António Félix da Costa

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
António Félix da Costa
António Félix da Costa 2013.jpg
António Félix da Costa vuonna 2013
Kansalaisuus Portugalin lippu Portugali
2015 DTM
Esikoiskausi 2014
Nykyinen talli BMW Team Schnitzer
Kilpailuja 10
Voittoja 0
Paalupaikkoja 0
Nopeimpia kierroksia 0
Aikaisemmat sarjat
2012-13
2010-12
2010
2008-09
2008-09
Formula Renault 3.5
GP3
Formula 3 Euroseries
Eurocup Formula Renault
Formula Renault NEC
Mestaruudet
2009 Formula Renault NEC

António Maria de Mello Breyner Félix da Costa (s. 31. elokuuta 1991 Lissabon, Portugali[1]) on portugalilainen moottoriurheilija. Vuosina 2014 ja 2015 Félix da Costa on kilpaillut DTM-vakioauto- sekä Formula E sähköautosarjassa sekä työskennellyt Red Bullin Formula 1-tallin testi- ja varakuljettajana.[2]

Hänen veljensä Duarte on myös moottoriurheilija.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Karting[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän aloitti uransa karting-sarjoissa yhdeksänvuotiaana. Vuonna 2002 Félix da Costa voitti Portugalin Karting Open ja Portugalin mestaruussarjan mestaruudet. Vuonna 2003 hän voitti Etelä-Portugalin mestaruussarjan mestaruuden. Vuonna 2004 Félix da Costa siirtyi KF3-luokkaan, jossa hän jatkoi vuoteen 2006 saakka jolloin hän voitti sarjan mestaruuden. Samana vuonna hän sijoittui toiseksi World Series Karting -mestaruussarjassa ja kolmanneksi Italian Open Masters -sarjassa. Vuonna 2007 Félix da Costa kilpaili KF2-luokassa. Hän sijoittui neljänneksi Tyynenmeren mestaruussarjassa ja toiseksi South-Garda Winter Clubissa.

Formula Renault 2.0 (2008–2009)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2008 Félix da Costa siirtyi Formula Renault-sarjaan. Hän sijoittui toiseksi Formula Renault NEC-luokassa häviten tallikaverilleensa Valtteri Bottasille, joka voitti sarjan mestaruuden. Seuraavana vuonna Félix da Costa voitti Formula Renault NEC-sarjan mestaruuden. Samana vuonna Félix da Costa sijoittui kolmanneksi Eurocup Formula Renault-sarjassa saavuttaen kolme voittoa ja yhden paalupaikan. Hän keräsi saman määrän pisteitä Jean-Éric Vergnen kanssa, mutta koska Vergnellä oli enemmän voittoja, hän sijoittui sarjassa toiseksi.

António Félix da Costa

Formula 3 (2010–2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 Félix da Costa kilpaili Formula 3 Euroseries-sarjassa voittaen kolme kilpailua ja sijoittuen yhteispisteissä seitsemänneksi. Vuonna 2011 Félix da Costa kilpaili muutamia kilpailuja Britannian Formula 3 -sarjassa saavuttaen kaksi palkintosijaa ja yhden kilpailun nopeimman kierroksen. Vuoden 2012 lopussa Félix da Costa ajoi voittoon arvostetussa Macaon Grand Prix F3-kilpailussa. Félix da Costa ajoi jälleen marraskuussa 2013 Macaossa sijoittuen tällä kertaa toiseksi.[3]

GP3-sarja (2010–2012)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2010 Félix da Costa ajoi kaksi kilpailua GP3-sarjassa Carlin-tallissa tuuraten Lucas Forestia. Hän saavutti kolme pistettä. Félix da Costa jatkoi täyden kauden GP3-sarjassa kaudella 2011 Status-tallissa. Hän voitti kauden päättävän Italian sprinttikilpailun ja sijoittui kauden kokonaispisteissä sijalle 13.

Vuonna 2012 Félix da Costa siirtyi takaisin Carlin-talliin. Hän ajoi kauden avauskilpailussa Espanjassa aika-ajoissa paalupaikalle, mutta otti varaslähdön ja sai rangaistuksen pudoten pois kärkitaistelusta. Hän ajoi kauden ensimmäisen voittonsa Britannian ensimmäisessä kilpailussa.

Unkarin viikonlopun ensimmäisessä kilpailussa Félix da Costa lähti kakkosruudusta ja nousi heti paalulta lähteneen Aaro Vainion edelle kärkeen ja voitti kilpailun. Toisessa kilpailussa Félix da Costa lähti märällä radalla kahdeksannesta ruudusta. Radan kuivuessa hän haki kuivan kelin renkaat alle ja otti kisan kärjessä välikelin renkailla ajaneet Matias Laineen ja Aaro Vainion kiinni ja ajoi jälleen voittoon. Hän teki samalla GP3-historiaa voittamalla viikonlopun molemmat startit, kun ennen tätä yksikään kuljettaja ei ollut yltänyt vastaavaan suoritukseen. Félix da Costa sijoittui loppupisteissä lopulta kolmanneksi ottaen kolme voittoa, yhden paalupaikan ja kuusi kilpailun nopeinta kierrosta.

Formula Renault 3.5 (2012–2013)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2012 Félix da Costa tuli mukaan World Series by Renault -sarjaan kesken kauden korvaten Lewis Williamsonin Arden Caterham-tallissa. Hän voitti kauden loppua kohti neljä kilpailua sijoittuen loppupisteissä lopulta neljänneksi.

Vuonna 2013 Félix da Costa ajoi täyden kauden sarjassa jatkaen Arden Caterhamilla. Hän ajoi voittoon avausviikonlopun toisessa kilpailussa Italian Monzassa. Kauden toisen voittonsa Félix da Costa otti syyskuussa Unkarin Hungaroringillä viikonlopun toisessa kilpailussa. Ranskan Paul Ricardin radalla hän ajoi kilpailun toiseksi, mutta kisan voittaneen Kevin Magnussenin hylkäyksen johdosta Félix da Costa nousi kilpailun voittajaksi. Hän saavutti kaiken kaikkiaan kolme voittoa, yhden paalupaikan ja kaksi kilpailun nopeinta kierrosta sijoittuen sarjan kolmanneksi.

DTM (2014–)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

António Félix da Costa, Deutsche Tourenwagen Masters 2014 - Hockenheimring

Jäätyään ilman F1-kilpakuljettajan paikkaa kaudelle 2014, Félix da Costa pääsi testaamaan BMW:n DTM-sarjan autoa. Testit menivät hyvin ja myöhemmin ilmoitettiin Félix da Costan ajavan BMW:n autoa DTM-sarjassa kaudella 2014.[4] Tammikuussa BMW ilmoitti Félix da Costan liittyvän BMW Team MTEK-talliin Timo Glockin tallikaveriksi.[5] Hän saavutti ensimmäisellä kaudellaan vain kuusi pistettä sijoittuen sarjan 21:ksi.

Félix da Costa jatkaa BMW:llä kaudella 2015.[6] Hän ajaa BMW Team Schnitzer -tallissa tallikaverinaan Martin Tomczyk.[7]

Formula E (2014–2015)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaudella 2014-15 Félix da Costa osallistuu uuteen Formula E -sähköautosarjaan. Hän voitti kauden neljännen kilpailun Buenos Airesissa, Argentiinassa.[8]

F1-ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Félix da Costa Red Bullin ratissa Espanjan Aragonissa vuonna 2014.

Vuonna 2010 Félix da Costa testasi Force Indian F1-autoa 16. marraskuuta Abu Dhabin radalla ollen kolmanneksi nopein päihittäen tallin silloisen kilpakuljettajan Paul di Restan yli sekunnilla.

Vuonna 2012 Félix da Costa liittyi Red Bullin nuorten kuljettajien kehitysohjelmaan. Samana vuonna hän testasi kahden päivän ajan Red Bullin F1-autoa Abu Dhabin nuorten kuljettajien testeissä. Hän oli ensimmäisenä päivänä toiseksi nopein kuljettaja ja seuraavana päivänä hän vastasi päivän nopeimmasta kärkiajasta. Vuonna 2013 Félix da Costa nimettiin Kiinan GP:stä lähtien Red Bullin ja Toro Rosson viralliseksi testi- ja varakuljettajaksi. Heinäkuussa hän osallistui Silverstonen nuorten kuljettajien testeihin ajaen kaksi päivää Red Bullin F1-autolla.

Félix da Costa oli pitkään ehdolla kaudeksi 2014 Toro Rosson kilpakuljettajaksi, mutta lopulta talli valitsi venäläisen Daniil Kvjatin kuljettajakseen. Red Bullin kuljettaja-asioista vastaava Helmut Marko kertoi, että syynä valintaan oli osaksi Félix da Costan odotuksiin nähden heikosti mennyt kausi Formula Renault 3.5 -sarjassa. Red Bull kuitenkin jatkaa Félix da Costan tukemista.[9]

Formula E -tilastoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kausi Talli 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 Pisteet Sijoitus
2014–15 Amlin Aguri BEI
 
PUT
8
PDE
Kesk.
BNA
1
MIA
6
LBH
 
MON
 
BER
 
MOS
 
LON
 
LON
 
37* 6.*
  • * Kausi käynnissä. Lihavointi = Paalupaikka. Kursivointi = Nopein kierros.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itävallan lippu Infiniti Red Bull Racing

Kilpakuljettajat:
3. Australian lippu Daniel Ricciardo  · 26. Venäjän lippu Daniil Kvjat
Testikuljettajat:
? Ei julkistettu

Formula 1 -autot:
RB1  · RB2  · RB3  · RB4  · RB5  · RB6  · RB7  · RB8  · RB9  · RB10  · RB11

Italian lippu Scuderia Toro Rosso

Kilpakuljettajat:
33. Alankomaiden lippu Max Verstappen  · 55. Espanjan lippu Carlos Sainz Jr.

Testikuljettajat:
? Ei julkistettu

Formula 1 -autot:
STR1  · STR2  · STR2B  · STR3  · STR4  · STR5  · STR6  · STR7  · STR8  · STR9  · STR10