Annales (Tacitus)

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Annales on roomalaisen historioitsijan senaattori Tacituksen toinen pääteos. Annales eli ”vuosikirjat” kertoo keisari Tiberiuksen valtaannoususta vuonna 14 aina Neron kuolemaan. Kirjoja teoksessa oli ilmeisesti kuusitoista mutta osia kirjoista 5. ja 16. puuttuu, ja kirjat 7–10 puuttuvat kokonaan.

Teoksen nimi on käsikirjoituksissa Ab excessu divi Augusti. Nimi Annales eli vuosikirjat on peräisin 1500-luvulta. Annaalit on kuvaileva nimi kirjoille, jotka kirjasivat maailman tapahtumia aikajärjestyksessä vuosi vuodelta. Suomeksi teos ilmestyi nimellä Keisarillisen Rooman historia vuonna 1969 Antiikin klassikot -sarjassa.

Tacitus oli itse nuori keisari Neron aikana, joten hän kirjoittaa tapahtumista, jotka ovat tapahtuneet lähellä hänen omaa aikaansa. Tacitus kuvaa muun muassa kristinuskon alkuvaiheita.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Tacitus, Publius Cornelius: Keisarillisen Rooman historia. (Annales.) Latinan kielestä suomentanut, johdannolla ja selvittävällä hakemistolla varustanut Iiro Kajanto. Antiikin klassikot. Porvoo Helsinki Juva: WS, 1969.
  • Tacitus, Publius Cornelius: Keisarillisen Rooman historia. (Annales.) Latinan kielestä suomentanut, johdannolla ja selvittävällä hakemistolla varustanut Iiro Kajanto. Laatukirjat (1. painos 1969). Porvoo Helsinki Juva: WSOY, 1990 (5. painos 2004). ISBN 951-0-16172-1.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]