Angry Birds

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pelisarjaa. Vuonna 2009 julkaistusta pelistä on oma artikkeli.
Angry Birds
Kehittäjä Rovio Entertainment
Ensijulkaisu Angry Birds (2009)
Viimeisin julkaisu Angry Birds AR: Isle of Pigs (2019)
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Angry Birds on suomalaisen Rovion luoma videopelisarja. Sen pääosassa ovat eriväriset linnut, jotka yrittävät pelastaa munansa vihreiltä sioilta. Vuonna 2009 julkaistun alkuperäisen pelin suosio on johtanut lukuisten spin-off-pelien, oheistuotteiden ja kokoillan elokuvien tekemiseen.

Pelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds

Sarjan ensimmäinen peli on vuonna 2009 julkaistu Angry Birds. Peli julkaistiin aluksi iPhonelle ja peliä myytiin nopeasti yli 6 miljoonaa kappaletta.[1]

Angry Birds Seasons[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Seasons

Lokakuussa 2010 Rovio Mobile julkaisi Angry Birdsistä Halloween-version Apple iOS:ille. Saman vuoden joulukuussa seurasi Angry Birds Seasons, jossa oli aluksi vain kaksi teemaa: ”Trick Or Treat” (aiemman version Halloween-teema) sekä ”Season's Greedings” (joulun teema). Tämä julkaisu tuli myös Android ja Symbian^3 -alustoille. Myöhemmin peliin on julkaistu uusia episodeja eri juhlien teemoilla. Joka vuosi lokakuussa peliin julkaistaan aina uusi Season -kokoelma, joista kuhunkin sisältyy aina yhden vuoden aikana julkaistut episodit. Yleensä kussakin Season-kokoelmassa kaksi ensimmäistä teemaa ovat halloween ja joulu.

Angry Birds Rio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Rio

Rovio Mobile ja 20th Century Fox kehittivät yhteistyössä Angry Birds Rio -pelin, joka yhdisti Angry Birds -pelin hahmot Rio-animaatioelokuvan maailmaan.[2] Androidille se tuli jakeluun maaliskuussa 2011.

Pelaajan pitää alkukentissä vapauttaa häkeissä olevat linnut ja myöhemmissä osua apinoihin ja sekä elokuvasta tuttuun ilkeään kakaduun nimeltä Nigel. Peliin on kätketty kultaisia hedelmiä. Apuna linnuilla on elokuvasta tutut siniarat Blu ja Jewel. Angry Birds Riossa on kuusi episodia: "Smuggler's Den", "Jungle Escape", "Beach Volley", "Carnival Upheaval", "Airfield Chase" ja "Smuggler's Plane".

Angry Birds Magic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds Magic on Rovio Mobilen yksinoikeudella Nokialle tekemä ilmainen Angry Birds -versio, jonka pelaaminen perustuu NFC-teknologian hyödyntämiseen. Vain viisi pelin 20:stä kentästä on oletusarvoisesti pelattavissa, ja saadakseen uusia kenttiä pelattavakseen käyttäjän tulee löytää NFC-puhelimen omistavia kavereita tai ympäristöön sijoitettavia NFC-tägejä. Uusia kenttiä saa pelattavakseen, kun koskettaa puhelimellaan toista NFC-puhelinta tai ympäristöstä löytyvää tägiä. Koska peli on erikoisversio juuri Nokian matkapuhelimille, siihen on valittu Suomi-teema.

Angry Birds Space[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Space

Helmikuussa 2012 Rovio ilmoitti julkaisevansa uuden Angry Birds -pelin nimeltä Angry Birds Space. Se julkaistiin 22. maaliskuuta 2012 iOS:lle, Androidille, Windowsille ja Macille.[3] Peli julkaistiin joulukuussa 2012 myös Windows Phonelle.[4]

Angry Birds Spacen pelaaminen on samanlaista kuin muissakin Angry Birds-peleissä, eli ideana on tuhota erilaisissa rakennelmissa olevat vihreät siat ampumalla ritsalla lintuja niitä kohti. Pelissä on tullut muutoksia aiempiin peleihin, koska peli keskittyy avaruuteen. Kentissä on erilaisia painottomia tiloja ja ilmakehiä, jotka muuttavat pelaamisen erilaiseksi. Lisäksi linnuilla on uudet avaruusteemaiset muodot.

Alkuperäisen Angry Birdsin Kultaisten Munien vastineina ovat Munasteroidit (engl. Eggsteroids), joista kukin avaa yhden klassikkovideopelin teemaisen lisätason.

Angry Birds Trilogy[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Trilogy

Angry Birds Trilogy julkaistiin 25. syyskuuta 2012 Yhdysvalloissa ja kahta päivää myöhemmin Euroopassa Xbox 360:lle, PlayStation 3:lle ja Nintendo 3DS:lle. Se sisältää sarjan kolme ensimmäistä peliä: Angry Birdsin, Angry Birds Seasonsin ja Angry Birds Rion.

Angry Birds Star Wars[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Star Wars

8. marraskuuta 2012 julkaistiin Tähtien sota -teemalla varustettu Angry Birds Star Wars.[5] Peli julkaistiin aluksi iOS:lle, Androidille, Windowsille ja Mac OS X:lle, ja myöhemmin Facebookiin. Peli julkaistiin joulukuussa 2012 myös Windows Phonelle.[4]

Angry Birds Star Wars II[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Star Wars II

19. syyskuuta 2013 julkaistiin Angry Birds Star Wars II. Pelissä voi pelata lintujen puolella (Bird Side) ja Possujen puolella (Pork Side). Peli on saatavilla Androidille, iOS:lle, Windows Phone 8:lle ja Kindle Firelle.

Angry Birds Go![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Go!

Vuoden 2013 E3-messuilla Rovio julkisti uuden Angry Birds -pelin nimeltä Angry Birds Go!.[6] Peli on tyyliltään ajopeli, vaikka sen alun perin olikin tarkoitus olla loputon juoksupeli. Peli julkaistiin 11. joulukuuta 2013,[7] Androidille, iOS:lle, Windows Phonelle ja BlackBerrylle.

Angry Birds Epic[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Epic

Angry Birds Epic on vuoropohjainen taistelupeli. Sitä pelataan yhdellä tai useammalla henkilöllä pahoja possuja vastaan. Linnuilla on erilaisia seikkailupeleistä tuttuja rooleja: punainen lintu on pelissä soturi ja keltainen lintu toimii velhona.

Angry Birds 2[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds 2 on jatko-osa alkuperäiselle Angry Birds -pelille. Pelissä on sama idea kuin muissakin Angry Birdseissä, eli ampua lintuja ritsalla ja tuhota possut.

Angry Birds Action![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds Action! on Angry Birds -elokuvan virallinen peli. Peli on flipperityylinen peli, jossa pitää kerätä munat, saada tiput takaisin pesään, potkia palloja maaliin tai kukistaa possut. Pelissä oli myös erityisominaisuus, joka toimi aikaisemmin avaamalla sovellus elokuvan lopputekstien aikana ja laittamalla mikrofonin päälle pelissä.[8] Tämän jälkeen sai avattua Piggy Island -episodin, ja se myös näyttää vaihtoehtoisen lopetuksen elokuvalle. Episodi avautui myöhemmin kaikille pelaajille.

Angry Birds Dice[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds Dice on peruutettu Monopolyn tyylinen Angry Birds -peli. Se julkaistiin vuonna 2017 testattavaksi Android-laitteisiin Aasian alueella.

Angry Birds Football[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds Football (entinen nimi Goal!) oli Angry Birds -peli. Se lakkautettiin joulukuussa 2016 kahdeksan kuukautta pelin julkaisun jälkeen.

Angry Birds Holiday[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds Holiday on peruutettu peli, jonka ideana oli kehittää lomakeskuksia sioille estäkseen heitä varastamasta lintuhahmojen munia.[9]

Angry Birds Match[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds Match on vuonna 2017 julkaistu pulmapeli, jossa on Hatchlingit ja Angry Birds Bluesista tutut hahmot.[10]

Angry Birds: Ace Fighter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds: Ace Fighter oli shoot ’em up -tyylinen peli. Peligrafiikka muistutti Angry Birds Epic:in grafiikkaa. Peli lakkautettiin lokakuussa 2016.

Angry Birds POP Bubble Shooter[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds POP Bubble Shooter on maaliskuussa 2015 julkaistu pulmapeli, jossa on yli 4 000 tasoa.[11]

Selainversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Spin-offit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bad Piggies[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Bad Piggies

Rovio ilmoitti syyskuun 2012 alussa julkaisevansa 27. syyskuuta Angry Birdsille spin-offin nimeltä Bad Piggies, joka esittää Angry Birdsin tapahtumat sikojen näkökulmasta. Se julkaistiin aluksi iOS:lle, Androidille, Windowsille ja Mac OS X:lle.[26]

Pelistä on tarkoitus tulla myöhemmin versiot myös Windows Phonelle ja Windows 8:lle.[27]

Angry Birds Stella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Angry Birds Stella

Rovio julkaisi 4. syyskuuta 2014 toisen spin-offin nimeltä Angry Birds Stella. Sen nimikkohahmona on vaaleanpunainen Stella-lintu.

Angry Birds Blast![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rovio julkaisi 22. joulukuuta 2016 Angry Birds Blast! -nimisen pulmapelin. Se muistuttaa pelityyliltään Candy Crush Sagaa.

Angry Birds Evolution[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Angry Birds pelisarjassa ensimmäinen peli Angry Birds Evolution, jossa ei ole yhtään tuttua päähahmoa. Pelissä on yli 100 erilaista uutta lintua. Possut toimivat yhä päävihollisena. Peli perustuu roolipeliin, joka muistuttaa Angry Birds Action! -peliä.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Punainen lintu (engl. Red) on pelin päälintu ja pelin ensimmäinen lintu. Sillä ei ole erikoisvoimia. Hänen tyttöystävänsä on Ruby, jota ei ole peleissä.
  • Keltainen lintu (Sakke, engl. Chuck) on nopea lintu. Angry Birds Toons -jaksoissa hän on hieman ylimielinen.
  • Musta lintu (Pommi, engl. Bomb) on lintu, joka räjähtää pidättäessään henkeä. Hän on rakastunut Matildaan.
  • Valkoinen lintu (Matilda) on lintu, joka pystyy munimaan räjähtävän munan. Hän on niin sanottu "äitilintu". Hänestä on tehty Angry Birds Toons -jaksoissa hieman tyttömäisempi. Hän rakastaa kukkia.
  • Siniset linnut (Jimi, Jami ja Joni) ovat pieniä lintuja, jotka pystyvät jakautumaan kolmeksi. He rakastavat kujeilua.
  • Oranssi lintu (Ilmo, engl. Bubbles) on perso karkeille ja pystyy muuttumaan suuremmaksi pidättäessään hengitystä. Hän on linnuista pienin.
  • Vihreä lintu (Hemmo, engl. Hal) on bumerangilintu, joka pystyy kääntymään takaisin.
  • Vaaleanpunainen lintu (Stella) on lintu, joka pystyy nostamaan possut saippuakuplillaan ilmaan. Stellalla on myös oma peli, Angry Birds Stella.  
  • Jäälintu (engl. Ice Bird) on ainoastaan Angry Birds Spacessa esiintyvä lintu, joka pystyy muuttamaan rakennukset jääksi.
  • Muna on ainoastaan Angry Birds Spacessa esiintyvä lintu, joka pystyy räjähtämään.
  • Iso lintu (Tero, engl. Terence) on linnuista vahvin. Hän on Redin näköinen mutta isompi. Hänellä on serkku Suomessa, joka on sinisempi kuin Tero.
  • Harmaa lintu (engl. Silver) on ainoastaan Angry Birds 2:ssa esiintyvä lintu, joka pystyy tekemään ilmassa silmukan ja iskeytymään sitten suoraan alas.

Oheistuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2012 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen kisamaskotti Hockey Bird.

Pelin suosion myötä sen hahmoja on hyödynnetty monissa eri tuotteissa, kuten virvoitusjuomissa,[28] makeisissa ja keittokirjassa.[29] Venäjällä toimiva Promsvjazbank otti MasterCards- ja käteiskorttiensa kuvitukseksi Angry Birds -lintuhahmot kesäkuussa 2012. Korteilla saa lisäksi alennusta Angry Birds -tuotteista. Aluksi aiotaan painaa 50 000 Angry Birds -korttia, mutta määrän odotetaan kaksinkertaistuvan vuoden loppuun mennessä.[30] Angry Birds -oheistuotteet ovat yleensä korkealaatuisia, mutta niiden on myös kritisoitu vievän liikaa huomiota pois itse pelistä ja siten korruptoivan sen brändiä.kenen mukaan?

Särkänniemen huvipuistossa Tampereella on Angry Birds Land -teema-alue, jonka avajaiset pidettiin 8. kesäkuuta 2012. Alueen suunnittelivat yhteistyössä Särkänniemi, Rovio, leikkivälinevalmistaja Lappset ja suunnittelutoimisto BDR Design.[31]

Vuoden 2012 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailujen kisamaskotti Hockey Birdin suunnitteli Rovion suunnittelija Toni Kysenius. Hockey Birdin esikuvana toimi entinen suomalainen jääkiekkomaalivahti Pasi Nurminen.[32] Kesäkuussa 2012 Rovio teki yhteistyösopimuksen NFL-seura Philadelphia Eaglesin kanssa.[33] Yhteistyösopimukseen kuuluu uuden maskottilintu-seuralogon suunnittelu syksyksi 2012.[34]

Elokuva ja animaatiosarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelin kehittänyt Rovio suunnitteli Angry Birds -elokuvaa syksystä 2010 asti. Suomen elokuvasäätiö myönsi peliyhtiölle 50 000 € kehittämistukea pitkän animaatioelokuvan tekoa varten.[35] Elokuvan ohjasivat yhdysvaltalaiset Fergal Reilly ja Clay Kaytis, ja se valmistui kesäksi 2016.[36] Angry Birds -elokuva kuvattiin 3D:nä.[37]

Rovio ilmoitti keväällä 2012 Angry Birds Toons -animaatiosarjan ilmestyvän syksystä 2012,[38] mutta sen julkaisu siirtyikin keväälle 2013.[39] Sarjassa on 52 osaa, joista jokainen jakso kestää parista kolmeen minuuttia.[40][41]

Lautapelit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhdysvaltalainen lelujen valmistaja Mattel on työstänyt Angry Birdsistä lautapeliä. Lautapeli Angry Birds: Knock on Wood julkaistiin keväällä 2011.[42] Mutta se oli vain yksi useasta Angry Birds -lautapelistä. Seuraavina lautapeleinä ovat ilmestyneet lokakuussa 2011 julkaistiin toinen lautapeli Angry Birds: On Thin Ice.[43] ja maaliskuussa 2012 Angry Birds: Spring Is in the Air.

Vuonna 2011 Mattel myös julkaisi Angry Birdsistä korttipelin, joka on Unon tekijöiltä.[44]

Helmikuussa 2012 suomalainen Tactic esitteli Nürnbergin lelumessuilla Angry Birds Outdoor Action -pelin, joka on ulkokäyttöön tarkoitettu heittopeli.[45]

Elokuussa 2012 Mattel julkaisi Angry Birds Splat Strike -pelin, joka on seinään kiinnitettävä ritsapeli.[46]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dean Takahashi: Angry Birds sells 6.5M units on iPhone and flies to new smartphones venturebeat.com. 13.8.2010. Viitattu 8.6.2022. (englanniksi)
  2. Chloe Albanesius: Rovio, 20th Century Fox Partner for 'Angry Birds Rio' pcmag.com. 28.1.2011. Viitattu 29.1.2011. (englanniksi)
  3. Angry Birds Space unveiled
  4. a b Uudet Angry Birds -pelit nyt ladattavissa myös Windows Phone 7.5 -puhelimiin
  5. Roviolta Angry Birds Star Wars -pelisarja – mukana asuja ja lautapelejä - MTV3.fi - Uutiset - IT
  6. Angry Birds Go Coming Soon! A Brand New Game from Rovio | AngryBirdsNest
  7. Angry Birds Go! Official Gameplay Trailer - Game out December 11! - YouTube
  8. Angry Birds Action! – Movie Magic: Step by step Rovio. Arkistoitu 8.7.2020. Viitattu 7.7.2020. (englanniksi)
  9. First Look at “Angry Birds Holiday Island” – Brand New Farming Game by Rovio! angrybirdsnest.com. Viitattu 8.7.2020. (englanniksi)
  10. Match and Collect with The Hatchlings in Angry Birds Match Rovio. Arkistoitu 8.7.2020. Viitattu 8.7.2020. (englanniksi)
  11. Angry Birds POP Bubble Shooter play.google.com. Viitattu 11.3.2017.
  12. http://chrome.angrybirds.com/
  13. http://apps.facebook.com/angrybirds/
  14. Mark Hachman: 'Angry Birds Friends' Takes Flight on Facebook 23.5.2012. PC Magazine. Viitattu 24.5.2012.
  15. https://archive.is/20121217144244/https://plus.google.com/games/971508122032
  16. http://fazer.angrybirds.com/
  17. http://getcrackin.angrybirds.com/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  18. http://vuelatazos.angrybirds.com/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  19. http://angrybirds.fujitv.co.jp/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  20. https://www.cheetos-angrybirds.com/game (Arkistoitu – Internet Archive)
  21. http://www.facebook.com/#!/LotusRenaultGP/app_404282706261403
  22. http://coca-cola.angrybirds.com/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  23. http://heikki.angrybirds.com/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  24. http://allfacebook.com/angry-birds-ultrabook-adventure_b96269
  25. http://www.billboard.com/news#/news/green-day-partners-with-angry-birds-1007863902.story
  26. Angry Birds spinoff Bad Piggies puts you in the shoes of the enemy | Technology News Blog - Yahoo! News
  27. Bad Piggies (Arkistoitu – Internet Archive)
  28. Olvi pistää Angry Birdsit tölkkiin
  29. Pitkänen, Pasi: Angry Birds. Pahojen possujen munakirja. Helsinki: Bonnier Books, 2011. ISBN 978-952-256-061-2.
  30. Vihaiset linnut lentävät pankkikortteihin Venäjällä yle.fi. 29.5.2012. Viitattu 29.5.2012.
  31. Särkänniemen Angry Birds Landin tunnus julkistettiin fin.afterdawn.com. 13.4.2012. Viitattu 15.4.2012.
  32. Hockey Birdin esikuva ei olekaan Kummola, vaan... mtv3.fi. 11.05.2012. Viitattu 11.05.2012.
  33. Angry Birds valtaa uudet kentät – yhteistyöhön jättiseuran kanssa MTV3.fi viitattu 14.06.2012
  34. Uutinen: Angry Birds yhteistyöhön urheilujoukkueen kanssa - uusi maskottilintu luvassa (Arkistoitu – Internet Archive) Pelaajalehti.com viitattu 14.06.2012
  35. Angry Birds -leffa tekeille Yle.fi viitattu 5.5.2011
  36. Angry Birds -elokuvalle ohjaajat Yhdysvalloista HS.fi. 10.10.2013. Viitattu 10.10.2013.
  37. http://www.comingsoon.net/news/movienews.php?id=97954
  38. Animaatiosarja ja elokuva (Arkistoitu – Internet Archive)
  39. Angry Birds animated cartoon series coming this spring gadgets.ndtv.com. 7.2.2013. Viitattu 8.2.2013.
  40. Animaatiosarja alkaa syksyllä 2012 ja elokuva 2013-14
  41. Angry Birdsistä viikottainen monialustapiirretty Dome.fi viitattu 6.4.2012
  42. Lelujätti Mattel vääntää Angry Birdsistä lautapelin Helsingin Sanomat. 10.1.2011. Viitattu 13.4.2011.
  43. Angry Birds On Thin Ice Game
  44. Koko perheen lautapelit Yhteishyvä. 29.10.2011. Arkistoitu 8.8.2012. Viitattu 29.10.2011.
  45. Tactic esitteli Angry Birds -ulkopelin Saksassa Satakunnan Kansa. 1.2.2012. Arkistoitu 28.9.2013. Viitattu 20.3.2012.
  46. Angry Birds Splat Strike (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Angry Birds.