Andrew Leith Adams

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Andrew Leith Adams (21. maaliskuuta 1827 Aberdeen, Skotlanti29. heinäkuuta 1882 Queenstown, Irlanti) oli skotlantilainen lääkäri, luonnontieteilijä ja paleontologi. Hän oli kirjailija Francis Adamsin isä.

Adams oli armeijan lääkäri ja palveli 22. jalkaväkirykmentissä Intiassa vuodesta 1848 alkaen. Hän palveli myös Kashmirissa, Egyptissä, Maltalla, Gibraltarissa ja Kanadassa. Vapaa-aikansa hän käytti tutkimalla näiden alueiden luontoa. Maltalta löytämiensä selkärankaisten fossiilien innostamana hän perehtyi norsujen fossiileihin ja hänestä tuli alan auktoriteetteja.

Jäätyään eläkkeelle vuonna 1873 Adams sai luonnonhistorian professorin oppituolin Trinity Collegessa Dublinissa ja Queen's Collegessa Corkissa. Hän julkaisi kaksi kirjaa, Wanderings of a Naturalist in India, the Western Himalayas and Cashmere (1867) ja Notes of a Naturalist in the Nile Valley and Malta (1871). Hänet valittiin Royal Societyn jäseneksi 1872.

Adamsin kunniaksi on nimetty jääkuikka (Gavia adamsii). Adams nimesi joukon lintuja, muun muassa useita varpussukujen alalajeja ja tuhkalumivarpusen (Montifringilla adamsi).

Julkaisuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Adams, A. L. 1877: Monograph on the British fossil elephants. Paläontographical society.
  • Adams, A. L. 1859: Notes on the habits, haunts, etc. of some of the birds of India. Proc. Zool. Soc. Lontoo 26, 466-512.
  • Adams, A. L. 1859: The birds of Cashmere and Ladakh. Proc. Zool. Soc. Lontoo 27, 169-190.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]