Andrewsarchus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Andrewsarchus mongoliensis
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Artiodactyla
Heimo: Cetancodontamorpha
Alaheimo: Andrewsarchidae
Suku: Andrewsarchus
Laji: mongoliensis
Kaksiosainen nimi

Andrewsarchus mongoliensis
Osborn, 1924

Katso myös

  Andrewsarchus Wikispeciesissä
  Andrewsarchus Commonsissa

Andrewsarchus oli suuri maanisäkäs, joka eli Mongoliassa eoseenikauden keskivaiheilla. Sitä pidettiin aikoinaan joko Mesonychidae tai Arctocyonidae suvun edustajana, mutta nykyään se on oman perheensä Andrewsarchidae ainoa tunnettu jäsen. Se tunnettiin aikoinaan suurimpana koskaan eläneenä maa-nisäkäs petona, mutta viime vuosina tämä väite on kumottu.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andrewsarchuksen luokittelu oli pitkään kiistelty fossiilien niukkuuden takia. Aluksi se luokitelltiin Mesonychia lahkoon kallon samankaltaisuuksien takia, ja sen ulkonäkö ja mittasuhteet perustettiin suvun tunnetuimman jäsenen mesonyxin mukaan, luoden illuusion että eläin olisi paljon suurempi kuin mitä oikeasti oli. Myöhemin tehdyt fylogenetiiset sutkimukset paljastivat eläimen olevan osa Cetancodontamorphaa ja läheisintä sukua entelodonteille, valaille ja virtahevoille.

Löytyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andrewsarchuksen kallo löydettiin vuonna 1923, kun yhdysvaltalaisen American Museum of Natural History -museon retkikunta lähti Mongoliaan etsimään fossiileja. Matkalla löydettiin muun muassa ensimmäiset löydetyt dinosauruksen munat ja monia muita merkittäviä havaintoja. Andrewsarchuksen löysi kiinalainen paleontologi Kan Chuen Pao, joka huomasi sen täydellisen kallon Irden Mannah -nimisellä taukopaikalla. Kallo oli 83 senttiä pitkä ja 56 senttiä leveä.

Laji sai nimensä retkikuntaa johtaneen paleontologi Roy Chapman Andrewsin mukaan vuonna 1924. Koko nimi on Andrewsarchus mongoliensis, joka tarkoittaa "Andrewsin mongolialaista johtajaa" (kreikankielen ἀρχός (archos) = johtaja, komentaja).

Kiinalaisesta Lushi-muodostumasta 1959 löydetyistä hampaista nimetty Paratriisodon, jonka uskottin aikoinaan olleen Andrewsarhcuksen läheinen sukulainen tiedetään nykyään olleenkin sen synonyymi.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andrewsarchuksen kallosta pääteltiin aluksi eläimen olleen 3 - 6 metrinen ja jopa tonnin painoinen käyttäen mesonykien mittasuhteita, ja sen uskottiin näyttävän suurelta susimaiselta mutta sorkalliselta pedolta jonka valtava pää olisi vienyt suuren osan eläimen pituudesta.

Nyt kun tiedetään eläimen olleen entelodontien lähin sukulainen, sen suuri pää sopiikin paremmin niiden mittasuhteisiin, varsinkin kun suvun suurimpien jäsenten kallot olivat lähes samaa kokoluokkaa. Näihin mittasuhteisiin asetettuna eläin oli kohtuullisemmin naudan tai korkeintaan biisonin kokoinen, ja vaikka siitä on löydetty pelkkä kallo, eläin luultavasti myös muistutti serkkujaan ulkonäöltään. Sukulaistensa mukaan eläin saattoi olla kaikkiruokainen eikä metsästänyt usein, viettäen suurimman osan ajastaan etsien juuria, mukuloita, haaskoja ja muuta syötävää. Koska sen kallo loydettiin rannan tuntumasta, joidenkin mielestä eläin saattoi haravoida rannikoalueita etsien rannalle ajelehtuneita jäänteitä, kilpikonnia ja niiden munia.

Se ei ollut kuitenkaan alueensa ainoa pääpeto sillä samoihin aikoihin eli kahden aikoinaan hallitsevan peto-nisäkäs ryhmän viimeiset edustajat. Sekä mesonykien Mongolonyx ja kissamaisten Oxyaenien Sarkastodon kilpailivat luultavasti samasta saaliista, joskin Andrewsarchus varmaankin pystyi yleensä ajamaan muut pedot pois suuremman kokonsa ansiosta, mahdollisesti jopa käyttäen tätä hyväkseen varastakseen saaliita muilta pedoilta kuten nykypäivän karhut.

Sarjassa Muinaisten petojen matkassa se kuvataan vielä vanhentuneesti ylisuurena susimaisena petona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: nl:Andrewsarchus