Andalusian viinialueet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Viinitynnyreitä rondalaisessa bodegassa, Bodegas La Sangre de Ronda, D.O. Sierras de Málaga.

Andalusian viinialueet tuottavat hyvin erilaisia viinityyppejä, keveistä valkoviineistä sherryn eri lajeihin. Andalusialle on myös luonteenomaista hyvin vanhan viiniperinteen (sherryt, málaga-viinit) lomittuminen uuden tuotannon ja teknologian kanssa. Perinteisten puna- valko- ja roseeviinien valmistus on voimakkaassa nousussa, kuten koko Espanjassa.

Perinteelliset menetelmät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi kuuluisaa andalusialaista tienvarsimainosta Jerezin ja Puerta de Santa Marian välillä: Osbornen härkä ja Tio Pepe -sherryn kitaramies.

Ainakin kaksi viininvalmistusmenetelmää ovat hyvin tyypillisiä perinteisessä andalusialaisessa viininvalmistuksessa, jos kohta molempia käytetään jossain määrin muuallakin:

  • Solera-menetelmä, jossa viini kypsytetään päällekkäisissä tynnyririveissä, sistema de criaderas y soleras. Pullotukseen menevä viini otetaan alimmasta rivistä ('solera'), ja vajaus täytetään seuraavaksi alimman ('1. criadera') sisällöstä, tämä taas sitä seuraavasta jne. Peräkkäiset vuosikerrat sekoittuvat, eivätkä viinit siis ole vuosikertaviinejä.
  • Rypäleterttujen levittäminen auringon paahteeseen (asolear) joiksikin päiviksi terttujen korjaamisen jälkeen. Rypäleet rusinoituvat jonkin verran, ja niiden sokeripitoisuus nousee. Lopputuotteessa voi siten jäännössokerin määrä nousta 400 grammaan / litra ja joskus ylikin, myös alkoholipitoisuudenkin noustessa samalla korkeaksi.

Alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Andalusian kuusi D.O.-aluetta.

Vaikka D.O. -viinialueita on vain kuusi, viiniä viljellään lähes koko Andalusiassa. Edellä mainittujen lisäksi on kaksi laatuviinialuetta ('Vino de Calidad') ja 16 maaviinialuetta ('Vino de la Tierra'). Kuitenkin noin 70 % Andalusian viinistä tuotetaan D.O.-alueilla

D.O. Condado de Huelva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tärkein rypäle Zalema, 86 % viljelyalasta. Viininviljelyn perinteet ovat hyvin vanhat, mutta ale on D.O.-alueena melko uusi, vuodesta 1962.

D.O. Jerez-Xérès-Sherry[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailmanlaajuisesti ehkä tunnetuin Espanjan viinialueista ja suuri viininviejä. Sherry-viinien päärypäle on Palomino Fino (95 % viljelyalasta), makeisiin laatuihin käytetään myös Pedro Ximéneziä. Kolmannen sallitun rypäleen, Moscatelin, käyttö on vähäistä

D.O. Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alue on nimensä mukaisesti manzanilla-viinin tuotantoalue. Manzanilla luetaan yleensä sherry-viineihin, ja se on hieman yksinkertaistaen Sanlúcar de Barramedassa valmistettua fino-sherrya. Ainoa rypäle Palomino Fino.

D.O. Málaga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuottaa perinteisiä väkeviä málaga-viinejä, tärkeimmät rypäleet Perdo Ximénez ja Moscatel.

D.O. Montilla-Moriles[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perinteiset viinityypit lähellä sherry-tyyppiä. Myös valko- puna- ja roseeviinejä.

D.O. Sierras de Málaga[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maantieteellisesti päällekkäinen D.O. Málagan kanssa siten, että perinteiset puna-, valko- ja roseeviinit voidaan markkinoida merkinnällä Sierras de Málaga ja perinteiset málaga-viinit taas merkinnällä Málaga.

D.O. Vino Naranja del Condado de Huelva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laatumerkintä koskee vain yhtä, Huelvan alueen perinteellistä viinityyppiä vino naranjaa eli appelsiiniviiniä.

Muut kuin D.O. -alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laatuviinialueita ('Vino de Calidad con Indicación Geográfica') on kaksi: Granada ja Lebrija.


Andalusian maaviinialueet.

  • Maaviinialueita ('Vino de la Tierra') on tätä nykyä 18: Altiplano de Sierra Nevada, Ribera del Andarax, Bailén, Cádiz, Córdoba, Cumbres del Guadalfeo, Desierto de Almería, Laderas del Genil, Laujar-Alpujarra, Los Palacios, Norte de Almería, Sierras de Las Estancias y Los Filabres, Sierra Norte de Sevilla, Sierra Sur de Jaén, Torreperogil, Villaviciosa de Córdoba ja Viñedos de España [1].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]