftearaí eli Antaine Ó Reachtubhra [n. 1784 – lokakuu–joulukuu 1835) oli irlantilainen iirinkielinen kansanrunoilija.

Raftery syntyi Cill Liadáinissa (engl. Killedan) Mayon kreivikunnassa ja sairastui lapsena isoonrokkoon, johon kuoli perheen yhdeksästä lapsesta kahdeksan ja Anthony sokeutui. Hän hankki elannon kerjäämällä ruokaa laulamalla, mutta sokeana hän eli elämänsä suuressa köyhyydessä ja kurjuudessa Mayon ja Galwayn kreivikuntia kierrellen. Hänellä oli jonkin aikaa vaimo tai tyttöystävä nimeltä Siobhán, jonka kanssa hän sai pojan ja tyttären. Pojasta tuli viulunsoittaja sirkukseen.

Raftery kuoli vuonna 1834. Vanhoilla päivillään hän ehti kuulla Daniel O'Connellin kampanjasta irlantilaisten katolisten oikeuksien puolesta, ja hän sanoitti O'Connellin kannattajille taistelulauluja. Kun irlantilainen älymystö vuonna 1900 heräsi arvostamaan maansa vanhaa kulttuuria, Rafteryn oletetulle haudalle pystytettiin Augusta Gregoryn aloitteesta muistomerkki.

Rafteryn runoja ja lauluja on säilynyt viitisenkymmentä. Iirinkieliset yhtyeet esittävät niitä Irlannissa edelleen. Tunnetuimpia ovat "Eanach Dhúin", valituslaulu nuorten hengen vaatineen veneonnettomuuden johdosta, ja "Na Buachaillí Bána", jonka Raftery kirjoitti taistelulauluksi maaseudulla vaikuttaneelle niin sanottujen Valkoisten poikien (engl. Whiteboys, iiriksi Buachaillí Bána) katoliselle salaseuralle. Huomattava osa Rafteryn runoista on kuitenkin sidoksissa aikansa politiikkaan eikä uuvuttavan protestantti- ja englantilaisvastaisuutensa vuoksi oikein sovellu nykyaikana esitettäväksi.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Raiftearaí - Amhráin agus Dánta. Toimittanut Ciarán Ó Coigligh. An Clóchomhar Teoranta, Baile Átha Cliath 1986, toinen painos 2000 (iiriksi)