Amphionides reynaudii

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Amphionidacea)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Amphionides reynaudii
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Äyriäiset Crustacea
Luokka: Kuoriäyriäiset Malacostraca
Ylälahko: Eucarida
Lahko: Kymmenjalkaiset Decapoda
Osalahko: Varsinaiset katkaravut Caridea
Heimo: (incertae sedis)
Suku: Amphionides Zimmer, 1904
Laji: A. reynaudii
Kaksiosainen nimi

Amphionides reynaudii
(H. Milne–Edwards, 1833)

Katso myös

  Amphionides reynaudii Wikispeciesissä
  Amphionides reynaudii Commonsissa

Amphionides reynaudii on valtamerten äyriäinen, jonka taksonominen asema on pitkään säilynyt arvoituksellisena. Viimeisimpien tutkimusten mukaan se kuitenkin edustanee jonkin katkaravun nuoruusvaihetta.

A. reynaudii on parin sentin pituinen planktoneläin, jota tavataan maailman kaikkien trooppisten merten rannikkovesissä. Ulkoisesti sitä on pidetty omalaatuisena siksi, että monet sen ruumiinosista ovat vaikuttaneet surkastuneen osittain tai kokonaan. Toisin kuin muilla äyriäisillä sillä esimerkiksi on vain yksi pari leukaraajoja. Naaraat ja koiraat eroavat monin tavoin toisistaan.

Luokittelun historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1833 kuvattua Amphionides-äyriäistä on aina ollut vaikea sijoittaa kuoriäyriäisten järjestelmään. Alun perin se kuvattiin vain (varhaisena) toukkavaiheena, jolloin se luokiteltiin katkaravuksi. Vuonna 1969 toukka kuitenkin yhdistettiin Zimmerin vuonna 1904 kuvaamaan oletettuun "aikuisvaiheeseen", joka sekin poikkesi kaikista kymmenjalkaisista äyriäisistä (Decapoda) niin paljon, että se vuonna 1973 erotettiin niiden ja krilliäyriäisten (Euphausiacea) rinnalle kolmanneksi lahkoksi Eucarida-ylälahkon sisällä. Tähän lahkoon luettiin vain yksi laji.

Vasta vuonna 2015 A. reynaudiin paikka äyriäisten sukupuussa määritettiin DNA-tuntomerkkien perusteella, jolloin se osoittautui sittenkin varsinaisten katkarapujen Caridea-osalahkon jäseneksi, ja siis kymmenjalkaiseksi. Sen lähin määritetty sukulainen kuuluu Pandalus-sukuun, ja todennäköisesti kysymyksessä onkin Pandalidae-heimoon kuuluva toukkavaihe. Eri valtameristä havaitut "A. reynaudii"-äyriäiset saattavat olla eri lajien toukkavaiheita.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sammy De Grave, Tin-Yam Chan, Ka Hou Chu, Chien-Hui Yang & José M. Landeira (2015) Phylogenetics reveals the crustacean order Amphionidacea to be larval shrimps (Decapoda: Caridea) Scientific Reports 5, 17464