Amha Selassie

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Amha Selassie

Amha Selassie (tunnettiin nimellä prinssi Asfaw Wossen) (191617. helmikuuta 1997) oli Etiopian viimeisen keisarin Haile Selassien poika. Hän oli Etiopian maapaossa olevan keisarillisen neuvoston päämies. Keisarillinen neuvosto julisti hänet 8. huhtikuuta vuonna 1989 keisariksi.

12. syyskuuta vuonna 1974 marxilainen Derg otti vallan ja Amha Selassien isä Haile Selassie syrjäytettiin. Juntta nimitti Amhan keisariksi, kun hän oli kaappauksen aikana Genevessa saamassa sairaalahoitoa. Hän oli halvaantunut vuonna 1973. Selassie ei tunnustanut tätä nimitystä ja eikä palannut kotimaahan. Hän ilmoitti Etiopian suurlähetystölle Lontooseen että hän aikoo muuttaa kaupunkiin pian. Samalla derg alkoi pidättää monia keisarisuvun jäseniä. Marraskuussa vuonna 1975 keisarikunta lakkautettiin vallankumouksellisten toimesta. Amha Selassie muutti Lontooseen jonne oli paennut monia keisarillisen perheen jäseniä. Muut keisarillisen perheen jäsenet, kuten Amha Selassien sisko prinsessa Tenagnework, olivat vangittuina Etiopiassa.

Huhtikuussa vuonna 1989 Amha Selassie julisti itsensä maanpaossa Lontoossa keisariksi. Mukana kruunajaisissa oli etiopialaisia maanpakolaisia. Seuraavana vuonna hän muutti Yhdysvaltoihin ja asettui asumaan Virginiaan lähelle Washington D.C.:n esikaupunkialueelle, jossa asui suuri etiopialaisemigranttien yhteisö. Kun derg oli pitänyt muita keisarillisen perheen naispuolisia jäseniä vankeina 15 vuotta, se päätti armahtaa heidät. Vuonna 1989 prinsessa Tenagnework vapautettiin. Hän eli hiljaista elämää Addis Abebassa yhden vuoden kunnes hän sai matkustaa veljensä luokse Lontooseen.

Vuonna 1991 derg kukistui vallankaappauksessa ja Amha Selassie perusti monarkistisen Moa Ambassa liikkeen. Hänen oli tarkoitus palata kotimaahansa ja haudata isänsä maalliset jääneet uudelleen. Mutta uusi hallitus ei suostunut järjestämään valtiollisia hautajaisia edesmenneelle keisarille joten Amha Selassie ei saanut viisumia matkustaa Etiopiaan.

Amha Selassie kuoli 80-vuotiaana Virginiassa, Yhdysvalloissa 17. helmikuuta vuonna 1997. Hänen ruumiinsa lennätettiin kotiin jossa Etiopian ortodoksisen kirkon patriarkka Abune Paulos siunasi hänen ruumiinsa. Etiopian kruunun tavoittelijaksi nousi hänen poikansa Zera Jakob Amha Selassie.